|
Předmět: Autor článku hledi na kondez. kotel z pozice kominu - to je ale špatně. Autor: Karel Řežábek Datum: 03.02.2021 16:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 112092 reakce na ... | Zdravím ještě jednou, nerozumím, proč autor počítá "se standardním kondenzačním kotlem o jmenovitém výkonu 24 kW, v teplotním spádu 80/60 °C, deklarovanou teplotou spalin 87 °C a hmotnostním průtokem spalin 10,1 g/s". To je nesmyslné a bere to do výpočtu stav, který téměř nenastane. Kondenzační kotel má pracovat s teplotou spalin pod 54 st.C, kdy začínají kondenzovat. Pak má smysl, nezatěžuje ovzduší kysličníky dusíku a šetří mi náklady na plyn. Poznámka: čím je menší zatížení výměníku kotle, čím lépe kondenzuje - protože teplotní spád na výměníku při menším přenosu tepla je menší. Tedy jak autor správně uvádí, provoz kondezančního kotele na plný výkon , kdy nekondenzuje, by mělo být jen výjimečně.
|
|
Předmět: Kond kotel- odkouření vždy plast nebo nerez, spaliny jsou vždy vlhké- de facto kyselina dusičná. Autor: Karel Řežábek Datum: 03.02.2021 16:10 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 112092 reakce na ... | Zdravím, tak složité výpočty jsou zcela zbytečné. Z principu každý kondenzační kotel vypouští vlhké spaliny, vyjma výjimečného velkého zatížení, kdy nekondenzuje - to je ale stav nežádoucí a výjimečný. Proto jsou kondenz kotle "tlačeny" EU - aby se kysličníky dusíku zachytily v kondenzátu a nešly do vzduchu, kde je musíme dýchat. Jako dobrý přídatný efekt je výrzné zvýšení účinnosti kotle, dané lepším dochlazením spalin a odebráním kondez. tepla. Spaliny jsou de facto zředěná kyselina dusičná, která samozřejme rozpustí hliník snadno. Na druhou stranu, není pravda, že odkouření musí být v nerezu. I sami výrobci nabízejí plast - polypropylen. Ten samozřejmě musí snést max. teplotu spalin kotle, a ta je u kondenzačního je relativně nízká - a proto to může být plast. Reálně i PVC by to snesl, viz níže, výrobci dávají PP. Pozn: mám doma už 6 let PP odkouření u kondez, kotle Junkers, v pohodě. Měřil jsem pH kondezátu - je okolo pH 1- 2, tedy pěkně kyselé. A mám tam i přerušovač toku kondezátu, tedy vidím, jak hezky kape- kondenzuje, když pracuje. A také čídlo teploty spalin - jsou typicky okolo 35-42 st, tedy slušně pod 54 st.C, kdy kondenzace přestává.
|
|
Předmět: Materiál odvodu spalin Autor: Jiří Novák Datum: 01.02.2021 13:58 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101807 reakce na ... | Článek zmiňuje dva materiály k odvodu z kond. kotle. A jak se chová Plastové potrubí pro odvod spalin pro kond. kotle?
|
|
|
Předmět: Nepřesná definice Autor: Jozef Homola Datum: 01.02.2021 07:41 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | "V souvislosti s nařízením Evropské komise č. 813/2013, které fakticky zakazuje od září 2015 výrobu a prodej plynových atmosférických a nízkoteplotních turbo kotlů, musí být v současné době tyto dosluhující kotle nahrazeny již pouze spotřebiči kondenzačními." Tato definice není přesná. Atmosférické plynové kotle s odtahem do komína (přirozený tah) splňující nové emisní a účinnostní parametry se mohou prodávat. Takový výrobek má například Thermona, Junkers atd.
|
|