Návrh zapojení - Tepelné čerpadlo země/voda + Krb s výměníkem (kotel)Dobrý den,
rád čítávám v tomto fóru a toto je můj první dotaz / příspěvek. Obracím se s prosbou o konzultaci a věřím v kolektivní moudro a konstruktivního ducha této skupiny :-)
Plánujeme v domě rekonstrukci technického vybavení a zapojení krbu s výměníkem, tepelného čerpadla země/voda a rekuperaci.
Údaje o domě
- stáří 15 let (pro nás nový)
- bungalov 120m2
- vodní podlahové vytápění (stávající okruhy bohužel nezměníme)
- oblast Frýdlant n. O. (v podhůří Beskyd)
- TZ dle PENB 5kW
- Instalována FVE 10,5 kWp s 16kWh baterií
- elektřinu máme na spotu
- máme nadřazený systém řízení domu, který můžeme i nemusíme využít
Navrhované vybavení
- krb Romotop - celkový výkon 11,6 kW, z toho 8,7 kW do vody (již pořízeno)
- aku nádrž - LSX 700 (700 litrů) izolováno tvrdou PUR pěnou s uzavřenou strukturou (již pořízeno)
- zásobník TUV - Dražice OKC 300 NTR/HP (286 litrů, výměník 2,9m2)
- invertorové tepelné čerpadlo země/voda 2-9kW s pasivním chlazením (buď Kronoterm ETERA S nebo NIBE S1156-8 PC - vrt již máme připraven 110m hluboký)
- rekuperace vzduchu zatím bez výběru
- předpokládaná doba realizace “včera” :-)
Mám připraveny podklady dle návrhů dodavatelů TČ. Rád bych možné varianty a případné úpravy probral a potvrdil dříve než dojde k realizaci. Bohužel už jsem se s mnoha odborníky/prodejci spálil (i nevratně), a tak se snažím porozumět problému a najít vhodné řešení pro náš dům.
Obecně uvažuji, že se dům bude v daném dni nahřívat pouze jedním zdrojem tj. TČ nebo krbovou vložku, případně při přebytku energie nebo levné ceny spotu bude možné využít i elektrických topných těles. Nechci to divoce kombinovat, aby se systém da uřídit. Řízení teploty pomocí ekvitermu - dům má dlouhou setrvačnost.
V létě bych rád chladil pasivním chlazením do podlahy a tím i regeneroval vrt (případně přidal chlazení pomocí fancoilů nebo rekuperace?)
V příloze jsem nahrál možná schémata k diskuzi.
I.) Základní zapojení krbové vložky s el. topnými tělesy
II.) Zapojení krb+TČ varianta A - přímo do podlahovky
III.) Zapojení krb+TČ varianta B - na zkrat přes aku nádrž s možností bypassu čerpadla podlahového vytápění i bypassu aku nádrže. Tady by v případě potřeby bylo možné využít natopení nebo nachlazení do aku nádrže a poté čerpání zavřením bypassů (resp. otevřením ventilů).
Všechny nádrže a komponenty budou mít teplotní čidla (nejsou zaznačena), ventily bude dle potřeby řídit nadřazený systém nebo TČ.
Otázky:
1) Z vaší zkušenosti - dává některá z variant zapojení větší smysl, případně mám uvažovat nad jinou?
1.1) Dle projektuj-tepelná-čerpadla je základní chybou hnát invertorové TČ přes aku nádrž a směšovací ventil a mělo by být připojeno přímo na podlahovku. Je proto některá z variant vhodnější?
2) Jaké jsou v návrhu chyby případně co by mělo být zohledněno nebo upraveno?
3) Vracečku do aku nádrže chci zapojit na nejnižší přípojku spolu s vypoušťákem. Vidíte v tom nějaký problém?
4) Je nějaký výrazný rozdíl v zapojení na zkrat vs. přes zásobník? (v článcích na tzb-info jsem toto našel jako dvojí možné zapojení a chápu, že tam nedojde k hydraulickému oddělení)
5) Je lépe použít zpětné klapky namísto ovládaných ventilů?
6) Mám rovnou řešit možnou přípravu pro zapojení fancoilů / rekuperace?
7) Je něco co jsem nezohlednil / nezeptal se a měl bych vědět nebo zvážit? :-)
Předem moc děkuji za podnětné připomínky. Uvítám i možnost tel. diskuze nebo osobního setkání, pokud by byl někdo ochotný.
Mám i další detaily ke stávající pokládce hadů podl. vytápění a výpočty průtoků, ale už takto je to dlouhý příspěvek :-)
Rád nasdílím následnou zkušenost s návrhem a provozem systému i s ostatními, kteří stojí před podobným problémem.