Kombinace dvou typů kotlů v topné soustavě - dává smysl?Dobrý den,
mám takový hypotetický dotaz. Ve velkém vícegeneračním rodinném domě topíme plynem a v obýváku krbovými kamny. Spotřeba asi 20 Mwh, tedy docela dost. Dům má bohužel dost úniků, které nejde dost snadno řešit (např.nezateplená celá jedna strana domu, která tvoří hranici pozemku se sousedy - nemůžeme jim ubírat prostor zateplením - apod.). Kotel plynový kondenzační Thermona, starý asi tři roky. Napadlo mě - i vzhledem k budoucnu, kdy plyn bude asi zatížen poplatky za CO2 - na rozdíl od dřeva - přidat do topné soustavy kotel na dřevo/pevná paliva. Moje veskrze laická představa je ta, že by topný systém měl být schopen pracovat buď s jedním nebo druhým kotlem - anebo s oběma - v tom případě by asi byla nutná nějaká akumulační nádrž, že? Smysl této akce by měl být takový, že podle aktuální situace můžeme měnit zdroj tepla. Tepelné čerpadlo jsme zkoušeli propočtat, ale vychází to tak, že by dům vzhledem k jeho vysokým tepelným ztrátám nevytopilo.
Pokud toto je technicky možné, je technicky realizovatelné, aby ten kotel na pevná paliva byl v přízemí, zatímco plynový kotel je v 1.patře? Toto proto, aby se nemuselo tahat dřevo či pelety nahoru. Dík moc za odpověď a pardon, jestli píšu nějaké blbiny :)