Inženýrsko-geologický průzkumDobrý den,
započal jsem jako investor s realizací záměru postavit si RD (Nová Ves nad Nisou). Úvodem chci zajistit inženýrsko-geologický průzkum pozemku, má prvotní motivace byla si jej zajistit předtím, než finalizuji koupi pozemku, jelikož se pozemek nachází zčásti v dosti podmáčeném území, proto jsem na jeho zpracování spěchal. Problém se vyskytl, když po mě geodet chtěl přesné umístění stavby na pozemku, což je informace, kterou nedisponuji, jelikož jsem v začátcích projektování a s architektem teprve řešíme dvě v úvahu připadající lokality pro umístění pozemku. Umístění stavby je důležité (podle informací geodeta a stavebníka) jednak proto, aby v místech, kde budou sondy, nestál budoucí dům s ohledem na to, že tam (po zasypání) bude jiná hutnost podloží, jednak proto, že charakter podloží se může měnit i v rámci jednoho pozemku. Tudíž se prý udělá sonda pět metrů od hrany budoucí stavby, křížem na druhé straně domu sonda druhá. Má otázka tedy zní, mám dodržet standardní postup a inženýrsko-geologický průzkum provést až v okamžiku, kdy budu přesně vědět umístění stavby nebo jej mohu provést již nyní, ačkoli nemám dosud jasně danou lokalitu umístění stavby (pro svůj klid, že kupuji pozemek, kde se dá stavět bez nějakých ohromných vícenákladů na založení a statiku domu) a sondy nechat umístit tam, kde dům dozajista nebude? Našel jsem k tomu různé informace, podle jednoho zdroje bych měl nechat průzkum provést ještě před začátkem projektování (jelikož je jeho výstup důležitý pro určení základů, statiky apod.). Předem děkuji za reakce.