TZB-info - Výpočet denostupňů
Denostupňová metoda je jedním z postupů, které slouží pro návrh, vyhodnocování a porovnávání zdrojů a spotřebičů tepla. Základem metody je znalost průběhů venkovních teplot z meteorologických dat.…
Dobrý den,
zvažuji koupi samostatně stojícího rodinného domu v Bechyni a potřeboval bych od zkušenějších stavařů a topenářů odhadnout reálnou roční spotřebu plynu (v m³ nebo MWh) a případně poradit s prvními kroky k úspoře.
Specifikace domu a konstrukce:
Typ objektu: Samostatně stojící, jednopodlažní rodinný dům (PENB třída G – mimořádně nehospodárná).Obytná plocha: cca 91 m² (dispozice 3+1).Zdivo: Masivní smíšené a cihlové zdivo, dům je kompletně nezateplený.Okna: Plastová s izolačním dvojsklem (stáří cca 10 let).Strop a půda: Nad obytnou částí je rákosový a povalový strop s hliněnou mazaninou. Nad ním je nepochozí, nevytápěná půda (100 m²).Střecha: Betonová taška, zcela bez podstřešní fólie (na půdě profukuje).Sklep: Dům je částečně podsklepen (suchý betonový sklep, cca 15 m²), v suterénu se nachází kotelna.
Zdroj vytápění a TUV:
Kotel: Stacionární plynový kotel Viadrus G27 ECO (atmosférický, starý cca 20 let). Vytápění do klasických radiátorů.Ohřev vody: Řešen samostatně přes elektrický bojler (plyn se využívá čistě jen na topení).
Na co se chci zeptat:
Kolik m³ plynu ročně mohu v tomto stavu reálně protopit při běžném provozu (vytápění na cca 21–22 °C)?Má smysl tento litinový kotel Viadrus G27 provozovat v nezatepleném domě, dokud funguje, nebo je ekonomicky nutné ho okamžitě vyměnit za kondenzační?Pokud bych jako první krok zateplil strop/podlahu půdy (např. rozložením parotěsné fólie a 30 cm minerální vaty svépomocí), jak moc to u této konstrukce s rákosovým stropem a chybějící střešní fólií pohne se spotřebou?
Předem moc děkuji za vaše názory, odhady a reálné zkušenosti z praxe.
Dobře uděláte když odstoupíte. Zvětšil jsem si obrázek a je tam vidět, že krov byl předělán a odstraněny tzv plné…
Podobnou situaci jsem řešil před dvaceti lety při opravě staré stavby bez věnce (stoletého chléva), kdy uhníváním…
To by bylo na delší povídání. Každopádně do budoucna, v kontextu energií, byste musel kompletně zateplit, jinak byste…
Podobnou situaci jsem řešil před dvaceti lety při opravě staré stavby bez věnce (stoletého chléva), kdy uhníváním…
před 25 dny
Dobře uděláte když odstoupíte. Zvětšil jsem si obrázek a je tam vidět, že krov byl předělán a odstraněny tzv plné…
před 25 dny
A u nás za tyto peníze jsou dva velkostatky. Protože je nikdo nechce.
před 26 dny
34 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení