Opakované silné rány do topné stoupačky (panelák) - prosím o radu, jak to řešit

Rubriky:

Opakované silné rány do topné stoupačky (panelák) - prosím o radu, jak to řešit

Dobrý den,
řeším dlouhodobý problém s velmi silnými údery („kladivo do trubky“) v topné stoupačce. Objevují se hlavně v noci a nad ránem. Problém trvá již třetí topnou sezónu a výrazně narušuje spánek. Audio zde: https://youtu.be/VF-vU0rqtsY

Pročetla jsem mnoho diskusí (vypadá to, že je to časté téma), ale většina doporučení byla buď něco, co jsem již vyzkoušela, nebo vlákna končila bez uvedení skutečného řešení (případně se lidé odstěhovali). Proto uvádím co nejpodrobnější popis situace – omlouvám se za delší příspěvek, ale snad díky tomu najdu pomoc, případně to pomůže i někomu dalšímu.

1) Informace o domě a bytě
Jedná se o panelový dům (pravděpodobně ze 70. let) o osmi nadzemních podlažích. Dům není zateplen. Můj byt se nachází v 5. nadzemním podlaží. Vytápění je centrální. Otopná tělesa jsou litinová a jsou osazena termostatickými hlavicemi Heimeier. Byt jsem koupila na podzim 2023, tedy problém řeším už od začátku tří topných sezón. Nevím, zda stejný problém měli i předchozí majitelé. Byt je 2+1: ložnice a kuchyň jsou napojeny na jednu společnou stoupačku, která je umístěná v ložnici. Potrubí prochází stropem/podlahou v kovové chráničce. Druhý pokoj má samostatnou stoupačku, která je relativně klidná.

2) Charakter hluku
Hluk má charakter silných jednotlivých kovových úderů/rázů, které znějí doslova jako kladivo do potrubí.Při úderu mám pocit, že je cítit vibrace přímo v potrubí a částečně i v podlaze. .
Typický průběh je: rána → 1–2 sekundy ticho → další rána. Nejhorší mezi 5:10–6:00, kdy se rány mohou opakovat i téměř v kuse, po dobu cca 1 hodiny; někdy také v noci, zejména kolem 1:45–2:15 (např. cca 5 silných ran během 10–15 minut) – rány jsou tak silné, že budí ze spánku; občas se rány objeví i večer kolem 23:00 nebo půlnoci; přes den je situace relativně v pořádku.
Rány se objevují bez ohledu na nastavení ventilů, včetně situace, kdy je radiátor v místnosti úplně zavřený. Nezdá se ani jednoznačná vazba na venkovní teplotu.

3) Co jsme zkusili (bez efektu)
***odvzdušnění soustavy (prováděno v domě na začátku sezóny, odvzdušňuje se na nejvyšším patře)
***Na dané stoupačce jsou ve 4. nadzemním podlaží instalovány kompenzátory. Ty byly vyměněny před topnou sezónou 2025/2026 (na základě mé předchozí stížnosti). Problém se silnými rázy však existoval již před jejich výměnou a pokračuje i po výměně.
***výměna termostatické hlavice za netermostatickou
***kontrola radiátoru (radiátor je relativně rovný – kontrola vodováhou; hřeje rovnoměrně po celé ploše)
***podložení držáků radiátoru (eliminace kontaktu kov–kov)
***zvětšení otvorů kolem stoupaček a naopak i ucpání otvorů; u horizontální i vertikální trubky.
***vyjmutí části parket kolem prostupu potrubí (eliminace kontaktu s dřevem)
***mechanické oddálení potrubí od objímek / od sebe (náročné – mezi objímku a trubku se nevejde ani konec špejle)
***obalení potrubí tlumicím materiálem
***mazání prostoru mezi potrubím a kovovou chráničkou ( PTFE mazací sprej pro zlepšení kluzu při dilataci)

Dočasná řešení (pokud to čte někdo s podobným problémem)
***špunty do uší (Haspro Mold – silikonové): pomáhá částečně, ale neřeší největší rány
***sluchátka s hlasitě puštěným white noise: funguje, ale nechci takto spát dlouhodobě kvůli riziku poškození sluchu

4) Pozorování
Když trubkou prudce hýbu, úder to nespustí.
Sousedé hluk údajně neslyší (nebo výrazně méně), což komplikuje řešení přes SVJ. Zvuk je ale objektivně výrazný (mám nahrávky, slyší je i přítel).
Druhá stoupačka v bytě je výrazně klidnější.
Časová vazba (zejména 5–6 ráno) naznačuje možnou souvislost s nočním útlumem a ranním náběhem soustavy, ale zároveň nechápu, proč se rány objevují i v noci.
Domnívám se také, že může jít o problém s dilatací potrubí v kombinaci se špatným uložením (objímky, chránička). Napadá mě i možnost, že někde na této konkrétní stoupačce došlo při rekonstrukci k omezení průtoku nebo nevhodné montáži některého prvku.
To, že druhá stoupačka v bytě je výrazně klidnější, naznačuje, že nejde o běžný projev celého domu, ale spíše o lokální problém této větve.

6) Dotazy
***Co má smysl požadovat po SVJ/správci jako standardní odborný postup?
***Existuje ještě něco, co lze smysluplně provést přímo v bytě?

Když jsem se snažila problém konzultovat, jeden topenář mi řekl, že je to „neřešitelné“ a že to tak v panelácích bývá (mám zkušenost ze tří panelových domů a nikde to nebylo takto výrazné). Druhý uvedl, že se problém musí řešit centrálně – což je komplikace, protože ostatní sousedé hluk údajně neslyší.
Jsem ochotna si řešení zaplatit, pokud je technicky možné. Primární cíl je možnost normálně spát. Už jsem z toho dost zoufalá :(

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.