K diskuzi a výměně názorů: Ideové schéma systému s dvěma Aku, a zapojením výměníku v TUV s přepínáním spotřebič/zdroj. (průtoky akumulací a vliv na stratifikaci, bi-direktní zařízení v systému)V přiloženém schématu je idea zapojení, které vychází z omezení ekonomického (již přítomné prvky) a prostorového (i s touto volbou Aku a TUV zásobníku tam bude na vytrubovaní dost těsno).
Jedná se o objekt s požadavkem na velkou "přirážku na zátop", typicky nárazově obývávány objekt. Kde je instalován solární termický systém S panely o Pmax=8 kW, díky konfiguraci reálně spíše 6 kW, i když by konfigurace měla poskytovat celkově lepší denní zisk. Systém solárů je zapojen do 300 L TUV zásobníku pouze do dolní smyčky a horní smyčka má dvojí využití. Ohřev TUV z kotle nebo předání nadbytečného tepelného zisku do akumulace UT. (vyzkoušeno v mezisezoně to ušetří dost paliva).
V ideovém návrhu mám ovšem pár otazníků ke kterým si nejsem jistý jak se postavit. Hlavně co se týče zapojení AKU mám problém rozhodnout e co bude lepší.
1) 4-bodové zapojení se zapojením odběru topné vody vrchlíkem: Nepovede odběr vrchlíkem k příliš vysokému promíchávání nádrží? V tomto zapojení sice při zátopu je podobně rychle k dispozici vysoká teplota pro UT, podobně jako u 2/3-bodovéh zapojení, ale směr jednoho z proudu je vertikální.
2)a) V návrhu počítá s využitím regulačních ventilů (w) na zpátečkách jak UT tak kotlového okruhu abych byls chopen vyvážit průtok rovnoměrně mezi obě nádoby. Přesto si říkám, zda by nebylo lepší provést pro oba okruhy protiproudé zapojení, i za cenu složitějšího natahaní trubek. (nepočítám s příliš jednoduchou výměnou nádoby v případě jejího selhání, pouze s jejím možným odstavením)
2b) Byla by něčemu na škodu kombinace protiproudého zapojení UT a vyvažovaného zapojení kotlového okruhu. (dobře mi to pak vychází prostorově)
3) Solární bi-direktní kruh, obdobný princip sem již úspěšně realizoval, napadá vás něco co bys takto otáčeným smyslem čerpadla bylo problém?
budu vděčný za každý názor a rozumnou diskuzi nad tímto systémem.