Návrh zapojení - Tepelné čerpadlo země/voda + Krb s výměníkem (kotel)

Rubriky:

Návrh zapojení - Tepelné čerpadlo země/voda + Krb s výměníkem (kotel)

Dobrý den,

rád čítávám v tomto fóru a toto je můj první dotaz / příspěvek. Obracím se s prosbou o konzultaci a věřím v kolektivní moudro a konstruktivního ducha této skupiny :-)

Plánujeme v domě rekonstrukci technického vybavení a zapojení krbu s výměníkem, tepelného čerpadla země/voda a rekuperaci.

Údaje o domě
- stáří 15 let (pro nás nový)
- bungalov 120m2
- vodní podlahové vytápění (stávající okruhy bohužel nezměníme)
- oblast Frýdlant n. O. (v podhůří Beskyd)
- TZ dle PENB 5kW
- Instalována FVE 10,5 kWp s 16kWh baterií
- elektřinu máme na spotu
- máme nadřazený systém řízení domu, který můžeme i nemusíme využít

Navrhované vybavení
- krb Romotop - celkový výkon 11,6 kW, z toho 8,7 kW do vody (již pořízeno)
- aku nádrž - LSX 700 (700 litrů) izolováno tvrdou PUR pěnou s uzavřenou strukturou (již pořízeno)
- zásobník TUV - Dražice OKC 300 NTR/HP (286 litrů, výměník 2,9m2)
- invertorové tepelné čerpadlo země/voda 2-9kW s pasivním chlazením (buď Kronoterm ETERA S nebo NIBE S1156-8 PC - vrt již máme připraven 110m hluboký)
- rekuperace vzduchu zatím bez výběru
- předpokládaná doba realizace “včera” :-)

Mám připraveny podklady dle návrhů dodavatelů TČ. Rád bych možné varianty a případné úpravy probral a potvrdil dříve než dojde k realizaci. Bohužel už jsem se s mnoha odborníky/prodejci spálil (i nevratně), a tak se snažím porozumět problému a najít vhodné řešení pro náš dům.

Obecně uvažuji, že se dům bude v daném dni nahřívat pouze jedním zdrojem tj. TČ nebo krbovou vložku, případně při přebytku energie nebo levné ceny spotu bude možné využít i elektrických topných těles. Nechci to divoce kombinovat, aby se systém da uřídit. Řízení teploty pomocí ekvitermu - dům má dlouhou setrvačnost.

V létě bych rád chladil pasivním chlazením do podlahy a tím i regeneroval vrt (případně přidal chlazení pomocí fancoilů nebo rekuperace?)

V příloze jsem nahrál možná schémata k diskuzi.

I.) Základní zapojení krbové vložky s el. topnými tělesy
II.) Zapojení krb+TČ varianta A - přímo do podlahovky
III.) Zapojení krb+TČ varianta B - na zkrat přes aku nádrž s možností bypassu čerpadla podlahového vytápění i bypassu aku nádrže. Tady by v případě potřeby bylo možné využít natopení nebo nachlazení do aku nádrže a poté čerpání zavřením bypassů (resp. otevřením ventilů).

Všechny nádrže a komponenty budou mít teplotní čidla (nejsou zaznačena), ventily bude dle potřeby řídit nadřazený systém nebo TČ.

Otázky:

1) Z vaší zkušenosti - dává některá z variant zapojení větší smysl, případně mám uvažovat nad jinou?
1.1) Dle projektuj-tepelná-čerpadla je základní chybou hnát invertorové TČ přes aku nádrž a směšovací ventil a mělo by být připojeno přímo na podlahovku. Je proto některá z variant vhodnější?
2) Jaké jsou v návrhu chyby případně co by mělo být zohledněno nebo upraveno?
3) Vracečku do aku nádrže chci zapojit na nejnižší přípojku spolu s vypoušťákem. Vidíte v tom nějaký problém?
4) Je nějaký výrazný rozdíl v zapojení na zkrat vs. přes zásobník? (v článcích na tzb-info jsem toto našel jako dvojí možné zapojení a chápu, že tam nedojde k hydraulickému oddělení)
5) Je lépe použít zpětné klapky namísto ovládaných ventilů?
6) Mám rovnou řešit možnou přípravu pro zapojení fancoilů / rekuperace?
7) Je něco co jsem nezohlednil / nezeptal se a měl bych vědět nebo zvážit? :-)

Předem moc děkuji za podnětné připomínky. Uvítám i možnost tel. diskuze nebo osobního setkání, pokud by byl někdo ochotný.

Mám i další detaily ke stávající pokládce hadů podl. vytápění a výpočty průtoků, ale už takto je to dlouhý příspěvek :-)

Rád nasdílím následnou zkušenost s návrhem a provozem systému i s ostatními, kteří stojí před podobným problémem.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

58 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.