Cirkulace teplé vody - spotřebaDobrý den,
řeším dvě možnosti realizace cirkulace TV v domě. Existuje nějaký způsob, jak přijatelně jednoduchým způsobem spočítat, jak se bude lišit spotřeba na její provoz?
1) Teplá voda půjde do systému o teplotě 42st., v okamžiku kdy teplota klesne na 38st. protočí čerpadlo vodu v trubkách za novou.
2) Teplá voda půjde do systému o teplotě 40st.. čerpadlo bude pomaličku točit vodu neustále dokola.
Pro jednoduchost počítejme, že celé potrubí je uděláno z PPR PN20 DN25x3,5 a izolované Rockwool Flexorock 30mm. Dle místní kalkulačky mi to ukazuje U = 0,167 a ztrátu 3W/m při vodě 40 a vzduchu 22st./65%. Přičemž celková délka potrubí je 54,5m (větve 15,5 + 17 + 22m), takže objem v té soustavě by byl nějakých skoro 40L.
V obou případech je střední teplota vody vlastně stejná - 40st., tak jsem si říkal, že by to mohlo být stejné, ale nevím. Problém je v tom, že neumím spočítat, jak rychle mi ta voda bude chladnout, takže nedokážu vůbec říct, kolikrát by se spustilo za hodinu čerpadlo v prvním případě, ani jak rychle bude muset běhat voda ve druhém případě, takže to číslo Tepelná ztráta potrubí s izolací Qiz = 165 W z místní kalkulačky mi s interpretací nepomohlo.
Dokázal by někdo říct, jak se tyhle dva případy budou chovat?
Díky!