Provoz hydraulického výtahuDobrý den. Můj dotaz se týká provozu hydraulického výtahu (vyrobeného Pražskými výtahy v r. 2007), který je umístěn ve světlíku prvorepublikového pětipodlažního domu, kde jsem členem SVJ a bydlím. Jeho „pohyb“ mezi patry je nastaven současným provozovatelem totiž tak, že pokud není déle než 15 min. používán („přivolán“), pak bez ohledu na to, zda se po posledním využití nachází v přízemí či v 5. patře automaticky sjede do nejnižší „stanice“, která je v -1. patře, což je sklep (nikdo tam ovšemže nebydlí) a tam „zaparkuje“ až do dalšího „přivolání“. Takže při nízké denní frekvenci používání výtahu je dle mého odhadu daného zkušenostmi min. třetina jeho provozu (dolů a ovšemže i nahoru) z praktického hlediska zbytečná vč. spotřeby elektřiny. Provozovatel tvrdí, že je to takto jednoznačně vynuceno bezpečnostní normou ČSN EN 81.2, na kterou se odvolává. Tato norma je navíc dle mého zjištění (na portálu TZB-info) již leta neplatná a je nahrazena současnou platnou ČSN EN 81-20 ed. 2 …(!) Provozovatel dokonce i odmítá citovat příslušné odstavce zmíněné státní normy s tím, že bezplatným šířením jejího textu by porušil zákon, což se mi jeví jako naprosto absurdní. Prosil bych tedy o sdělení, zda je takovýto režim výtahu z bezpečnostních příčin skutečně nezbytný a pokud snad ano, zda je režim přesunu a parkování výtahu ve sklepě nutno aktivovat již po 15 min. stání výtahu. Taky bych uvítal vyjádření ohledně platnosti výše zmíněných ČSN a šíření jejich obsahu. Předem děkuji za odpověď. Dalibor Šitavanc