Lupání v trubkách od topení (panelák)Vím, že se to tady řešilo už několikrát a všechny zdejší diskuse mám pročtěné. Přesto se zde obracím s prosbou o radu, možná se najde odborník, který bude schopný správně identifikovat problém v našem případě.
Panelák, 5.patro ze 6, centrální vytápění. V ložnici nepříjemně lupe v trubkách. Nejsou to extra hlasité rány, ale je to k zešílení a spát se u toho prostě nedá.
Zvuk jde opravdu z trubek, ne z ventilu nebo radiátoru. Neozývá se permanentně. Nijak nesouvisí s tím, jestli my nebo sousedi nad námi mají zapnuté topení - tzn. i když jsou všechny trubky u nás úplně studené, může se začít ozývat. Žádné nastavení našeho ventilu nezabrání tomuto projevu (kdyby se to chovalo tak, že pokud budu mít celou noc vypnuté/zapnuté topení na nějaké úrovni, tak to tak s vděčností nechám nastavené a neřeším).
Pokud člověk zatopí ve chvíli, kdy se lupání projevuje, tak se zvuk okamžitě po zatopení mění - na chvíli začne být intenzivnější a po chvilce ustává. Klid ale netrvá dlouho, po chvíli zase může začít.
Když to u nás zase jednou začalo lupat, šla jsem se podívat do sklepa - zvuk se ozývá i tam, není to teda jenom problém našeho bytu. Kde přesně zvuk vzniká bohužel netuším. Problém je, že v bytovce máme skoro samé důchodce, kteří údajně nic neslyší (bud jsou prostě hluší, nebo to za ty roky opravdu nevnímají :/).
Mohlo by se jednat třeba o znečištění topného systému? To je jedna z mála nadějí, co mi zbývá - čistění není tak náročné ani drahé jako celé vyvážení systému, tam opravdu nevěřím, že by to na SVJ prošlo :/.
Přikládám videa. Za jakýkoliv postřeh/názor předem děkuji.
Co si nemyslíme, že je příčina:
- dilatace: nemyslím si, že je problém v průchodkách. Tento problém byl ve vedlejší místnosti a pohnutím trubky a vložením dřívka se opravdu vyřešil. Taky zvuk byl v tomto případě jiný. V ložnici jsou průchodky volné, mají dost vůli - lze s nimi štelovat, ale změna polohy ani špejle x dřívka tady problém neřeší.
- přehození přívodu a odvodu - toto je určitě OK.
- zavzdušnění - zkoušeli jsme opakovaně odvzdušnit, máme ventil přímo u nás na radiátoru. Vůbec žádný vzduch pryč nešel, vždy tekla hned voda.
https://drive.google.com/drive/folders/1…