Prosba o radu: Odvětrání starých kamenných základů – nopovka vs. větraný makadamový kanálAhoj všem, řeším rekonstrukci starého domu a narazil jsem na klasický spor dvou naprosto odlišných technologických přístupů. Potřeboval bych názor někoho, kdo opravdu rozumí stavební fyzice starých domů.
Výchozí stav:
Starý dům, masivní kamenné základy.
Dům je na rovině, žádný svah, žádná tlaková spodní voda nebo prameny.
Dešťová voda ze střechy je vyřešená a stažená do kanalizace.
Problém: Klasická vzlínající zemní vlhkost ve zdivu (chybí vodorovná hydroizolace).
Můj cíl:
Obkopat postupně (po úsecích) dům až na základovou spáru a vytvořit podmínky, aby mohl starý kámen "dýchat" a zbavovat se vlhkosti odpařováním.
Dilema – mám dvě protichůdné rady:
Varianta A (Tlačí mi ji místní zedníci):
Vykopat, na syrový hrbolatý kámen přiložit nopovou fólii (nopy ke zdi) a výkop prostě zasypat původní vykopanou hlínou. Tvrdí, že nopovka dům "zaizoluje" a nopy vytvoří větrací mezeru.
Varianta B (Můj plán na základě zjišťování stavební fyziky):
Žádnou nopovku na zeď nedávat (bojím se, že vytvoří parozábranu). Kámen očistit a nechat syrový. Geotextilii (min. 200 g/m²) položit jen na svislou hliněnou stěnu výkopu a na dno (proti zanášení). Celý výkop zasypat čistým makadamem (frakce 16–32). Dolů do makadamu uložit holou drenážní trubku (DN 100), jejíž oba konce vytáhnu nad terén (chráněné stříškou/mřížkou). Cílem je vytvořit "komínový tah" vzduchu, který bude trvale proudit štěrkem a kámen vysušovat. Trubku dále dosypat makadamem a zeshora přikrýt zbytkem geotextilie. Zkončím cca ve hloubce 20 kde geotextýlii zasypu stěrkem a na něj uložím původní chodníkové dlaždice.
Můj dotaz na místní odborníky:
Je Varianta A (nopovka a hlína) u neizolovaného kamene opravdu cesta do pekel, jak si myslím? U Varianty A se bojím, že se nopy na křivém kameni pod tlakem hlíny zdeformují, mezeru ucpou a vlhkost, která se nemá kam odpařit, mi vyvzlíná o to výš do obytných místností. Možná mezi nopy ani nemůže vzniknout nějaké proudění vzduchu. Která z těchto dvou cest je podle vás fyzikálně správně?
Předem díky za konstruktivní názory a reálné zkušenosti!