Zdění na pěnu - křivostAhoj, akorát jsem dokončil zdění broušených keramických cihel na pěnu (šířka cihly 50 cm), celkem 11 šárů. První šár jsem si nechal založit přímo od výrobce cihel (což neni zrovna levná záležitost). Behěm dalšího zdění jsem se snažil, aby každá cihla byla položená co nejpřesněji. Občas se ale nějaká nepatrně "houpala", což jsem zprvu neřešil a pokračoval ve zdění. Cca od osmého šáru už jsem sem tam některou cihlu přebrušoval, jelikož zub v nižším šáru byl již celkem značný. Bohužel ruční broušení flexou neni kdovíjak přesný, a tak v jedenáctém šáru už jsem brousil asi tak každou druhou cihlu.
Zpětně teď ale přemýšlím, jak moc velký problém to může být...
Uklidňuju se tím, že přeci žádná stavba zděná na pěnu nemůže být dokonalá, jelikož i nepatrná chybička v nižším šáru se postupně akumuluje ve větší a větší chyby ve vyšších šárech. Jednak nevěřím, že založení prvního šáru bylo zcela precizní (svítilo slunce, malta rychle tuhla, takže se cihly pokládaly rychle jedna za druhou, kdy zedník-profesionál každou během pár vteřin doklepával s vodováhou, přičemž pochybuju že dosáhl dokonalé roviny), a jednak i ta broušená cihla má tuším toleranci 0,2 mm.
Zajímá mě, co si o tom myslíte; jestli jste s broušenými cihlami měli stejné problémy; jak moc hrozí že v budoucnu nastanou problémy (např. praskání omítky), apod...
Přikládám schémátko co jsem si nakreslil, jak se z malé chybičky postupně stává velká chyba (pro názornost je to přehnané).