Rekonstrukce sklepa

Reklama
Rekonstrukce sklepa

Mam otazky ohledne rekonstrukce sklepa o ctyrech mistnostech kazda cca 5x5m.
Aktualni problemy zde jsou, ze
1. se zde vyskytuje vysoka relativni vlhkost vzduchu kolem 85%
2. je pro me pomerne nizky strop
Rad bych prostory vyuzival jako dilnu, uskladnovani naradi (aktualne zde vse velmi rychle rezne), veci, jedna mistnost je aktualne kotelna, ktera je ted behem zimy nejsussi (17stupnu, 50-55% vlhkost, steny jsou jiz castecne odkopane a je tam difuzne otevrena omitka).
Dum je z roku kolem 1970, sklep je kamenny, slepovany hlinou, zdi asi 50cm, podlahy jsou nekde hlinenne, nekde betonove. Mezi sklepem a prizemim je vodorovna hydroizolace, otazka je v jakem stavu, v mistnostech prvniho patra se vlhkost pohybuje kolem 60%.
Nektere zdi sklepa jsou kompletne pod zemi, nektere i z vetsiny nad ni. Ty nad zemi jsou zvenci oblozene zulou, ostatni kameny, ktere tvori pomerne nerovnou plochu, nekdy i cca 15cm nerovnosti. Dum budu zateplovat pro jistotu mineralni vatou.
Pokousel jsem se jiz problem minuly rok zkouset zkoumat, provedl jsem vodorovnou injektaz 15cm nad aktualni podlahou nekolika zdi, tyto zdi jsou po roce viditelne sussi, kondenzuje vsak na nich voda ze vzduchu.
Pro reseni problemu uvazuji odkopani celeho domu (lze to provest najednou bez naruseni statiky domu, nebo je nutne postupne kazdou zed?), naslednou injektaz vsech zdi a pote svislou hydroizolaci zvenci. Kvuli velkym nerovnostem jsem dohledal, ze by mohla byt pouzitelna varianta nastrikani PUR penou, coz by mi zaroven vyresilo tepelnou izolaci, je to dobry napad? Kolem domu bych ulozil drenazni potrubi, izolaci zabezpecil nopovkou a zdi opet zasypal.
Obavam se, ze velke mnozstvi vlhkosti pronika i skrz podlahy, zkousel jsem polozit na ni plastovy pytel a ten se odspodu behem par dni orosil. Je mozne vykopat podlahu, dat tam nejaky sterk, beton, hydroizolaci, polystyren, betonovy poter a zaroven tim dosahnout vetsi hloubky sklepa? Jinymi slovy, jak to provest, aby se opet nenarusila statika domu?

Dekuji za napady.

Upraveno autorem před 5 týdny
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.