zkušenost s fi Eurookna Pražák

Rubriky:

Reklama
zkušenost s fi Eurookna Pražák

Váženi stavebnici/investoři,

dne 12/12/2023 jsem zakoupil 8 dřevěných oken a 1 vnější dveře pro RD kde bydlím od firmy Pražák s.r.o. Milotice, ICO: 26963531, DIC:CZ26963531. Šlo o zakázku výměny 8 starých dřevěných oken a 1 vnějších dveří na balkon za nové, za cenu cca 150 000,- Kč (s DPH).

Demontáž starých výplní
Při demontáži se nepostupovalo opatrně. Vyjmutí starých výplní bylo prováděno pomocí sbíječky!, tím se totálně zničila většina omítek na vnitřních ostěních a nadpražích. U okna v přízemí se zničilo vnější ostění a nadpraží.

Montáž nových výplní
Po vyjmutí starých oken a dveří nebyly odstraněny původní kotvicí prvky, upraveny povrchy v části ostění a nadpraží, kde se rámy výplní dotýkají stěn. Povrch bočních ploch stavebního otvoru musí být před montáží nových výplní čistý, suchý, hladký, nezvlněný, pevný, bez trhlin. Pokud nemá tyto vlastnosti, musí se upravit, zahladit a napenetrovat pro vlastní osazení výplní a dále pro přilepení těsnících pásků. Povrch těchto ploch tyto požadavky neměl, okna a dveře i přes to, byla osazena do takto neupravených otvorů. Dokonce okno v přízemí bylo před osazením řezáno rozbuškou a plech parapetu zastrčen pod rám okna.

Nosné ani distanční podložky nebyly použity. Při osazování rámu oken a dveří musí být použity distanční podložky a nosné podložky. Nosné podložky slouží pro přenesení sil od namáhání výrobku do konstrukce stavby a součastně umožňovaly dilatační pohyby výrobku. Musí být únosné, trvalé, nenasákavé, chemicky kompatibilní s okolními materiály a tepelnou vodivostí stejnou nebo nižší než materiál rámu. Rámy tím sedí prakticky přímo na zdi parapetu. To má za následek, že zde není potřebně široká spára, nedošlo zde k zapěnění. Navíc rámy jsou přímo v kontaktu s vlhkostí ve zdi a s vápnem a cementem, která obsahují konstrukce, což nesmí přijít do dlouhodobého kontaktu s povrchovou úpravou profilů výplně otvoru. Dalším problémem je, že nebude umožněna potřebná dilatace okna a váha výplní do konstrukce stavby bude přenášena kotvením, což k tomu kotvení nemůže sloužit. Tím, že také nebyly použity distanční podložky, jsou okna osazeny šikmo. Osazení prvků má odchylky jak ve svislosti tak i vodorovnosti. U menších oken více jak 2mm/m a u větších vice jak 3mm (měřeno v rozích oken).

Kotvení bylo provedeno turbošrouby. Způsob tohoto upevnění není vhodný pro danou stavební konstrukci a typu použitých oken a dveří. Při montáži byly poškozeny rámy provrtáním. Zdi jsou z děrovaných cihel. Šrouby tedy v tomto materiálu nemohou dobře držet a děrované cihly pravděpodobně byly těmito šrouby i poškozeny. Mělo být použito kotvení pomocí plechových páskových kotev, které nepoškozují výplně, je vhodné pro kotvení do děrovaných cihel pomocí speciálních chemických kotev. Páskové kotvy umožňují dobré dilatační pohyby otvorových výplní, což u turbošroubů tak není. Kombinace kotvení turbošrouby (pokud by byly dobře ukotveny) a prakticky žádná připojovací spára u parapetů a nadpraží, omezuje dilataci natolik, že může dojít k destrukci oken v horkých letních dnech. Většina oken a dveře jsou orientované na jižní a západní stranu. Poloha šroubů je 8 cm od vnitřního rámového rohu, to podle ČSN není správně, má být v rozmezí 10-15cm. Kotevní šrouby jsou krátké, kotvení ve zdi není dostatečné, je 2-3 cm a navíc zeď je z děrovaných cihel. Mělo by byt 5-6cm. Kotvení není provedeno do parapetů ani nadpraží. Otvory kam byly zavrtávány turbošrouby nebyly předvrtávány.

Zapěnění připojovacích bočních spár plnící pěnou není po celé tloušťce rámů (odhaduji tak do ½ rámu směrem z interiéru). Nebyly dodrženy minimální šířky spár u parapetu a v nadpraží. U parapetů není spára vůbec, u některých v nadpraží je méně jak 5 mm. To má za následek omezení dilatace okna, kontakt rámu se zdivem z důvodu nezapěnění rámu. Zapěnění v těchto spárách je jen na okraji. Nejsou vytaženy dřevěné klíny, tím ani doplněna pěna ve volných místech po nich, Dále pěna není doplněna v některých místech u bočních spár, kde nedosahuje úrovně rámu. Zapěnění bylo pouze provedeno z vnitřní strany, z venkovní nebylo. Plnící pěna v interiéru není seříznuta.

Nejsou provedeny těsnící pásky přes připojovací spáry, které ochraňují spáru před vnitřními a vnějšími vlivy. Vnitřní parotěsná páska jako ochrana proti vnitřní vlhkosti, vnější paropropustná a izolační jako ochrana proti zatékání dešťové vody. Tepelný zapeňovací izolant je vysoce nasákavý, bude docházet k úniku tepla a budou se tvořit plísně na pěně a kolem oken.

Okna neměla na sobě žádné ochranné folie, které mají sloužit k ochraně při přepravě a montáži.

Problematická komunikace, mlženi a velmi arogantní jednáni.
Dne 13/12/2023, tedy den po montáži, jsem volal montérovi a požádal ho o opravu montáže. Ten mi slíbil, že se po novém roce přijede na to podívat. Nepřijel, neozval se. Dne 20/12/2024 jsem znova volal technikovi firmy, který okna zaměřoval, ohledně mé nespokojenosti s provedenou prací. Slíbil, že se ozve po novém roce, důvodem byly vánoční svátky, kdy firma nepracovala. Neozval se. Vzhledem k mým dvěma marným pokusům o jednání, tedy dne 2/1/2024 písemně reklamuji provedené práce. Mezi 2/1 až 31/1 se mi nikdo z firmy neozval. Až 31/1/2024 dostávám dopis s odpovědí od jednatele firmy ing. Jaroslava Pražáka, že reklamaci odmítá uznat. Požádal jsem tedy o slevu z ceny díla. To také odmítá.
Možná se teď ptáte, proč jsem je hned nevyhodil. Na moji námitku, že si nepředstavuji aby takto prováděli práci, mi bylo odpovězeno, že to tak dělají vždy a když se mi to nelíbí, tak odjedou. A to byly už 2 okna vybourány a zničeny a byl prosinec, takže možná doposud bych byl bez oken.

S varováním naložte dle Vašeho uváženi. Já osobně bych se dneska firmy Pražák obloukem vyhnul, ale to je na Vás.

Jiří

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.