Domácí vodárna Darling 63-1

Rubriky:

Reklama
Domácí vodárna Darling 63-1

Dobrý den,

u vodárny jsem zaznamenal, že čerpadlo běží a nevypíná, pohledem ma manometr jsem viděl rafičku ve stálé, neměnné poloze. Měl jsem tedy za to, že čerpadlo 20 SVA 3 stupňové je porouchané. Naposledy jsem jej opravoval před ca 17 roky . Čerpadlo jsem zrenovoval a při plnění čerpadla vodou jsem zaznamenal pro mne nový jev a sice, že se hladina vody v otvoru přisávacího ventilu, přes který to plním,stále neobjevuje. Tak jsem si řekl, že naplním vodou i sací potrubí....Zhruba jsem si vypočetl, jak dlouho by to mělo trvat. Jenže po překročení předpokládané doby se hladina pořád neobjevovala, takže jsem pokračoval ještě dále s plněním a když se nakonec hladina vody objevila, nedržela jako obvykle , ale pomalinku se ztratila. Po chvíli , kdy jsem pak doléval a hladina se objevovala a ztrácela, jsem chtěl ověřit správnost svých odhadů a vše znovu proměřil a navíc ještě i otevřel víko studny,abych si změřil i přesnější délku sacího potrubí ve studni. .Odhady byly odpovídající.
Při otevření víka studny mne zarazil způsob vedení hadice obloukem nahoru, viz náčrt...
Měl jsem za to, že se třeba ve sacím koši drží nějaká nečistota a jelikož jsem měl sací potrubí víceméně plné, chtěl jsem jen krátce protočit opravené čerpadlo a zároveň tímto pročistit sací koš.Čerpadlo jsem pustil na ca 15 sekund, pak jsem vyšrouboval přisávací ventilek, abych zjistil, zda hladina vody drží, či se ztrácí. Hladinu jsem nenašel , tak jsem pokračoval ve výzkumu. Začal jsem znovu plnit vodu a po kratší době ( odhadem doplnění max 2 -3 litrů) se hladina objevila objevila a dokonce držela a neztrácela se. Měl jsem za to, že se nečistoty vyplavily a sací koš drží. Čerpadlo jsem zapnul na ca 20 sekund a chtěl jsem zjistit, zda najdu hladinu a zda případně drží.Hladinu jsem nenašel, tak jsem začal s dolíváním, ale hladina porád nikde a když se konečně objevila( sací potrubí snad bylo úplně prázné), opět se ztrácela jako na začátku. Mám za to, že je problém v sacím koši, jelikož již jednou držel hladinu..Předpokládám, že sací hadice je v pořádku...Čerpadlo tedy ještě možná nějakou dobu mohlo běžet bez renovace...Při tom mám několik dotazů.

1.Jak vyměnit sací koš ? Odčerpáním vody a vyměněním ve studni nebo vytáhnout hadici i s košem ? Vytáhnutí hadice snad půjde, ale při průměru 32 mm a stáří ca 46 let mám obavy , zda se při tom nepoškodí. Neznám přesně materiál , předpokládám nějaký plast, hadice je hladká a manipulace nebude snadná. Pokud je problém v sacím koši a hadice je v pořádku

2. Vrtá mi hlavou, proč je ve studni hadice vedena nejprve nahoru, máte pro to vysvětlení ?

Omlouvám se za délku příspěvku , ale jen jsem přesně popsal mé postupy a úvahy a čím více vstupních informací, tím se lépe usuzuje jádro problému.

Děkuji Vám za Vaše rady.

Radim Gerlich

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

19 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.