Volba otopného systému (reakce na ETS2)V horizontu 2 let stojím před volbou nového otopného systému v RD.
Resp. nejlíp od topné sezony 2028/2029, nebo aspoň 1-2 roky na to. Samozřejmě takto přemýšlím v souvislosti s ETS2.
Jaká je situace naší nemovitosti nyní:
Jedná se o 3podlažní řadový RD z roku 1985, o celkové dispozici 5+1 až 6+1, přízemí je ryze technické (garáž, 3 skladové místnosti, kotelna, dílna, prádelna, vstupní hala na přiznané schodiště). Tepelnou ztrátu pro -15 st.C odhaduji na 7-8 kW, odhad jsem učinil na základě roční spotřeby plynu, která činí cca 15 MWh bez TUV.
Reálně je spotřeba plynu však jen 10-12 MWh/rok, jelikož kotlem se topí pouze 4-4,5 měsíce v roce a dále 2 obytné místnosti se momentálně pouze temperují na 17-18 st.C.
Příprava TUV probíhá v kombinovaném bojleru Dražice (topný had v bojleru + suchá šachta s el. topným tělesem) - TUV ale připravujeme prakticky výhradně elektrikou, jelikož plynový kotel je na bojler s příliš velkým výkonem. Spotřeba elektřiny na TUV je cca 1200 kWh/rok.
Mimo běh plynového kotle (přechodná období roku) se topí v 2. patře multisplit klimatizací 2+1 a v 1. patře několika el. přímotopy – spotřeba na přítop (v přechodných obdobích) je cca 500 až 650 kWh/rok.
Běžná spotřeba domácnosti (vyjma TUV a vyjma přítopu elektrikou) je cca 6-7 kWh/den.
Celková spotřeba plynu za rok je tedy cca 10-12 MWh/rok a elektřiny 4,1-4,4 MWh/rok (sazba D45d 3x25A).
Plynový kotel je klasika stacionární plynový kotel Thermona KD 25 z roku 1999. Otopná soustava je z takových těch plechotrubkových radiátorů typických pro polovinu 80tých let. V domě je 14 ks radiátorů.
Na výběr jsou tyto možnosti:
a) PLYN (kondenzační kotel) – tj. zůstat u zemního plynu i přes ETS2, provedla by se jen výměna plynového kotle za moderní kondenzační a poladil by se ohřev TUV, aby šlo bojler skutečně bez rizik autonomně natápět aspoň v zimě (což dnes nelze, protože když nahřívám dnes TUV plynem, musím u toho nuceně stát a hlídat to, jelikož to s kotlem dost "cvičí" a inklinuje to k rychlému přehřátí). K tomu je nutno říci, že komín je vyvložkován ještě hliníkem, takže by to znamenalo převložkovat na plast/nerez, nebo co se dnes vložkuje. S odpadem v kotelně je problém, jelikož v kotelně prostě nemám odpad, takže by to znamenalo čerpací stanici na kondenzát a fakt dlouhou hadičku skrze zeď kolem komína a po stropě do sousední prádelny, kde je nejbližší odpad.
b) DŘEVO PELETY (peletový kotel s rotačním hořákem i na "bordel" pelety) - nemám uvnitř baráku místo na pelety, no prostě nemám. Barák sice jako prase, ale nemám. Všechno je obsazeno. Musel bych zrušit dílnu (což byla dřívější uhelna) a dílnu přestěhovat do garáže. Hodně důležitých věcí přepozicovat jinam. A nebo zrušit garáž (prodat auto nebo ho nechat stát nonstop rok venku) a sklad pelet udělat v garáži. Taky zavážení pelet by byl dost problém. RD je ve svahu, takže palety s peletama vyložit už před barákem a do garáže a dál do domu rudlem po sjezdu dolů po několika pytlích. A nebo trubkou z cisterny, to by se taky dalo, ale dílna (uhelna) by se musela udělat jako sklad pelet. Na akumulační nádrž by se v kotelně místo eventuálně našlo, ale jen za cenu významného přeuspořádání, kotelna je maličká, není to žádná tělocvična.
c) DŘEVO 33CM POLÍNKA (zplynovací kotel na dřevo) - varianta v zásadě viz výše s tím, že dřevo bych mohl skladovat na zahradě nebo za barákem v dřevníku. Nemusel bych rušit dílnu. Nutno však říci, že zahrada není nic velkýho, prostě je to typická napůl probetonovaná zahrada jak je u těchto RD zvykem. Takže někam picnout větší dřevník bude taky otázkou dost velkého kompromisu. Máti nechce topit kusovým dřevem, má z toho strach (co když vypadne elektrika a nepůjde oběhové čerpadlo?), taky je otázkou, jak si to cenově stojí proti peletám. Někde jsem četl, že sypaný metr 33cm smrkových polen je cca 175-230 kg suchého dřeva. Pokud se nyní prodává 1 metr za 1200 Kč, tak to znamená že v extrému můžu dostat 1 kg suchého dřeva za 6,86 Kč/kg, přitom pelety máte za 9 Kč/kg.
d) TEPELNÉ ČERPADLO - jak píšu, barák je řadovka, takže mám celkem velké obavy z hluku (sousedi). Nikdo v řadě ani poblíž, TČ nemá. Buď jedou plyn nebo dřevo. Další věc je ta, že tepelné čerpadlo by muselo být výhradně na severní/zastíněné straně domu, kde logicky dost mrzne oproti jižní straně, kde svítí slunko. Směrem do severní strany je i ložnice. Trubky od čerpadla by musely jít bohužel skrze dílnu (omezení prostoru), kotelna nesousedí napřímo s vnější zdí baráku.
Tak teď raďte a názorujte. Do mě.
Zatím to vidím na ty pelety. TČ je dost velkou sázkou do neznáma, z toho mám obavy. Komín naopak mám. V kombinaci s multisplit klimačkama (zbylé 1. patro bych dal taky multisplitku) bych mohl fungovat tak jak teď. V přechodných obdobích topit multisplitem klimatizacemi (elektrikou). A ve 4 nejchladnějších (na elektriku nejdražších měsících) hrnout ty pelety (se štěstím by mě stačilo snad 2,5 tuny pelet na rok).