Prosba o radu: Odvětrání starých kamenných základů – nopovka vs. větraný makadamový kanál

Reklama

Rubriky:

Prosba o radu: Odvětrání starých kamenných základů – nopovka vs. větraný makadamový kanál

Ahoj všem, řeším rekonstrukci starého domu a narazil jsem na klasický spor dvou naprosto odlišných technologických přístupů. Potřeboval bych názor někoho, kdo opravdu rozumí stavební fyzice starých domů.

Výchozí stav:
Starý dům, masivní kamenné základy.
Dům je na rovině, žádný svah, žádná tlaková spodní voda nebo prameny.
Dešťová voda ze střechy je vyřešená a stažená do kanalizace.
Problém: Klasická vzlínající zemní vlhkost ve zdivu (chybí vodorovná hydroizolace).

Můj cíl:
Obkopat postupně (po úsecích) dům až na základovou spáru a vytvořit podmínky, aby mohl starý kámen "dýchat" a zbavovat se vlhkosti odpařováním.

Dilema – mám dvě protichůdné rady:

Varianta A (Tlačí mi ji místní zedníci):
Vykopat, na syrový hrbolatý kámen přiložit nopovou fólii (nopy ke zdi) a výkop prostě zasypat původní vykopanou hlínou. Tvrdí, že nopovka dům "zaizoluje" a nopy vytvoří větrací mezeru.

Varianta B (Můj plán na základě zjišťování stavební fyziky):
Žádnou nopovku na zeď nedávat (bojím se, že vytvoří parozábranu). Kámen očistit a nechat syrový. Geotextilii (min. 200 g/m²) položit jen na svislou hliněnou stěnu výkopu a na dno (proti zanášení). Celý výkop zasypat čistým makadamem (frakce 16–32). Dolů do makadamu uložit holou drenážní trubku (DN 100), jejíž oba konce vytáhnu nad terén (chráněné stříškou/mřížkou). Cílem je vytvořit "komínový tah" vzduchu, který bude trvale proudit štěrkem a kámen vysušovat. Trubku dále dosypat makadamem a zeshora přikrýt zbytkem geotextilie. Zkončím cca ve hloubce 20 kde geotextýlii zasypu stěrkem a na něj uložím původní chodníkové dlaždice.

Můj dotaz na místní odborníky:
Je Varianta A (nopovka a hlína) u neizolovaného kamene opravdu cesta do pekel, jak si myslím? U Varianty A se bojím, že se nopy na křivém kameni pod tlakem hlíny zdeformují, mezeru ucpou a vlhkost, která se nemá kam odpařit, mi vyvzlíná o to výš do obytných místností. Možná mezi nopy ani nemůže vzniknout nějaké proudění vzduchu. Která z těchto dvou cest je podle vás fyzikálně správně?

Předem díky za konstruktivní názory a reálné zkušenosti!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

20 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.