Autor článku: Ing. Jiří Novotný, ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze Plné znění článku: Bilance fotovoltaického systému v rodinném domě vytápěném tepelným čerpadlem Anotace článku: V příspěvku je představena analýza využití fotovoltaického systému bez bateriového úložiště k pokrytí spotřeby elektrické energie v rodinném domě pro čtyřčlennou rodinu s tepelným čerpadlem jako zdrojem tepla pro vytápění a přípravu teplé vody. Výsledek analýzy ukazuje na důležitost použití dostatečně krátkého časového kroku u odběrových profilů elektrické energie pro správné hodnocení solárního pokrytí spotřeby FV systémem. Pro účely možného zjednodušení byl vytvořen graf pro rychlý odhad solárního pokrytí spotřeby elektrické energie FV systémem v dané aplikaci (tepelné čerpadlo, uživatelská energie).
přidat ke článku nový příspěvek |
|
|
Předmět: Systém pro sledování výkonu FVE Autor: Petr Fojtíček Datum: 15.10.2019 10:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 131049 reakce na ... | Moc by mě zajímala analýza, jak by to vypadalo, když by se použilo čerpadlo vzduch - voda a tepelné čerpadlo by při nadvýrobě EE z FVE se snažilo získat maximum a nadtopilo by akumulační nádrž? Využití EE z FVE by mělo úplně jiné výsledky, jen ta návratnost je velká neznámá.
|
|
Předmět: návratnost Autor: Šalý Jaroslav Datum: 14.10.2019 19:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 118337 reakce na ... | Když jsem tento systém počítal pro svůj dům, vyšla mi návratnost zařízení nad dobu životnosti. Paradoxně čím víc "šetříte", tím delší doba návratnosti.
|
|