Využití FVE pro vytápění domu v slunných dnechZdravím všechny.
Rád bych se poradil k lepšímu využití elektriky z FVE na vytápění domu. Dává smysl v podzimních a jarních měsících vypomáhat s vytápěním elektrikou z FVE a jak?
Někdo využívá klimatizaci jako zdroj tepla, v létě chladí, na jaře a podzimu přitápí. Klimatizaci nemám tak mě napadá zda nepoužít slabý elektrokotel, na ohřátí vody v radiátorech a zdí v době když svítí sluníčko a tím snížit potřebu topit plynem. Akumulovat energii do vody v topení mi připadá lepší než horkovzdušný větrák kde jediná akumulace je do stěn. Plynový kotel a topení na plyn chci zachovat, jde mi o smysluplné využití přebytečné elektřiny. Jde mi o něco podobného jako dělám s teplou vodou, v zimě bojler vyhřívám plynem, od jara do podzimu elektrikou.
Statistiky ukazují, že od půli února mám přebytky elektriky 18kWh/den, pro jednoduchost lze říci 20kWh/den. Za tech 20kWh/den při odeslání do rozvodné sítě dostanu 0,83*20=16,6Kč a při tom při vhodném využití by to mohlo pokrýt potřebu domu na teplo.
Má představa na využití přebytečné elektřiny by znamenala nějaké investice a úsilí. Koupě a instalace elektrokotle nebo patrony, elektrické rozvody, zařízení na hlídání že se na topení použijí pouze přebytky. Bude toho víc, ale mohlo by se to vyplatit.
Jaké máte zkušenosti a doporučení?