Rekonstrukce bytu-topení

Rekonstrukce bytu-topení

Dobrý den,
chtěl bych nějaký sofistikovaný názor na následující: plánuji rekonstruovat byt, a to nejhlavnější-zdroj tepla a teplé vody (TV).
Byt se nachází v přízemí starého menšího bytového domu v Adršpachu který má pískovcové bloky jako základ a je z nich podsklepený celý dům-moje podlahy. Stropy sklepů pod svým bytem zaizoluji 14cm polystyrenem (většinově už mám).
Byt má cca 68m2 podlahové plochy, s výškou stropu 2,5-2,6m. Strop bude ze sádrokartonu zateplený cca 10cm vatou.
Půdorysně je to dlouhý obdélník 15,6 4,4m, kde 3 zdi obdélníku jsou sousedi - cca 3m delší části je chodba do domu, která není vytápěná (bude to chtit kvalitní vchodvé dveře). Druhá dlouhá zed je venkovní 50cm tlustá ze směsného zdiva, kde jsou všechna okna - nová s trojsklem majícíc polochu součtově cca 7m2
Topení připadá v uvahu jen elektrika, pevná paliva, plyn není. Tepelné čerpadlo nelze z důvodu prostoru/hluku pod okny instalovat (tedy, nejištoval jsem to, ale dělá to hluk, pár domů v obci to má, v noci je tu absolutní klid, je to slyšet, nedovedu si představit že by každý dum měl Tč, jak by to vypadalo).
Chtěl bych dát krbovky s výměníkem a akumulační nádrží (AN), kterou můžu umístit pod byt do svého sklepa a podlahové topení, na meziobdobí dát do kopelny a chodby (cca 4m2) elektrický topný rošt.
Něco jsem hledal na internetu a konzultoval s AI, tepelné ztráty bytu můžou být někde kolem 3-4,5kW dle AI, dle místního výpočtu někde kolem 6kW (nevím, zda jsem vše zadal správně)
Tím by mi vycházela krbová kamna cca 7kW (5kw voda/2kw ven do cca 29m2 prostoru obývaku s kuchyní a chodbou).
AN bych vzal kombinovanou s průtokovým výměnikem na přípravu TV, s elektroohřevem pro případy kdy by se netopilo v kamenech.
Teplá voda by se defacto ohřívala elektrikou v akumulačce vždy když by se netopilo v kamenech/nebyla nahřátá AN - tzn celé léto (teplé dny na jaře a podzim)
A samozřejmě nějaká ta automatická regulace, UPS atd.
Líbilo by se mi pro případy, když nejsem dýl doma což se stává, aby se přes telefon před příjezdem dala nahřát voda a případně i zatopit v bytě.
V podstatě AI mi spočítala, že bych potřeboval cca 7MWh tepla na zimu, což by v elektrice stálo asi 40tis/zimu, ktežto na dřevě je to asi 12tis.

Je toto všechno reálné, resp. 7kw kamna, 500l akumulačka je to cca správné? Jakože vyplatí se to, bude li investice do celého systému jistě přesahovat 100tis
Je možné, že v budoucnu se jednou dům zateplí, což by měl, a i ta jedna venkovní zed bude zateplená, takže se ztráty ještě sníží. Ale to je písnička budoucnosti, dum je velmi starý (sudety, stavěli to ještě asi němci) a má jiné priority na opravu než fasádu.
Díky předem za konstruktivní odpovědi
JK

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

69 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.