Plné znění článku: Lze plně nahradit jadernou elektrárnu fotovoltaikou?
S tím Putin nemá nic společného. Krize začala, co pošahané Německo začalo vypínat zdroje elektřiny a čeští hlupáci…
Dobrý den. Děkuji za článek. Na straně jaderné energetiky jej považuji za velmi dobrý, na straně FVE se mi jeví jako…
Nějak nechápu. Takže se jako odstřihnete od rozvodné sítě abyste nakupoval a dovážel dřevo? Nebo máte vlastní lesy?…
S tím Putin nemá nic společného. Krize začala, co pošahané Německo začalo vypínat zdroje elektřiny a čeští hlupáci…
před 2 roky
Nelze, to je naprosto jasné. Jaderná elektrárna je trvalý zdroj bez výkyvů. Obovitelné zdroje je hruba hodně…
před 2 roky
Zdravím, cena na následující hodinu se odvíjí od ceny nejdražšího zdroje, který nabídne svou elektřinu, tak aby se…
před 2 roky
24 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNelze, to je naprosto jasné. Jaderná elektrárna je trvalý zdroj bez výkyvů. Obovitelné zdroje je hruba hodně rozházená houpačka. Tedy nelze spoléhat na náhodu.
Díky Putinovi se v ČR konečně začlay stavět FVE. Lidé už tupě nevěří slibům vlády, že nás atom spasí. Už žádný atomový blok! Čím více toho bude, tím dražší ektřinu budeme platit a jediný kdo z toho bude profitovat je ČEZ! Kčemu nám je pak další jaderná elektrárna, když ji lidé zaplatí ze svých daní a elektřinu nám to neslevní! Kdyby raději rozdaly ty stovky miliard potřebných pro výstavbu dalších jaderných bloků mezi lidi, aby si mohli postavit FVElektrárnu a pořádnou baterii. Výroba by tím byla lokální v místě spotřeby a netahala by se elektrika přes půl republiky za enormních ztrát. Dále je třeba si uvědomit, že výrobu v jaderné elektrárně nemůžete rychle přizpůsobit spotřebě, na to tu budou muset být tepelné, či paroplynové elektrárny. O vyhořelém jaderném palivu a hlavně o ozářeném materiálu v primárního okruhu se tu raději moc nemluví. Budou to další stovky miliard na vysoce speciální likvidaci těchto bloků. Rovněž vybudování úložiště a následné udržovací poplatky po stovky let - další stamiliardy. Zřejmě to lidem dojde, až se nějaký psychopat trefí uneseným letadlem do Temelína a zamoří tím jižní čechy natrvalo radioaktivitou. Pak už ale bude pozdě!
Takoví odpůrci fotovoltaiky a větrných a bioplynových elektráren kteří pořád vypočítavají, jak to nejde, tu za posledních 10let je plno. Proto říkám, lidi, stavějte fotovoltaiky co to jde a tím zamezíme jaderné loby vytahat z našich peněženek další peníze na atom, který už nebude potřeba!
AA Alf aaa @alf.aaaPromiňte, ale tohle je názor úplně mimo.
Proč nejdete příkladem a neodstřihnete se od veřejné sítě když tvrdíte, že velké elektrárny jsou nesmysl? Postavte si FVE a větrník a užívejte si vlastní energie.
A proč by tu další elektrárnu měli platit lidi ze svých daní? Tu by normálně postavil ČEZ ze svého (a z půjček od bank). Naopak mu hází klacky pod nohy stát (EU) tím, že dotuje tu vaši slavnou FVE a všichni ji musí vykupovat za nařízené ceny.
Já mám třeba názor úplně opačný. Stát by měl maximálně investovat do jaderných elektráren a stát se v budoucnu energetickou mocností. Klidně, ať prodává elektřinu draze. Ale bude z toho mít spoustu peněz.
Nebo myslíte, že každý obyvatel UAE vlastní ropný vrt? Ne. Ale všichni tam profitují z prodeje ropy.
Dobrý den. Děkuji za článek. Na straně jaderné energetiky jej považuji za velmi dobrý, na straně FVE se mi jeví jako hodně tendenční.
Proč?
Základem FVE musí být akumulátor. Bez toho máte pravdu, že jsou FVE k smíchu. Jde to vidět nejvíce v Německu, kde mají instalováno 62 GWp, tedy tolik, kolik je jejich celá vlastní spotřeba, ale ani v nejslunečnějším dni jsem neviděl využití FVE nad 50% na rozdíl třeba od nás, Maďarska nebo třeba Španělska, kde přesahuje 80%.
Akumulátor --> vodík mi nikdy moc nechutnal, jeho vlastnosti nejsou zrovna dobré, ale...
My dnes vidíme snahu ho používat například ve vozidlech, tedy v té nejhorší aplikaci (otřesy, nehodovost, potřeba velmi rychlých změn výkonu, přeprava vodíku k plnícím stanicím).
Pojďme se zamyslet spíše nad vodíkovým průmyslovým akumulátorem, třeba jako součást elektráren. Od dubna do září zpracovává přebytky z obnovitelných zdrojů, ukládá je v zásobnících vodíku a od října do března naopak z uloženého vodíku pomocí palivových článků vyrábí elektřinu. Řeknete, že to má zoufalou účinnost. Ano, převodem ze slunce přes vodík do elektřiny má účinnost řekněme 33%, tedy dvě třetiny energie se ztratí. No to je přece strašné, chtělo by se říci... Ale my snad někde pracujeme s nějak vyšší účinností? Z uhlí, když se to hodně dobře udělá, jsme na třiceti procentech. Z nafty (tfuj) na čtyřiceti.
Pro takovou cestu je samozřejmě strašně mnoho ale...
Ale k tomu si můžeme vzít na druhé straně snadnost stavby FVE jak na polích (FVE místo řepkového lánu je energeticky násobně výhodnější) i na domech, relativní snadnost krátkodobé akumulace, možnost jich mít mnoho, tedy netřeba soustředit FVE do pár míst, nízká cena FVE a dnes velmi krátká návratnost (já v roce 2020 udělal velkou přestavbu - nové TČ 3f 12 kWh, FVE 10 kWp, 23 kWh akumulace a bylo to za milión. Dotace 150 000, takže skutečná cena 850 000. Návratnost mě až tolik nezajímala (pokud žijete v místě, kde je za 5 let 150 výpadků dodávky EE, tak na to budete koukat jinak), nicméně dnes je z původních 22 roků na osmi... Samozřejmě, že mám nevyužitelné přebytky a není jich úplně málo, cca 35%. ). Dnes je v této oblasti solární "boom", kdy 10 kWp FVE vyjde občana na 200 tisíc Kč, o akumulaci se nemusí starat díky virtuální 100% :-) baterii a návratnost se dostává někam na 3 - 5 let. No, dle mého názoru virtuál dlouho nevydrží...
Takže příjmovou stránku do vodíkového akumulátoru bez problémů vidím. Co zatím nevidím, to je právě ten "akumulátor", tedy elektrolýza, zásobníky, palivové články a výslednou cenu za kWh po výstupu z akumulátoru...
A ta by mě velice zajímala...
Nezbývá než poděkovat za pravdivý názor. Stejné výsledky zjistíte i zpracováním reálných dat z webu
https://oenergetice.cz/energostat
konkrétně zpracovaná v souboru
kondenzace.kvalitne.cz/kks/ee-jen-z-fve.xlsx
Buďme vděčni komunistům, že téměř polovinu potřebné energie vyrábějí jaderky. Zbytek je bohužel z uhlí.
FVE řeší za 10 let solárního tunelu pouhá 3% výroby a pro jakési rozumné využití tedy potřebujeme 30 násobek. To současným tempem zvládneme za 300 let.
Pokud chceme vybudovat bateriová úložiště tempem rozvoje elektromobility, pak potřebujeme cca 1000 let.
Je tedy naprosto jasné, že je FVE u nás hraním na pískovišti, které faktické problémy opravdu neřeší. To už tu jaderku postavíme za 20 let, tedy 15x rychleji. Životnost je již definitivním hřebíčkem do rakve - nestíháme ani prostou obnovu stávajících instalací.
To je ostatně vidět i na provozu v Německu, kde v létě nevědí co s elektřinou a zcela zbytečně ji spotřebovávají (asi hřejí bazény). Pouze v zimě, kdy nesvítí a nefouká, je jejich spotřeba shodná se zvyky v ČR, tedy klasická kachní křivka.
Když ale zafouká, tak jsou schopni nadvýrobu zcela zbytečně utratit i o Vánocích. Nějaká akumulace v podstatě neexistuje a snížení výroby z fosilních paliv je v rámci delších úseků, rychlá reakce není možná. Německo je tedy na tom hůř (74% CO2) než my (63% CO2) Francie je 10x zelenější, pouhých 6% výroby EE je z uhlí a plynu. Jasně tak ukazuje, kudy vede cesta.
Tento článek je silně tendenční a snaží se šikovnou manipulací a podsouváním hloupých čísel a metod řešení dokázat, že fotovoltaika je pro energetiku nepoužitelná. Stačí ale změnit úhel pohledu a vše je najednou jinak. V dnešní době jsou již k dispozici technologie P2G a z letních přebytků energie je možno vyrábět metan a ten skladovat ve stávajících úložištích pro zemní plyn (kdyby je někdo šikovně nezprivatizoval a neukládaly se v nich rezervní zásoby plynu pro Německo). Údajně se do nich vejde zásoba plynu na tři měsíce, takže by se dala využít pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v těch nejchladnějších měsících roku, kdy je nedostatek slunečního záření. Co se týče domácností, tam je daleko větší problém v přebujelém státním aparátu, který cílevědomě háže zájemcům o fotovoltaiku klacky pod nohy. Důkazem toho je, že jsme jediná země v Evropě a možná i na světě, kde se účtuje elektřina po jednotlivých fázích a kde klientům z řad domácností nepovolí jednofázovou přípojku o proudu větším než 25A. Stát, jako majoritní vlastník ČEZu dělá všechno proto, aby si ve fotovoltaických elektrárnách prosumerů nevypěstoval nežádoucí konkurenci. Proto jakýkoliv pohled z pozice státu na využitelnost FVE v energetice bude vždy negativní. Z mého pohledu má ale minimálně pro domácnosti tento problém schůdné řešení, jelikož jsem si na vlastním příkladu ověřil, že jsem schopen být energeticky samostatný minimálně po dobu osmi měsíců v roce. A co s tím posledním kvatrálem? To je ten správný úkol pro politiky. Chce to jen vyhodit všechny ty válečné štváče a místo nich dosadit lidi, schopné vyjednávat, poslat je za rovník, aby tam vyjednali energetickou spolupráci a zřídili elektrické propojení se zeměmi na druhé straně rovníku, se kterými můžeme v období nedostatečného slunečního svitu energii navzájem sdílet.
JD Jiří Dudka @jiri.dudka358Tak být energeticky soběstačný po většinu roku není problém. Je to jen otázka prostoru a peněz (velikost FVE a úložiště).
Zajímalo by mě, co vše a za kolik byste musel udělat, aby jste se odvážil se odstřihnout od veřejné sítě.
Článek jen říká, že tato cesta je nesmírně nákladná má-li jít o 100%. Pokud se smíříme s měnším poměrem FVE k jiným zdrojům, cena o něco klesne. Ale vena z těch dalších zdrojů bude také velmi vysoká vzhledem k jejich využití.
Tohle je hodně extrémní příklad. Realističtější by bylo počítat s dlouhodobou akumulací energie do vodíku, o které se teď hodně mluví a píše. Není to nic levného ani to nemá vysokou účinnost, ale výrazně by se snížily násobky plochy panelů, protože by bylo možné využít celoroční výrobu elektřiny z panelů.
V Děčíně přehradit Labe a napustit Středočeské moře a bude po starostech nejen s jádrem a FVE (i když nějaká plovoucí by se možná hodila), budeme se válet v hausbótech a pobírat rentu za výrobu a akumulaci elektřiny pro celou EU.
Jinak ta plocha 384 km2 mi přijde přehnaná, ale i malá když to porovnáme se zničenou a zamořenou plochou která je spojená a jadernou energetikou. I asfaltové a betonových plochy jsou daleko větší a využitelné plochy na střechách pro FVE mnohonásobně větší.
Současné panely vyrábí 220W z m2. A za rok to je v průměru 0,22 kWh z 1m2. Z 384 km2 by to tedy bylo 84 480 MWh za rok. Cena bude za pár let možná ještě poloviční než dnes:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-…
TT Tomáš tom @tomas.tom521Tam máte nějakou chybu, ne? 220W panel vám za rok vyrobí 220Wh energie? To ho používáte jen hodinu ročně?
Jaderná elektrárna je velmi nespolehlivý zdroj kvůli kterému musí neustále běžet teplá záloha. ČEPS musí mu mít neustále nasmlouvanou zálohu Temelína.
Nespolehlivost vidíme zase aktuálně například v jaderné Francii, kde je neplánovaně odstaveno 28 tisíc megawattů výkonu v jádře a to znamená, že v provozu musí být i drahé plynové elektrárny které jádro zálohují. Cena elektřiny odpovídá nákladům nejdražšího zdroje, který je v danou chvíli v provozu. Výsledkem je vyšší cena elektřiny. Zatímco v dopoledních a odpoledních hodinách se v minulém týdnu v zemích střední Evropy na spotovém trhu platilo okolo 170 eur za megawatthodinu, ve Francii to bylo 240 eur.
Oproti tomu energie z FVE je předvídatelná několik dní dopředu a díky jejich rychlé regulaci a povinných funkcí Q(u), P(f), P(u) mohou velmi rychle reagovat na stav sítě a dle potřeby snižovat výkon.
TT Tomáš tom @tomas.tom521To o té ceně podle nejdražšího zdroje se sice uvádí ale abych se přiznal, nějak to nechápu. Spíše mi to připadá jako nějaký umělý konstrukt.
Když to přeženu, co následující situace:
Mám řekněme 5000MW zdroje v JE s cenou 1000Kč/MWh. Najednou potřebuji 5100MW výkonu a tak nahodím plynovou elektrárnu která má průměrnou cenu (vzhledem k jen občasnému provozu) 100000Kč/MWh. Proč by najednou měla být cena veškeré elektřiny za tuto cenu když ten drahý zdroj pokrývá pouze malý zlomek výroby?
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.