Vodorovná kabeláž v nosní zdiHezký den všem,
Aktuálně připravuji drážky pro kabeláž a rozvod kabeláže pro elektrikáře, který následně povede zapojení. Jedná se o pokoj, kde dojde k přehození vypínačů na druhou stranu dveří a případně natažení kabelu 5x2,5 (pokud to bude proveditelné). Jedná se o vodorovnou drážky pro kabely, přes celou šířku stěny. Stěna je nosná, z porotherm, šířka stěny vč. omítky je 36 cm, omítka má cca 2 cm na každé straně. V polovině místnosti jsou dveře. Našel jsem překlad nad dveřmi, který je poměrně vysoký. Na horní hraně překladu je ve stěně zakopaná voda, která v podstatě končí až pod stropem.
Komunikace s elektrikářem trochu vázne, proto bych se rád poradil zde a pro zapojení budu hledat nejspíše nového elektrikáře.
Aktuálně jsem narazil na několik problému:
1. Je vůbec možné do této nosné zdi zasekat další drážku pro kabely? Když už pod stropem je zasekaná voda?
2. Nejspíše jediné místo kde vést kabel 5x2,5 je hned nad překladem a snažit se při bourání nepoškodit vodu. To nebude jednouché. Do překladu bych drážku pro kabel dělat neměl.
3. Pokud by se mi podařilo udělat drážku mezi překladem a vodou, mám kabely následně zaházet maltou, aby drážka byla pevnější, když se jedná o nosnou zeď, nebo stačí jádrová omítka a pak štuk?
4. Kdybych nakonec netáhnul kabel 5x2,5, ale pouze cyky-o 1,5 k vypínačům, je možné je táhnout pouze v omítce, případně v omítce vodorovně přes překlad nad dveřmi?
Diky moc za pomoc