Zakládání podsklepeného objektu v blízkosti nepodsklepenéhoDobrý den,
rád bych prosím požádal o kontrolu / potvrzení mé teorie. Budeme realizovat nový podsklepený objekt v blízkosti již stávajícího nepodsklepeného RD. Původně byl záměr umístit nový objekt v těsné blízkosti avšak po nastudování postupu provedení (podbetonování základové spáry po částech) se mi jeví tato možnost finančně a hlavně časově náročná. Nový objekt bude tak umístěn s odstupem od stávajícího. Snažím se tak nyní najít bezpečnou hranici odstupu tak, aby statika stávajícího objektu nebyla při stavbě nového narušena.
Pročítal jsem různá témata zde založená a nastudoval další materiál. Dle dostupných informací je zatížení základové spáry přenášeno do okolního terénu pod úhlem 65 - 45° v závislosti na podloží. Podloží v místě stavby je lehce jílovité, spíše ale písčité.
Přílohou jednoduché nákresy - půdorys a řez. Nový základ je v řezu umístěn pod úhlem 45°, avšak předpokládám, že by pro splnění 45° měla být posunut tak, aby roznášecí úhel protínal spodní část základu, nikoliv horní.
Můj dotaz zní, jakým způsobem se určuje v daném podloží možnost umístění? Respektive co přesně mi určí zdali počítat s roznesením tlaku základu původního objektu pod 65 nebo až 45°?
Ideálně bych chtěl nový podsklepený objekt umístit ve vzdálenosti 2m od základové spáry nepodsklepeného objektu, viz přiložený půdorys, což by znamenalo cca 52° po spodní hranu základu nového objektu. Lze prosím toto považovat za bezpečné provedení vzhledem k tomu, že je úhel 52° blíže ke 45, ačkoliv neznáme přesný stav podloží?
Zároveň předpokládám, že dvě malé části (viz kóty 450 a 1655 v půdorysu), které by byly v kratší vzdálenosti, by neměly na statiku stávajícího objektu vliv vzhledem k poměrně malé ploše vůči celkové délce.
Předem děkuji za názor, snad jsem danou problematiku dostatečně popsal.
S pozdravem