Střecha - houba, hniloba a hmyzDobrý den,
máme cca 45 let starou chatu. Na střeše je původní krytia z vlnitého eternitu. V jednom z rohů budovy začalo zatékat, nějakou dobu byl asi problém skrytý.
Nyní je stav očividný: Když prší, skrz dřevo na převisu střechy teče voda. Na trámu se objevila bílá houba, vypadá to, jako by vyrůstala zevnitř budovy (?). Ze stropu na ploše cca 2x2 m se sypou piliny, možná červotoč? Střechu obsadili i mravenci (vylézají v noci).
Při poslední obhlídce jsme zjistili, že kus trámu, který trčí skrz omítku ven (zhlaví?) se kýve ode zdi, prostě se viklá, když s ním člověk pohne.
Přikládám i fotky.
Je mi jasné, že je nutné to řešit. V první řadě mě napadá otázka, do jaké míry je problém závažný? Může hrozit i narušení statiky střechy nebo zdí?
Šlo by tento stav nějak alespoň dočasně zachránit, stabilizovat? V ideálním případě bych si samozřejmě představovala novou střechu, ale bohužel, rozpočet mám omezený a není to v mých silách hned.
A jak postupovat? Koho kontaktovat jako první - tesařství/pokrývačství, nebo někoho, kdo by řešil hmyz a houbu? Má někdo podobnou zkušenost? Jaká byla cena opravy / výměny střechy? Chata je malá, přízemní, cca 40 m2 střechy s mírným sklonem.
Nikdy jsem toto řešit nemusela a nemám se s kým zkušenějším poradit. Proto budu vděčná za všechny postřehy a předem děkuji.