Vodorovná kabeláž v nosní zdi

Rubriky:

Vodorovná kabeláž v nosní zdi

Hezký den všem,

Aktuálně připravuji drážky pro kabeláž a rozvod kabeláže pro elektrikáře, který následně povede zapojení. Jedná se o pokoj, kde dojde k přehození vypínačů na druhou stranu dveří a případně natažení kabelu 5x2,5 (pokud to bude proveditelné). Jedná se o vodorovnou drážky pro kabely, přes celou šířku stěny. Stěna je nosná, z porotherm, šířka stěny vč. omítky je 36 cm, omítka má cca 2 cm na každé straně. V polovině místnosti jsou dveře. Našel jsem překlad nad dveřmi, který je poměrně vysoký. Na horní hraně překladu je ve stěně zakopaná voda, která v podstatě končí až pod stropem.

Komunikace s elektrikářem trochu vázne, proto bych se rád poradil zde a pro zapojení budu hledat nejspíše nového elektrikáře.

Aktuálně jsem narazil na několik problému:

1. Je vůbec možné do této nosné zdi zasekat další drážku pro kabely? Když už pod stropem je zasekaná voda?

2. Nejspíše jediné místo kde vést kabel 5x2,5 je hned nad překladem a snažit se při bourání nepoškodit vodu. To nebude jednouché. Do překladu bych drážku pro kabel dělat neměl.

3. Pokud by se mi podařilo udělat drážku mezi překladem a vodou, mám kabely následně zaházet maltou, aby drážka byla pevnější, když se jedná o nosnou zeď, nebo stačí jádrová omítka a pak štuk?

4. Kdybych nakonec netáhnul kabel 5x2,5, ale pouze cyky-o 1,5 k vypínačům, je možné je táhnout pouze v omítce, případně v omítce vodorovně přes překlad nad dveřmi?

Diky moc za pomoc

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.