ohřev TUV na delší vzdálenost - varianta cirkulace vs dva bojleryDobrý den. Chci se zeptat . Máme ve sklepě tepelné čerpadlo země-voda (vrt). Doteď čerpadlo sloužilo jen na topení. Dům je dvougenerační a budou v něm bydlet dvě rodiny (v každém patře jedna). Děláme velkou rekonstrukci a chceme aby čerpadlo ohřívalo i TUV. DO každého bytu už nám ze sklepa vedou dvě trubky na teplou (i s vratkou),takže nezávisle na sobě. Ve sklepě se nám k čerpadlu vleze bojler max 300 litrů, který bude ohřívaný čerpadlem. Jde mi ale o to, že v horním bytě do odběrných míst je to 40 metrů trubek ze sklepa. Cirkulace je varianta, ale budeme často vracet hodně vychladlé vody do bojleru u TČ, které je přes 20 let starté on/off typu a bude často muset dohřívat. Napadlo mě jestli místo cirkulace nedat třeba nahoru druhý bojler na el., a který by udržoval teplotu vody z bojleru ze sklepa. Tím pádem by cirkulace nebyla poteba. Vím, že se často bude plnit vychladlou vodou z trubek, ale při větším odběru tam už půjde teplá voda ze sklepa. Co si o tom prosím myslíte ? Vím, že ekonomika říká jasně cirkulaci, ale jde mi trochu i to staré TČ a časté dohřívání. Řešili byste to někdo jinak než cirkulací ? Máme malé děti a teplou vodu používáme skoro furt, chtěli bychom mít komfort i za cenu trochu horší ekonomiky.
Upraveno autorem před 6 týdny