Tepelné čerpadlo vaillantAhoj všem, rád bych poprosil o radu ohledně chování mého tepelného čerpadla.
Problém:
Mám nastavenou cílovou teplotu ohřevu teplé vody (TV) v bojleru na 60 °C (kvůli dezinfekci/kapacitě), ale čerpadlo se zasekne kolem 50–52 °C a dál vodu nedohřeje. Zaráží mě, že kompresor v tu chvíli neběží na plný výkon, ale spíše na útlum, i když cílová teplota nebyla dosažena.
Specifikace a pozorování:
Typ čerpadla: Vaillant vzduch voda
Aktuální chování: Čerpadlo začne ohřívat normálně, ale jakmile teplota vody v bojleru stoupne nad 50 -55 °C, otáčky kompresoru klesnou a teplota výstupní vody (flow temp) se už nezvyšuje.
Chybové hlášky: Žádné (jednotka nehlásí chybu tlaku ani teploty).
Moje podezření: Napadl mě únik/nedostatek chladiva, ale nejsem si jistý, jestli by se to neprojevovalo spíš vysokou teplotou výtlaku a chybou, než takovýmto „omezením“ výkonu. Další možností je fyzikální limit chladiva nebo zanesený výměník v bojleru.
Může nedostatek chladiva způsobit, že regulace záměrně omezí výkon kompresoru, aby předešla přehřátí, aniž by vyhodila chybu?
Je reálné chtít po TČ (bez pomoci patrony) stabilně 60 °C v bojleru, nebo je to už za hranou běžných možností a čerpadlo se prostě chrání?
Na jaké hodnoty (tlaky, teploty v menu) se mám zaměřit, abych poznal, zda je problém v hydraulice (průtok) nebo v chladivovém okruhu?
Předem díky za jakýkoliv postřeh!