Oprava omitky stareho domuDobry den. Minuly podzim mi voda promáčela část omitky která opadala , vinu v tomto nesl i přívodní kabel elektřiny viz fotografie ,ktery delší čas v miste omitky způsoboval trhlinu až se nafoukla a silnym deštěm se utrhla.
Přemýšlím jak tuto zed nechat opravit.
Varianta čislo 1:
Zatepleni zdi.
Rozměr této zdi je 5,65 x 6,30 m, což je cca 36 m². (Včetně soklu).Zatepleni zdi tloušťka zateplení minimálně 20 centimetrů, nebo případně nějaká kvalitnější vata, která by měla lepší lambda hodnotu, nebo jak se to jmenuje, a poté splnila ty energetické nároky . Je to starý dům metrové zdi tak se polystyrenu bojím, ale nechám si poradit.Jinak mi přijde namysl odvětrávána fasada za použití mineralni vaty .
Dům není podřezany ,problem s vlhkosti nemám když dodržuji větrání a topení, ale je to na hraně, (vlhkoměry)a myslím si, že uzavření polystyrenem by mohlo začít vytvářet problémy. Ale třeba by to nevadilo, pokud by byla zateplena jen tato jedna zeď. Půdu mám zateplenou a tady řeším špatnou dostupnost,opravu omítky, natírání barvou atd., svah a výška. Jinak v domě mám zdi, kde se všude dostanu žebříkem. Proto bych rád udělal tuto zeď tak, aby byla bezúdržbová.
Dostal jsem nabídku od firmy, která dělá plastové palubky a odvětranou fasádu, ale cena nejlevnějších, sice s dlouhou životností palubek a zateplením minerální vatou, by byla cca 3600 Kč/m² + cena za půjčení a sestavení lešení. V cenách se nevyznám, není to nějak moc?
Varianta čislo 2 :
Druhá varianta je bez zateplení zdi, pouze po úroveň soklu.(sokl by nebyl třeba) Bud celá omitka nebo take něbezúdržbový systém provertravane fasady.Rozměr tam je 4,80 x 6,30 m, což je 30,2 m².
Varianta čislo 3 :
Pouze oprava vypadene omitky viz fotografie
Rád bych se zeptal zdejších odborníků a třeba mi poradíte lepší řešení nebo vnuknete nějaký nápad.
Zateplení domů celkového zatim neřeším skrze finance ,topim dřevem ,protopim kdyz koupim narezane vysusene drevo cca 21000 ročně a teplota mi vyhovuje.Proto když si spocitam navratnost zateplení celého domu tak už tady na světě ani nebudu :)
Ale když se mi stala tato nehoda a opravit se to musí třeba by to rovnou zateplit nebylo na škodu a kdoví časem můžou být finance navíc a můžu pro tepelny komfort pokracovat další zdí. (Při zatepleni celeho domu by asi muselo dojit i k hydroizolaci a tim se to celé prodrazilo)
Spodni část po sokl je sklep ,pulka zdi je obytná plochá a vrch neobyvana puda.
Předem děkuji.