Rozdělovač pro PTTopení (ze začátku jen plynem) jsem spouštěl před 17 lety. Rozdělovač Giacomini jsem trochu nastavil (subjektivně), vyhovovalo to, delší zimu jsem jen provedl drobné korekce a pak 15 let jsem do toho nesáhl.
Letos, v podstatě teď, kdy začalo více mrznout, jsem měl od manželky reklamace na teplotu v místnostech (každá místnost termostat BMR), každá smyčka má termické servo, ve dvou podlažích, některé místnosti více smyček řízené paralelně. Když jsem rozdělovače (4xpo 8 výstupech) rozdělal, zjistil jsem vážné vady. Serva pracují správně, ale ventil jimi ovládaný se zaseknul v zavřené poloze. Po sejmutí serva s trochou úsilí se podařilo kolíčky od ventilu rozhýbat. Kolíček je zespoda tlačen pružinou, která na přilepený ventil neměla sílu. Lze tuto součástku demontovat a vyčistit?
Dále, několik "čudlíků" uvnitř kterých je otvor pro imbus pro nastavení průtoku, jsou "vykvetlé" solemi, které jsou patrně od lehkého unikání vody. kolem některých dalších nastavovacích imbusů se objeví kapka při otáčení - vadný o-kroužek. Lze vyměnit, či opravit?
Ukazatele průtoku jsou dost znesené, nyní po vložení několika filtrů v okruhu je topná voda již prakticky čistá. Ale úsady z průtokoměrů by se měly odstranit. Lze demontovat a vyčistit?
Jak se zpětnou montáží - čím se to těsní? Někde jsem četl, že je to lepené.
Uvítám Vaši zkušenost.
Pavel Nedbal