Návaznost prací - omítkyDobrý den,
poradil by někdo, jak v našem případě vyřešit návaznost prací? Nedaří se vymyslet, kdy udělat vnitřní omítky….
Info k domu:
- nosné stěny jsou z Porothermu,
- příčky jsou ze sádrokartonu
- vodorovné konstrukce jsou ze železobetonu
- omítky budou strojní sádrové
- pod stropy i střechou bude SDK podhled, tedy omítat se budou jen stěny
- hrubá stavba bude uzavřena poslední týden v listopadu
- vzhledem k tlaku na brzké dokončení není možné nechat stavbu stát a čekat, musí se pokračovat nonstop dále
- rozvody vody budou vedeny na stěnách (bez zasekání), buď přiznaně nebo v SDK předstěnách/příčkách/stropech
- do stěn se bude zasekávat jen klima (vedení/kondenzát) a koncové prvky elektroinstalace (která je ovšem rozsáhlá kvůli chytré domácnosti)
o co mi jde…
- potřeboval bych co nejdříve zprovoznit topení a VZT, aby mi pomohly vysoušet dům, jinak všechny mokré procesy budou schnout v tom počasí roky
- nejmenší prioritu mají rozvody elektroinstalace, které ovšem jsou potřeba dokončit před omítkami
- některé SDK příčky by bylo lepší založit už na základovce, než až na čisté podlaze, ovšem pod tyto profily bych se tím pádem později s omítkou už nedostal
- největší brzda je anhydrit, který potřebuju vylít co nejdřív, aby uschnul včas
- TM bude mít stěny poseté všemožnými rozvody a zařízeními, takže trochu pochybuju o reálné možnosti pod to dostat omítku
-jelikož omítky chci objednat, volat firmu na pětkrát není ideální
chtěl jsem začít podlahami, abych co nejrychleji zprovoznil podlahové topení. jenže k tomu bych už v technické potřeboval mít tepelné čerpadlo, rozvody vody, AKU apod. navíc bych musel “vyšalovat” části stěn, které mají začínat na desce a ne na podlaze (instalační šachty apod.), takže už to za profilem neomítnu. tedy jediné, co mě napadá, je předem nechat omítnout technickou a pod těmi pár profily si to do úrovně podlahy natáhnout ručně sám. kdo mi ale přijde omítnout jen pár m2 technické, ještě v přesně daný termín, aby se dalo rovnou pokračovat, to nevím.
jakmile by byl anhydrit schůdný by se narychlo roztahala VZT (alespoň základní vedení do místností), aby se to dalo i efektivně řízeně odvětrat.
zároveň instalace, které povedou uvnitř příček/stropů by bylo ideální dělat současně s příčkami až po podlahách, aby bylo jasné kde co přesně má být a ne se snažit kolem těch trubek teprve později stavět rošty a příčky. ideálně teprve pak by na řadu měla přijít elektroinstalace, která s výjimkou spodních zásuvek (rozvod v podlaze) přichází do místností stropem nebo příčkou.
což tedy znamená, že ty omítky by přišly na řadu až jako úplně poslední. a problém je, že tady už by přibylo obrovské množství profilů od podlahy ke stropu i podél stropů, pod kterými není omítka, a kdybych to měl dělat pod každým ručně, nedodělám to nikdy… a vynechat jí dost dobře nejde. jinak by mi to vyhovovalo v tom, že anhydrit už bude (téměř) vyschlý, a že dům si alespoň trochu sedne, než se to omítne.
ale tu elektroinstalaci potřebuju stejně dělat až nakonec, protože vyhnout se s kabelem/žlabem VZT/vodě je jednodušší než naopak o řešení kam kotvit rastry, když se tam plete ještě i elektro nemluvě. jediné co mě napadá, je odměřit si délku kabeláže, průchod zdí zasekat a zbytek nechat zavěšený pod stropem na nějakém oku/elektrikářské pásce apod. S tím že tedy následně by se omítlo, poté udělaly příčky a stropy s rozvody a nakonec by se kabeláž roztáhla k rozvaděči a zapojila.
ale je to teda skákání z jednoho na druhé, místo toho, aby se postupně udělalo komplet to či ono.
neměl by někdo nějaké chytřejší/elegantnější řešení?
Díky