Větrání prostoru půdy

Rubriky:

Větrání prostoru půdy

Dobrý den,

měl bych dotaz, který mi vrtá hlavou a i když se tu podobná témata řeší, neumím si z toho udělat nějaké funkční řešení.
Rekonstruuji chalupu, která je obývána několikrát do roka, většinou na víkend. Někdy také v zimě.
Sedlovoá střecha, krov tvořen sbíjenými vazníky na pozednicích. Přesahy střechy cca 40cm na každou stranu.
Štíty a přesahy ke zdivu zabedněny palubkami, nebo deskami.
Shora na vaznících je rovněž plně zaklopeno deskami, krytina je plechová ( pozink )
Stávající strop tvoří prkna 32mm, které jsou nabity zespod do vazníků, na nich je zespod heraklith a na něm omítka s rákosem.
Chalupa stojí již 65let, jednopodlažní, podřezaná s kompletní hydroizolací. Obvodové zdivo cihly, nebo betonové tvárnice tl. 30cm + omítky.
V budově jsou vyměnena okna za plastová.
Parozábrana není nikde instalována.

Chtěl bych provézt zateplení minerální vatou 12cm, popř. foukanou minerální izolací, volně loženou na prkna.
Prosím o radu jak vyřešit větrání podkroví, ať se mi tam netvoří plísně. Doposud to vše fungovalo, podkroví si žilo vlastním životem, větrání tam nějaké je přes různě vypadané suky, popř. mezery v konstrukci.

Nyní v chalupě bude nově - sprcha, WC. V každé místnosti okna k větrání.

Po obvodu zespod podbití je mezera cca 1cm, kudy do krovu proudí venkovní vzduch. Uprostřed krovu je komín, u kterého je mezera cca 0,5cm v úrovni hřebene, kudy nejspíš proudí vzduch trochu ven ven.

Nově mám instalováno do podkrový nasávaní centrálního přívodu vzduchu do krbových kamen.

Mohu např. navrtat nějáké otvory co nejvýše do štítů, ať proudí vlhkost tudy ven ?
Děkuji za odpovědi.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.