Ucpaná KanalizaceDobrý den, žijeme v rodinném domě, kde se kanalizace dělala kolem roku 2000. za poslední půl rok už máme potřetí ucpaný odpad. V minulosti s tím byl problém asi 2x. Bohužel ve výkresech a plánech domu není ani zmínka o rozvodech kanalizace, vody, topení, zkrátka nic. Když u nás byl pán pročistit kanalizaci vždycky se mu to povedlo, při prvním čištění před půl rokem našel v potrubí naházený stavební materiál (hřebíky, vruty,…). to se mu skoro všechno podařilo dostat ven. Ale stalo se to znovu. Při druhém čištění se nedokázal dostat ani kamerou ani tlakovou vodou dál než za nějaký “ostrý ohyb” a doporučil nám postavit revizní šachtu v blízkosti onoho ohybu. Měli jsme v plánu ho poslechnout a začátkem jara se pustit do budování revizní šachty. Dnes když už se to stalo potřetí jsme začali pátrat v rodinných albech a našli jsme pár fotek kanalizace (červenou barvou je odpad, modrý kruh je místo, které je vidět na fotkách). Původně bylo myšleno, že kanalizace povede do dvora do jímky, později se to předělalo na odvod do kanalizace v ulici. Zde nastal problém při nesprávném vedení kanalizace. V příloze přikládám jednoduchý nákres a fotky. Minulý rok jsem se vyučil instalatérem a při pohledu na fotku si myslím, že není kam revizní šachtu umístit. Jediné co mě napadlo je tuhle “U” zatáčku vytáhnout více do dvora a snížit úhly kolen. Potom mě napadlo jestli by nebylo jednodušší si sehnat soupravu na čištění tlakovou vodou a jednou za čas si potrubí vyčistit. Na internetu jsem našel různé čerpadla a soustavy a myslím si, že za 10-20 tisíc by se dala slušná pořídit. Máte někdo zkušenosti s tlakovým čištěním a dá se koupit sestava na “domácí použití”? nebo opravit celé vedení potrubí?
P.S. Dům máme podsklepený a zrovna teď nám začali vlhnout zdi. Může to být tím, že se v potrubí drží voda a ta vzlíná do zdí?
Mockrát děkuji za odpovědi. S pozdravem Adam Rauš