Cirkulace teplé vody - spotřeba

Rubriky:

Cirkulace teplé vody - spotřeba

Dobrý den,

řeším dvě možnosti realizace cirkulace TV v domě. Existuje nějaký způsob, jak přijatelně jednoduchým způsobem spočítat, jak se bude lišit spotřeba na její provoz?
1) Teplá voda půjde do systému o teplotě 42st., v okamžiku kdy teplota klesne na 38st. protočí čerpadlo vodu v trubkách za novou.
2) Teplá voda půjde do systému o teplotě 40st.. čerpadlo bude pomaličku točit vodu neustále dokola.

Pro jednoduchost počítejme, že celé potrubí je uděláno z PPR PN20 DN25x3,5 a izolované Rockwool Flexorock 30mm. Dle místní kalkulačky mi to ukazuje U = 0,167 a ztrátu 3W/m při vodě 40 a vzduchu 22st./65%. Přičemž celková délka potrubí je 54,5m (větve 15,5 + 17 + 22m), takže objem v té soustavě by byl nějakých skoro 40L.

V obou případech je střední teplota vody vlastně stejná - 40st., tak jsem si říkal, že by to mohlo být stejné, ale nevím. Problém je v tom, že neumím spočítat, jak rychle mi ta voda bude chladnout, takže nedokážu vůbec říct, kolikrát by se spustilo za hodinu čerpadlo v prvním případě, ani jak rychle bude muset běhat voda ve druhém případě, takže to číslo Tepelná ztráta potrubí s izolací Qiz = 165 W z místní kalkulačky mi s interpretací nepomohlo.

Dokázal by někdo říct, jak se tyhle dva případy budou chovat?
Díky!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

51 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.