OPOP NATURO 21Dobrý den všem, dovolil bych si zde poprosit o radu, doporučení a řešení...na webu jsem narazil na kotel OPOP NATURO řadu, zplyňovací kotle na dřevo..tento typ kotle hledám jako sekundární vytápění a občasné přitopení na jaře či podzim, vytápím rodinný dům typu ,,šumperák" , priorita je samotížný provoz. No a můj problém tví v tom, že mám plný sklep hnědouhelných briket zn.Rekord...tak mne napadla myšlenka, spálit ty brikety(cca 3t) v tom kotli na dřevo :-/ Chápu, že ten pec na to není ve vícero ohledech uzpůsoben, ale lze spálit hnědouhelné brikety v tom kotli? Dojde k nějakému fyz.poškození kotle? Konzultoval jsem to i s výrobcem, i kdyby to šlo, tak mi to samozřejmě nedoporučil, byla to paní, neměla pionýrského ducha :) ale neviděl jsem v tom uplně moc problém, po letmém nastudování teplot hoření atd dřeva vs. hnědouhelné brikety tam nejsou extra rozdíly, kotel určo nedosáhne emisí, bude se asi více zanášet atd. ale šamotová vložka teploty snese, kotlový plech tl.5mm se používá běžně na různých typech kotlů, tak v čem bude největší potíž? Jiný typ např. OPOP H420 EKO nechci, nemám rád příkládání shora atd..Chci kotel tohoto typu. Líbí se mi kotel např. zn.Viaflames W22 ECO 24, ale je dost drahý, jako sekundární topení a četl jsem , že má trošku problém se zanášením nebo něco jiného atd....Kotel NATURO je celkem jednoduše sestaven, není náročný na tah komína, i tu cenu oželím, prostě vyhovuje. Jde to nebo to fakt nejde, je to nesmysl pálit uhlí v kotli na dřevo? Jak je to obecně s kvalitou u firmy OPOP? Četl jsem, že se raději vyhnout obloukem. Doporučili by jste mi jiný kotel na uhlí a dřevo, min. ve 4.emisní třídě, samotížné vytápění, kotel nezávislý na el.energii, kolem 20kw, do cca 50 000,-kč co vydrží alespoň 10let? Jsou různí noname výrobci, ale mají buď jen 3. emisní třídu nebo od pohledu ty turecké kotle ve mne nevzbuzují vůbec jistotu životnosti a funkčnosti..Děkuji za objasnění, vysvětlení a třeba i radu, jak to celé vymyslet.