Odvětrávání v bytě (wc, koupelna a digestoř)

Rubriky:

Odvětrávání v bytě (wc, koupelna a digestoř)

Dobrý den,

chtěl bych nakoupit komponenty pro vyřešení odvodu odpadního vzduchu v bytě, který aktuálně rekonstruuji. Byt má vlastní odvod z prostoru stoupaček s vlastním ventilátorem viz přiložená fotografie.

Odvodní silnostěnné ocelové potrubí 200mm a k němu napevno připevněný ventilátor. K tomuto bych potřeboval přidělat odvod z WC, koupelny a kuchyně. Z kuchyně vede flexi potrubí 125mm, z WC aktuálně nevede nic a z koupelny je pouze prostup, který je výškově v úrovni ventilátoru.

Obrázek v malování: Uvažuji o použití redukce 200/125, následně "T" kus 125/125, kam bych z boku napojil přívod z koupelny, jelikož je nejvýše (i tak ho bych ho musel bohužel trochu stočit dolů). Na spodek "T" kusu bych přes spojku 125/125 připojil "Y" kus 125/125, kde na jeden přívod bych dal flexi potrubí z digestoře a na druhý připojil WC. Uvažoval jsem i použití kondenzačního kusu s připojením do odpadu, ale odvodní potrubí je pak vodorovné, kde předpokládám mírný spád směrem ven.

Zatím to plánuji tak, že při spuštění digestoře by ventilátor na fotce nefungoval (kladl by velký odpor ventilátorům v digestoři?). Případně kdyby se současně točily hlavní ventilátor i ventilátory v digestoři, tak bylo by to lepší? Nedocházelo by tam k "tlakové" kolizi ať už v prvním či druhém případě?

Co si myslíte o takovém složení? Osobně se mi to zdá komplikované.
Co použití plastu místo kovu?
Nebude mít systém velké tlakové ztráty?
Nebude pro WC a koupelnu stačit 100 místo 125?

Ještě mě jako možnost napadá potrubí i s ventilátorem odřezat, zredukovat rozměr co nejvýše pod stropem a dát společný ventilátor pro WC a koupelnu (mám připravené společné ovládání) a digestoř by běžela pouze na vlastní ventilátor...? Ostatní komponenty by zůstaly stejné.

Také mě napadla druhá varianta s odřezáním trubky i ventilátoru. Napojil bych na to potrubí 200 s víkem zespod a přidal 3x přívod 125 (resp. 100) přes lisovaná hrdla kolmo (přiložený výstřižek).

Předem děkuji za rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.