Immergas Zeus 25 - zhasínání plameneDobrý den,
mám kondenzační kotel Immergas Zeus 25 a k němu termostat CarV2 a venkovní sondu. Kotel je cca 5 let starý, má komín s jedním kolenem a délkou cca 2m. Pravidelně servisovaný, poslední kontrola v listopadu 2025. Poslední 2 sezóny jsou s ním problémy. Minulý rok byl ještě v provozu s "hloupým termostatem" Auraton a začal vykazovat sporadicky chybu E43 (cca 2x za týden), kdy se většinou v průběhu hoření ztratil plamen, sepnul se ventilátor naplno a kotel opětovně zapaloval. Pak zima skončila a letos mě to čekalo znovu. Měl jsem v plánu vyměnit termostat za CarV2 se sondou, takže když se chyba poprvé objevila znovu, udělal jsem výměnu a kotel jakoby zázrakem začal fungovat. Přibližně měsíc fungoval naprosto krásně a pak se situace začala opakovat. V listopadu mi tedy technik vyměnil ionizační elektrodu a udělal celkovou kalibraci, že to mám pozorovat. Zezačátku to házelo chybu nadále, pak se to z ničeho nic opravilo a kotel začal opět cca měsíc fungovat. Po měsíci to začalo sporadicky zase házet chybu E43 a jednou i E01. Nyní jsem ve stavu kdy ten kotel hází chybu E43 i 4x za den nebo se probudím a v domě 20 stupňů, protože kotel v noci vypadl. Občas plamen nezapálí/nechytne, tak opakuje a zapaluje dokud se nechytí, po několika pokusech se to chytne a vytopí dům, následně kotel dosáhne nastavené teploty a pak zase dělá problémy. Dělá to při ohřevu vody i při ohřevu topení. Na termostatu mám nastavenou teplotu Economy 21,5 a Comfort 21,9 a přišlo mi zvláštní, že termostat posílá info, že má zapálit i když teplota na termostatu ukazuje 22,1 stupně. Zkoušel jsem tedy odpojit termostat a sondu úplně a dát klemu, aby běžel bez termostatu, nějakou, dát starý termostat, pak zase zpátky, ale v tomto problém zřejmě nebude. Vyčistil sem sítko a technik 11/2025 vyčistil celý kotel, včetně magnetického filtru, takže by to mělo být v pořádku. Prý to vypadá na elektroniku, takže snad nejdražší díl kotle a kotel je samozřejmě už po záruce, tak jsem přišel pro radu, jestli se s tím někdo nesetkal. Občas když hoří třeba naplno (většinou ráno když v 7:30 sepne ohřev vody) tak je slyšet takové nepravidelné hoření, až jako bafání.
Děkuju mnohokrát za každou radu, technik má volný termín až příští pátek a doveze základní desku, tak ještě zkouším sílu Vás zkušených techniků, jestli nebude problém v něčem jiném. Nahrál sem i video, hodně zhoršené kvality aby se sem vešlo, ale možná pomůže
Upraveno autorem před 10 dny