Vytápění rekonstruovaný dům - podlahovka vs radiátory + TČ vs plyn a elektřina

Rubriky:

Vytápění rekonstruovaný dům - podlahovka vs radiátory + TČ vs plyn a elektřina

Dobrý den, mám dotaz ohledně vytápění domu. Jedná se o dvoupatrový dům celkem cca 140m2 (75m2 1NP a 65m2 2NP), který by měl mít po rekonstrukci TZ cca 6-7 kW. Spodní patro není trvale obývané, je tam v podstatě šatna, pracovna, posilovna, veranda/schody a technická místnost/WC. Vrchní patro 2 pokoje, obývák společně s kuchyní a koupelna. V současnosti je dům vytápěn starým atmosferickým plynovým kotlem (do radiátorů), UV pomocí plynového bojleru (cca 130 litrů).

Součástí zmíněné rekonstrukce bude (krom zateplení, nových oken apod.):
- FVE cca 7,1 kWp + 11 kWh baterie (produkce cca 7 mWh ročně, s přetoky do sítě) napojená na nový bojler na UV (ohřev vody pomocí přetoků)
- výměna kotle/zdroje vytápění
- rekonstrukce podlahy v 2 NP (je ve špatném stavu)

A nyní k dotazům:
V 2NP bych chtěl kvůli komfortu podlahové topení, kdy uvažuji jestli jít do nízkoprofilového vodního topení (klasické dát nemůžu kvůli skladbě podlahy - nemůžu tolik bourat) a zbavit se tím radiátorů (ovšem pouze v 2NP, v 1NP by zůstaly radiátory) a napojit jej na nový plynový kotel, případně rovnou TČ (viz níže).
Případně jestli si nechat radiátory i v 2 NP a instalovat elektické podlahové topení, kdy bych jej zapínal třeba jen v určitou část dne, v určité místnosti (kvůli komfortu), případně do něj posílal přebytky z FVE v chladných měsících, kdy náhodou svítí. U elektriky by byla výhoda že by vyšla levněji a to i z toho důvodu, že máme v rodině elektrikáře který by si neúčtoval práci (jen materiál). Takže by to vyšlo možná cca 2-3x levněji (čili rozdíl 60-120k Kč cca) než to nízkoprofilové vodní topení (které má zas jiné výhody).

A druhý dotaz ohledně zdroje vytápění - byl jsem již rozhodnut že zůstanu u plynu a pořídím kondenzační plynový kotel, avšak vzhledem k událostem ve světě (války v evropě i na blízkém východě) jsem začal znovu přemýšlet, jestli se nezbavit závislosti na plynu a nejít do TČ. U něj mě odrazuje cena prémiových jednotek (250-300k), což by nyní sice nemusel být tak velký problém (mám vyřízené dotace 90k) ale děsí mě, že klidně za 10 let bude jednotka na výměnu/rozsáhlou opravu a tu částku budu platit znovu. Pak jsem ale viděl, že spoustu uživatelů používá a chválí i TČ méně prémiových značek (ale žádná no-name Čína), např. LG, Samsung apod. Jeslti by např. tato jednotka v kombinaci s podlahovým topením (2NP) a většími radiátory (1NP) nebyla taky cesta. Nebo je to blbost a ta prémiová TČ mají své opodstatnění?

Ještě dodám, že součástí rekonstrukce bude i wallbox a výhledově budeme pořizovat EV (zmiňuji kvůli dobíjení na tarifu D57d, na který bych v případě TČ přešel).

Předem děkuji za jakékoliv názory.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.