Praskliny kopírující tvar tvárnic z ytongu.Dobrý den, rád bych se zeptal jestli se někdo nesetkal s praskáním zdí ve tvaru tvárnic z ytongu? Ocenil bych radu čím to může být a jestli to může být něco vážného. Zkusím napsat co nejvíce informací co mě zrovna napadne. Omluvte prosím můj dotaz a že nebudu znát odpověď na všechno, jsem mladý kluk co se s níčím takovým nesetkal a vůbec si nevím rady.
Jedná se o novostavbu ve které bydlíme cca 4 roky a problém se objevil až teď jak začalo pořádné teplo. Dům jsme stavěli s otcem svépomocí, tak jsme snad neudělali při stavbě žádnou zásadní chybu (doufám). Za celou dobu se neobjevila jediná prasklina ve zdi, vše začalo až tento rok při oteplování. První čeho jsem si všiml že se dělali praskliny mezi zdí a stropy v celém domě (strop ze sádrokarton), což jsem přisuzoval vysychání materiálu ale po pár týdnech se v obyvácím pokoji začaly objevovat praskliny na zdi a po krátkém čase začaly kopírovat po celé stěne tvar tvárnic. Vše začalo jednou stěnou a momentálně už to mám dá se říct po celé ložnici a v dalších místnostech to teprve začíná. Praskliny nemají na šířku ani 1mm, pouze se jich objevuje víc a víc. Nejsem si jistý jestli to nemůže způsobovat nerovnoměrné sedání domu, ale okna a dveře jdou zavrít normálně, nikde se neobjevila prasklina co by měla aspoň ten 1mm na šířku. Voda nikde nezatéká (aspoň né tam kde jsem to mohl laicky zkontrolovat pohledem). Bydlíme u rušné silnice kde jezdí každý den nákladní auta a těžké stroje na pole (u nás v ulici sídlí firma na zpracování plastu a kousek od nás všude pole), takže mě napadlo jestli to nemůžou způsobovat vibrace ze silnice. Momentálně píšu jen to co mě napadlo abych předal co nejvíce informací, za každou radu budu moc vděčný. Ještě jednou se omlouvám za dotaz že je napsán tak jak je napsán, ale opravdu těmto věcem nerozumím a rád se dozvím a naučím něco nového.
PS: Všiml jsem si že v koupelně je na stropě svislá prasklina kde jsou spojené dva sádrokartony které tvoří strop + u některých dvěří a oken se objevily praskliny ve tvaru L v každém horním rohu.
Upraveno autorem před 11 dny