Viadrus V22 economy dehet u popelníkových dvířekDobrý den, chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti s kotlem viadrus u22 economy 30kw a zadehtováním popelníkových dvířek? Snažil jsem se tu fórum pročíst důkladně, bohužel jsem nepřišel na důvod, proč se u nás na spodních dvířkách dehet tvoří. Kotel je připojen na akumulační nádrže, malý okruh má nastavenou teplotu vratky na 55°C kotel se běžně za provozu pohybuje v teplotách 75 - 90°C dle teploty vratky. Při nahřáté akumulaci teplota vratky stoupá až k 70°C. Většinou rozdíl mezi teplotou kotle a vratky 20°C. Komín vyvložkován nerezem průměr 160 účinná délka komínu 10,5m. Tah komínu regulován regulátorem tahu na 26 Pa, a teplota za kotlem (20 cm) v kouřovodu téměř stabilně 200°C krom zátopu a přikládání. Trubka mezi kotlem a vstupem do komínu neizolovaná o délce 65cm. Horní dvířka pro přívod vzduchu na regulátoru nastavená na 90°C, seřízená dle návodu. Topíme suchým smrkovým dřevem kolem 12% vlhkosti. Přívod vzduchu do kotelny řešen průduchem 18x18 cm + mnoho netěsností. Dehet se tvoří na spodních popelníkových dvířkách + na prvním článku kotle v místě spodních popelníkových dvířek. Občas pár kapek dehtu ze spodních dvířek ukápne. Jinak kotel není nějak zanesen dehtem, pouze běžné znečištění jako u odhořívacích kotlů. Horní průduchy kotle nejsou šedě vypálené, ale černé s přítomností sazí. U kotle jsem nenašel nikde nic přicpaného co by mohlo snižovat jeho výkon. Lamdasondu za kotlem pro měření zbytkového kyslíku se mi nepodařilo zprovoznit napětí na ní bylo tuším pouze 0,1V bez jakýchkoliv změn s připojeným vyhříváním. Podle měření výkonu kotle při uzavření topení do domu a nahřívání pouze akumulaci (2500l) má kotel výkon kolem 18 Kw. Výkon kotle a spotřeba smrkového dřeva v Kg přibližně odpovídá dodanému výkonu (3,6 Kw/kg). Zdá se, že komín musím čistit minimálně 3x ročně oproti 1x ročně s běžným odhořívacím kotlem. Kotel téměř nekouří - pouze při zátopu, či když zůstane dřevo zaseknuté a nesesune se ke keramice. Polena přikládána i na délku i na příč (na délku bych řekl o něco málo vyšší výkon).
Nenapadlo by prosím někoho, kde může být zakopaný pes? Proč se dehet tvoří a proč nemá 30 kw kotel výkon alespoň, 25Kw když se jej snažíme provozovat na maximální výkon? Neměřil někdo výkon u svého viadrusu u 22 economy? Myslíte, že 200°C do komínu je adekvátní pro maximální výkon kotle? Vyšší teplotu již nechci do komínu pouštět kvůli účinnosti kotle.