Aký výkon klimatizácie?Zdravím, chcel by som sa poradiť ohľadom výkonu klimatizácie. Nechával som si robiť cenové ponuky u dvoch firmách, a každá mi navrhla iný výkon.
Vnútorna jednotka bude v izbe cca 23m2, výška cca 2.8m. Zároveň by som chcel trochu vychladiť aj vedľajšjú izbu, podobných rozmerov. Je mi však jasné, že najväčší komfort bude v izbe, kde bude jednotka. Každopádne, vedenie k vonkajšej jednotke bude dlhé do 20m.
Jedná firma mi do ponuky navrhla 5kw Samsung, druhá firma 3.5kw Daikin, vraj to bude stačiť. Keďže s tým nemám vôbec skúsenosti, tak by som rád počul názor ešte niekoho iného, kto sa do toho možno trochu vyzná, čo by bolo vhodnejšie.
Keďže sa jedná o byt, a vonkajšia jednotka bude inštalovaná vo vnútrobloku, ide mi aj o to, aby bola tá vonkajšia jednotka čo najviac tichá. Napadlo má preto, či ak by som zvolil silnejšiu jednotku, tak by tá vonkajšia jednotka mohla ísť na nazvime to nižší výkon, a tým by bola tichšia, a naopak tá slabšia by musela ísť častejsie na vyššie otáčky, a tým by robila väčší hluk. Ale možno to je blbosť.
Vedeli by ste mi niekto teda poradiť, či bude 3.5 stačiť, a či to nebude príiš hlučné oproti silnejšej jednotke? ďakujem veľmi pekne.