Sireni zapachu z odvetrani kanalizacni stoupacky do svetlikuDobry den, bydlim v podkrovi petipodlazniho cinzovniho domu postaveneho na pocatku minuleho stoleti. Kanalizacni stoupacka, do ktere vedou vsechny odpady z naseho bytu je odvetrana nad strechou. To odvetrani je vyusteno tesne vedle svetliku, do tohoto svetliku vede odvetrani nasich koupelen prostrednictvim axialnich ventilatoru. Za urcitych atmosferickych podminek (nizky tlak) nam z toho odvetrani stoupacky do koupelen pronika zapach.
Jedna varianta je zabranit sireni zapachu ze svetliku do koupelen. Zkousel jsem instalovat pachutesne silikonove zpetne klapky, zaprve je ty nase axialni ventilatory "nepretlacily" a ta kridla tech klapek se tedy neotevirala a zadruhe ten pach pres ne stejne obcas trochu prosel.
Druha varianta je zabranit uz tomu sireni zapachu z kanalizacni stoupacky do svetliku. Ta nase stoupacka je vyustena nad hreben strechy domu, "volnou rourou" se striskou. Zamyslim na tutu rouru nasadit venkovni privzdusnovaci ventil. Zatim jsem nasel HL900N(ECO), ktery "odpovida EN 12380-1 a pozadavkum CSN 756760. Prutok vzduchu pro DN110 dle zkousek podle EN 12380 cini 37 l/s". Jde o ventil s dvojitou izolacni stenou, s masivni pryzovou membranou, s odnimatelnou mrizkou jak proti hmyzu, tak i pro cisteni. Ta izolace by mela snizit moznost namrzani.
Je mi jasne, ze nejak musim zajistit to, aby podtlakem neprobublavaly a nevysavaly se sifony v dome. Podle CSN 75 6760 musi byt vzdy alespon jedno z nejvzdalenejsich splaskovych odpadnich potrubi od vyusteni hlavniho svodneho potrubi z objektu odvetrano do venkovniho prostoru nad strechu. V dome je jeste jedna kanalizacni stoupacka, ktera ma odvetrani volnou rourou, bude tedy to vyse citovane pravidlo z normy zachovano i pote, co bych tu jednu kanalizacni stoupacku zakoncil tim privzdusnovacim ventilem? Ma ta nutnost odvetrani nad strechu krome zabraneni vzniku toho podtlaku jeste nejaky jiny duvod?
Dalsi reseni je pak nejak zajistil "oddaleni" vyusteni te volne roury kanalizacni stoupacky od toho svetliku, aby se pravdepodobnost sireni zapachu do svetliku snizila... Nebo existuji i jina reseni? Prosim o radu. Dekuji.