Uzavření externího přívodu vzduchu do kamenDobrý den,
v RD domě mám krbová kamna, mám externí přívod vzduchu. Taženo přes základy, vyústění v domě v podlaze. V domě na vyústění nasazená kamna. Kamna mají regulační klapku na přívod externího vzduchu. Klapka není vzduchotěsná.
Na začátcích topení:
Ráno vždy kamna studená, vychladlá šamotová vložka v kamnech. Podlaha kolem přívodu ext. vzduchu studená. I přes uzavřenou klapku v kamnech proudí přes kamna studený vzduch - díky tahu komína. Vyřešil jsem nasazením manuální vzduchotěsné klapky zvenku domu - na potrubí ext. přívodu vzduchu.
Konkretně: https://www.inkomo-vzduchotechnika.cz/re…
Fuknčně OK - po ukončení topení zavřu klapku, vzduch nejde do potrubí, do kamen, do komína. Před zátopem manuálně otevřu.
Není to ovšem komfort - hlavně večer v mrazu běhat ven manuálně zavírat klapku. A taky občas člověk zapomene klapku otevřít před zátopem.
Existuje nějaká varianta elektricky ovládané vzduchové klapky? Měla by být asi voděodolná - servomotor k ovládání klapky bude muset být venku.
Nedokážu nikde nic najít...... Hledám pouze pro otevření x uzavření potrubí. Žádná regulace do kamen a nasazení klapky v domě pod kamna - jednak by se asi nevešla, druhak to neřeší studenou podlahu kolem přívodu vzduchu v domě. Potřebuji zkrátka uzavřít přívod studeného vzduchu už venku, před vstupem potrubí do domu.
Prostup z technické místnosti (kde bych umístil ovladač na otevření x uzavření klapky) ven mám naštěstí vyřešen.
Řešil někdo něco podobného? Jak máte vyřešeno? Předpokládám že nás musí být více, kdo má v nových domech ext. přívod vzduchu.....
Děkuji předem za rady, tipy, nápady
Upraveno autorem před 11 dny