Měření, diagnostika a kontrola těsnosti chladivových okruhů v éře Průmyslu 4.0 - reakce na článek

Měření, diagnostika a kontrola těsnosti chladivových okruhů v éře Průmyslu 4.0 - reakce na článek

Dobrý den,

dovolím si zde jen krátkou reakci na pěkný článek k diagnostice chladivových okruhů od pana Loma. Přesně ten problém s elektrickou částí, resp. s napájením jsem zažil - děkuji za připomenutí.
- V článku bylo zmíněno, že nepřímou metodou lze odhalit malý únik chladiva. Je to pravda, ale neplatí to vždy. U frekvenčně řízených strojů (za mě tepelných čerpadel) nepřímou metodou často malý únik chladiva není možné odhalit, pokud jede kompresor na nižší otáčky, kdy jsou výměníky méně zatíženy. Záleží velmi i na typu chladiva - např. u chladiva R410A mám zkušenost, že TČ jelo díky nízkému požadavku na teplo jen na 50 % z maxima, chybělo třeba 40 % náplně a TČ bylo bez poruch - stroj to dokázal na expanzním ventilu z hlediska přehřátí kompenzovat. To samé může nastat i u strojů s jednosložkovým chladivem. U vícesložkových chladiv jako třeba R407C u ON/OFF strojů už si umím představit, že třeba 20% únik náplně lze na teplotách již vnímat.
- P(log)-h diagram jsem v praxi nemusel nikdy vynášet pro úspěšnou diagnostiku. Určitě z něj bezesporu hodně věcí vychází a leccos vysvětluje, ale samotným diagramem hodně lidí od diagnostiky spíš člověk odradí. Spíš jsem si vyhodnotil jak si stojí kondenzační teplota (převedená z tlaku) vůči výstupní teplotě otopné vody, o kolik se chladivo podchladí; jak si stojí vypařovací teplota (převedená z tlaku) vůči teplotě vzduchu, o kolik se chladivo na výparníku přehřeje, atd... Kdybych technikům začal ukazovat diagram chladiva, tak mě přestanou brzy poslouchat :-)
- Prediktivní diagnostika je fajn věc. Hlavně dobře stanovit podmínky pro vyhodnocení - občas až čas ukáže, že nějaké podmínky jsou nastaveny moc přísně, diagnostika hlásí chyby a přitom stroji nic není... Pak se zase vracíme k technikovi, aby diagnostiku od AI prověřil vlastním rozumem, zase bez p-h diagramu.

Pěkný den
Petr Michal

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.