Návaznost prací - omítky

Reklama

Rubriky:

Reklama
Návaznost prací - omítky

Dobrý den,

poradil by někdo, jak v našem případě vyřešit návaznost prací? Nedaří se vymyslet, kdy udělat vnitřní omítky….

Info k domu:
- nosné stěny jsou z Porothermu,
- příčky jsou ze sádrokartonu
- vodorovné konstrukce jsou ze železobetonu
- omítky budou strojní sádrové
- pod stropy i střechou bude SDK podhled, tedy omítat se budou jen stěny
- hrubá stavba bude uzavřena poslední týden v listopadu
- vzhledem k tlaku na brzké dokončení není možné nechat stavbu stát a čekat, musí se pokračovat nonstop dále
- rozvody vody budou vedeny na stěnách (bez zasekání), buď přiznaně nebo v SDK předstěnách/příčkách/stropech
- do stěn se bude zasekávat jen klima (vedení/kondenzát) a koncové prvky elektroinstalace (která je ovšem rozsáhlá kvůli chytré domácnosti)

o co mi jde…
- potřeboval bych co nejdříve zprovoznit topení a VZT, aby mi pomohly vysoušet dům, jinak všechny mokré procesy budou schnout v tom počasí roky
- nejmenší prioritu mají rozvody elektroinstalace, které ovšem jsou potřeba dokončit před omítkami
- některé SDK příčky by bylo lepší založit už na základovce, než až na čisté podlaze, ovšem pod tyto profily bych se tím pádem později s omítkou už nedostal
- největší brzda je anhydrit, který potřebuju vylít co nejdřív, aby uschnul včas
- TM bude mít stěny poseté všemožnými rozvody a zařízeními, takže trochu pochybuju o reálné možnosti pod to dostat omítku
-jelikož omítky chci objednat, volat firmu na pětkrát není ideální

chtěl jsem začít podlahami, abych co nejrychleji zprovoznil podlahové topení. jenže k tomu bych už v technické potřeboval mít tepelné čerpadlo, rozvody vody, AKU apod. navíc bych musel “vyšalovat” části stěn, které mají začínat na desce a ne na podlaze (instalační šachty apod.), takže už to za profilem neomítnu. tedy jediné, co mě napadá, je předem nechat omítnout technickou a pod těmi pár profily si to do úrovně podlahy natáhnout ručně sám. kdo mi ale přijde omítnout jen pár m2 technické, ještě v přesně daný termín, aby se dalo rovnou pokračovat, to nevím.

jakmile by byl anhydrit schůdný by se narychlo roztahala VZT (alespoň základní vedení do místností), aby se to dalo i efektivně řízeně odvětrat.

zároveň instalace, které povedou uvnitř příček/stropů by bylo ideální dělat současně s příčkami až po podlahách, aby bylo jasné kde co přesně má být a ne se snažit kolem těch trubek teprve později stavět rošty a příčky. ideálně teprve pak by na řadu měla přijít elektroinstalace, která s výjimkou spodních zásuvek (rozvod v podlaze) přichází do místností stropem nebo příčkou.
což tedy znamená, že ty omítky by přišly na řadu až jako úplně poslední. a problém je, že tady už by přibylo obrovské množství profilů od podlahy ke stropu i podél stropů, pod kterými není omítka, a kdybych to měl dělat pod každým ručně, nedodělám to nikdy… a vynechat jí dost dobře nejde. jinak by mi to vyhovovalo v tom, že anhydrit už bude (téměř) vyschlý, a že dům si alespoň trochu sedne, než se to omítne.

ale tu elektroinstalaci potřebuju stejně dělat až nakonec, protože vyhnout se s kabelem/žlabem VZT/vodě je jednodušší než naopak o řešení kam kotvit rastry, když se tam plete ještě i elektro nemluvě. jediné co mě napadá, je odměřit si délku kabeláže, průchod zdí zasekat a zbytek nechat zavěšený pod stropem na nějakém oku/elektrikářské pásce apod. S tím že tedy následně by se omítlo, poté udělaly příčky a stropy s rozvody a nakonec by se kabeláž roztáhla k rozvaděči a zapojila.
ale je to teda skákání z jednoho na druhé, místo toho, aby se postupně udělalo komplet to či ono.

neměl by někdo nějaké chytřejší/elegantnější řešení?

Díky

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

61 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.