Vytápění klimatizací

Rubriky:

Vytápění klimatizací

Zdravím
Mám malý starý nezateplený dům s cca 100m2 podlahové plochy. Do teď se tam topilo elektrokotlem s patronami 2x4,5kW a v pohodě to vytopí na 25° i z -17°C. Pro dům teď není využití a momentálně ani do pronájmu jej nechci dávat. Chci tam však temperovat a levněji než s EK. Volba padla na topení klimatizací. Levná instalace, levnější provoz.
Asi před 10-15 léty byla mezi TČ taková hitovka Nordline 9,5kW. V té době za super levné peníze oproti běžným TČ. Spolehlivé, solidní COP. Na netu jsem v té době v podstatě nenašel za ty peníze negativní recenze. Už tehdy do NED ideální volba spolu s podlahovkou.

Moje otázka: Je mezi klimoškami(split/multisplit) taky takové zjevení? Tedy za málo peněz hodně muziky, byť to není technologická špička?(Nordline taky neměl kdoví jak propracované ovládaní, odmražování atp, ale za tehdejších 45000kč se to dalo v pohodě oželet).

Krátce k RD. Je to v mírném českém prostředí. Dní pod -7°C je málo. Na -15 se čeká roky. Dům je před totální reko. Vytápět je třeba už teď. Chci zateplit střechu vatou a tím snížit TZ. Odhaduju(bez nějakého složitého výpočtu), že snížím TZ na 6kW -15/22°C. Klimošky by tam byly 2 na temperaci a pokud by se tam někdy bydlelo, budou i vyměněné okna, a možná přibyde i třetí klimoška. Raději bych dál 2x 3,8kW než 2x 3kW aby měly jednotky čas si oddychnout :) Nicméně....

.... Otázka 2. Všiml jsem si, že většina klimošek má tím větší COP, čím menší má výkon. Obecně, vyplatí se mít více méně výkonných jednotek s vyšším COP, než méně více výkonných s nižším COP? Když se podívám třeba na Sinclair, tak ta nejmenší má COP 4,6 a ta co je 3,8kW už má COP jen 4,1. Toshiba za větší peníze má lepší COP, ale taky u těch malých jednotek je mnohem lepší COP než už těch větších. Jiní výrobci většinou taky. Chápu, že záleží na množství spotřebované elektřiny, aby se dalo porovnat, co se oplatí. To ovšem není momentálně známo.

děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

211 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.