Komplexní řešení chlazení/vytápění jednopodlažního domu ze SIP

Rubriky:

Komplexní řešení chlazení/vytápění jednopodlažního domu ze SIP

Dobrý den, ahoj,

připravuji podklady pro projekt jednopodlažního RD (cca 150m2) ze SIP s technologickým podkrovím a potřeboval bych zjistit, jestli jsem se moc neutrhnul se šikanou GPT, moje představy nejsou jen na úrovni vlhkého snu a jestli projektanta nedoženu k slzám - smíchem. Chtěl bych ale přijít s relativně konkrétní představou a nechat se zmoderovat.

Namyslel jsem si následující:
-----------------------------------------------
Zdroj chladu: betonová jímka, ideálně s dešťovkou, v nezámrzné hloubce (letmo zhruba 10m3) s výměníkem; chlazení by tak probíhalo jen pomocí ventilátoru a oběhového čerpadla
Zdroje tepla: vnitřní tepelné čerpadlo Kospel HPI-4 (na vstupu odpadní vzduch a vzduch z odvětrané mezery za antracitovou fasádou), krb s výměníkem, topná patrona (vyloženě pro jistotu) - vším bych chtěl ohřívat vodu v aku, takže zde by i ohřev mohl probíhat jen pomocí ventilátoru a oběhového čerpadla
Akumulace: více menších aku nádrží zapojených v sérii (potřebuju rozložit hmotnost, nemám dostatečnou instalační výšku a nutně nepotřebuju ohřívat celé množství celý rok; předpoklad objemu je 3x300l, ale fakt jen odhad)
Topení/chlazení: výměník za přívodem vzduchu, co kterého pustím teplo z aku nebo chlad z jímky (jestli primárně, sekundárně nebo jak už mi řekne někdo, kdo tomu rozumí)
TUV: první aku v sérii

Mám trochu obavy, jestli se dá spolehnout jen na vzduch a krb (u toho mám zase obavu z příliš velkého okamžitého výkonu) a jestli budu schopný v této konfiguraci nahřát i dost TUV bez nějakého zásadnějšího trápení. Taky mám obavy o tepelný komfort, ale minimálně kvůli hluku v SIP chci určitě těžší podlahy a příčky, které by snad mohly i něco naakumulovat s tím, že bych, čistě pro jistotu, do koupelen vrazil odporové rohože, protože tam předpokládám pocitově studenou dlažbu a to teplo i tak neztratím.

Zároveň bych chtěl všechny komponenty co nejprimitivnější a ideálně bez vlastního řízení, protože jsem fanoušek Loxone a pevně věřím, že si to dovedu uřídit nadřazeně. Čím víc ale použiju fyziku, tím líp - proto chci vodu v podkroví, proto chci nasávat z odvětrané mezery, proto chci využít krb na TUV, ... Nejvíc by bylo, kdyby řízení vůbec nebylo třeba a sloužilo by spíš jen k dořešení třešniček.

Jak moc jsem mimo? Děkuju! :)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.