Otopná soustava - krb s teplovodním výměníkem, FVE, plynový kondenzační kotelDobrý den,
Jdu si pro radu a případně poptávku na projekt, případně i realizaci.
Níže detaily.
1) Krbová vložka s teplovodním výměníkem (výkon do vody 6,8kW) - ano je malá, větší se do prostoru nevleze.
2) FVE ohřev vody (panely, střídač, elektrická patrona) - určeno primárně pro ohřev TUV (teoreticky přebytky by se mohly posílat do aku nádrže pro vytápění - tedy 2 patrony s preferencí TUV?) Hrazeno z dotace.
3) Plynový kondenzační kotel průtokový - záložní zdroj pro ohřev vody i otopné soustavy
4) Přízemí 65m2 podlahové topení (již hotové), podkroví 65m2 radiátory. V domě jsou dva okruhy, tak aby se do radiátorů pouštěla vyšší teplota. Každá místnost má elektronický termostat napojený na rozdělovač.
Představa je následující.
Akumulační nádrž napojená na výměník krbové vložky slouží jako předehřev otopné vody, pro průtokový kondenzační plynový kotel.
TUV nahřívaná teplovodním výměníkem + patronou FVE. (tedy v zimě primárně nahřívá krbová vložka, v létě FVE. Opět jen jako předehřev pro průtokový kondenzační kotel.
Primárně nechci plynovým kotlem nahřívat akumulační nádrže, ty by měly sloužit jako úložiště energie z krbové vložky a FVE a v obou případech sloužit jako předehřev pro průtokový kondenzační kotel. Minimálně v případě TUV mi nedává moc smysl nahřívat aku nádrž v případě kdy jsme pryč apod. Topení by možná dávalo smysl v případě větší ekonomiky provozu kondenzačního kotle při ohřevu aku nádrže než v režimu průtokového ohřívače.
Dále bych preferoval 1 kombinovanou akumulační nádrž pro TUV a otopnou soustavu dle výše uvedených specifik zdrojů ohřevu (pokud taková existuje).
Samozřejmě je to jen moje představa a rád si nechám poradit. Aktuálně jsem konzultoval s pár topenáři a dle zpětné vazby to není vymyšleno scestně a mohlo by to fungovat.
Jaký je váš názor?