Immergas Zeus 25 - zhasínání plamene

Rubriky:

Immergas Zeus 25 - zhasínání plamene

Dobrý den,

mám kondenzační kotel Immergas Zeus 25 a k němu termostat CarV2 a venkovní sondu. Kotel je cca 5 let starý, má komín s jedním kolenem a délkou cca 2m. Pravidelně servisovaný, poslední kontrola v listopadu 2025. Poslední 2 sezóny jsou s ním problémy. Minulý rok byl ještě v provozu s "hloupým termostatem" Auraton a začal vykazovat sporadicky chybu E43 (cca 2x za týden), kdy se většinou v průběhu hoření ztratil plamen, sepnul se ventilátor naplno a kotel opětovně zapaloval. Pak zima skončila a letos mě to čekalo znovu. Měl jsem v plánu vyměnit termostat za CarV2 se sondou, takže když se chyba poprvé objevila znovu, udělal jsem výměnu a kotel jakoby zázrakem začal fungovat. Přibližně měsíc fungoval naprosto krásně a pak se situace začala opakovat. V listopadu mi tedy technik vyměnil ionizační elektrodu a udělal celkovou kalibraci, že to mám pozorovat. Zezačátku to házelo chybu nadále, pak se to z ničeho nic opravilo a kotel začal opět cca měsíc fungovat. Po měsíci to začalo sporadicky zase házet chybu E43 a jednou i E01. Nyní jsem ve stavu kdy ten kotel hází chybu E43 i 4x za den nebo se probudím a v domě 20 stupňů, protože kotel v noci vypadl. Občas plamen nezapálí/nechytne, tak opakuje a zapaluje dokud se nechytí, po několika pokusech se to chytne a vytopí dům, následně kotel dosáhne nastavené teploty a pak zase dělá problémy. Dělá to při ohřevu vody i při ohřevu topení. Na termostatu mám nastavenou teplotu Economy 21,5 a Comfort 21,9 a přišlo mi zvláštní, že termostat posílá info, že má zapálit i když teplota na termostatu ukazuje 22,1 stupně. Zkoušel jsem tedy odpojit termostat a sondu úplně a dát klemu, aby běžel bez termostatu, nějakou, dát starý termostat, pak zase zpátky, ale v tomto problém zřejmě nebude. Vyčistil sem sítko a technik 11/2025 vyčistil celý kotel, včetně magnetického filtru, takže by to mělo být v pořádku. Prý to vypadá na elektroniku, takže snad nejdražší díl kotle a kotel je samozřejmě už po záruce, tak jsem přišel pro radu, jestli se s tím někdo nesetkal. Občas když hoří třeba naplno (většinou ráno když v 7:30 sepne ohřev vody) tak je slyšet takové nepravidelné hoření, až jako bafání.

Děkuju mnohokrát za každou radu, technik má volný termín až příští pátek a doveze základní desku, tak ještě zkouším sílu Vás zkušených techniků, jestli nebude problém v něčem jiném. Nahrál sem i video, hodně zhoršené kvality aby se sem vešlo, ale možná pomůže

Upraveno autorem před 10 dny
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

41 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.