Vyhledávání
Naše další weby
Naše další weby
Plné znění článku: Bursík výrazně omezil podpory vytápění rodinných domů pomocí obnovitelných zdrojů
Naprosto s Vámi souhlasím Petře, protože poslední výzkumy vše co říkáte potvrzují. Bohužel Vás musím zklamat ve Vašem…
před 16 roky
Bursík, ten politický pobuda by už dávno s papouškem koko žako měl táhnout někam do p. lesů. osobně jsem zeleným…
před 16 roky
cas je ze vseho nejdrazsi a auto mi ho setri :-)))))))))))) cas je totiz nejvyssi aktivum cloveka,mozna to casem…
před 16 roky
50 odpovědí
Zobrazit všechny reakceAUTO JE NEJBLBĚJŠÍ INVESTICE. KDYŽ SE ČLOVĚK ZAMYSLÍ, SNADNO POCHOPÍ, ŽE HO AUTO PŘIPRAVÍ NEJEN O PENÍZE, ALE I O ČAS A PŘIPRAVÍ MU MNOHO STAROSTÍ. BLBĚJŠÍ NEŽ INVESTICE DO AUTA JE POUZE INVESTICE DO ÚŘEDNÍKA.PŘEDEVŠÍM TAKOVÉHO CO VÁM DIKTUJE CO SI MŮŽETE MYSLET. A PAK TO DŮSLEDNĚ KONTROLUJE NEBO NA ZÁKLADĚ TOHO ROZDĚLUJE DOTACE.
VL Vlastimil Limberk @vlastimil.limberkcas je ze vseho nejdrazsi a auto mi ho setri :-))))))))))))
cas je totiz nejvyssi aktivum cloveka,mozna to casem pochopite :-)
nerikam,ze vsichni urednici jsou spatni,ale poslednich par let se to zacina rapidne zlepsovat,alespon v nasem okrese.samozrejme na blbce narazite vsude :-(
ze bych se konecne dockal zruseni vsech dotaci :-)))))))))))))))
to by mi zelenaci udelali nevyslovnou radost.
S úsměvem pročítám Vaše příspěvky a zvláště se divím, že někteří lidé nemají na práci nic lepšího než kontrolovat pravopisné chyby v diskusích. Každý může udělat chybu... Osobně ale vidím problém především v nehorázných cenách, které si někteří "odborníci" říkají za své posudky k tomuto účelu. Dělal jsem si osobní průzkum a žádný z nabízených posudků se nevešel pod 10tisíc. V tomto případě ztrácejí dotace a veškerý byrokratický aparát kolem smysl. Kdo by měl čas hodiny studovat materiály a vyběhávat pár tisícikorun. Jsem v tomto směru zásadní skeptik.
JT Jiří Tomáš @jiri.tomas379Jsou společnosti, které jsou schopné dodat posudek i za méně než 8 tisíc včetně podání žádosti, vzhledem k tomu že Fond poskytuje dotaci i na posudek, pak ceny této služby vychází žadatele na cca 4 až 5 tis. Kč, což je myslím při získání 50 tis. dotace akceptovatelné.
Vážený pane, když už tak vehementně napadáte vyhlášený program a vyčítáte textu plno chyb, bylo by dobře, abyste se nejdříve podíval na váš vlastní text. Ten se hemží nejen hrubými chybami, ale i větami, které nedávají smysl. Nejhorší hrubka, za kterou byste neprošel ani do 5. obecné, je skoro na konci článku: "Experti ministerstva měly ...očistit všechny texty o nejasnosti a množství chyb." Paradoxně tak největší gramatickou chybu děláte ve větě, ve které nejvíce bouříte.
Zrušit veškeré dotace,nejsou vymahatelné tudíž z nich těží jen někteří,často za všimné.Výrobci TČ a jiných udělátek na dotace hřeší a prodávají předraženě.
Vážený pane inženýre!
Já schvaluji omezení dotací pro rok 2008 a také omezení počtu státních úředníků, kteří se tím živí. Raději bych dotace zrušil a zrušil také státní uředníky, kteří je vyřizují. Správné dotace jsou, co se týká výroby el. energfie z obnovitelných zdrojů, ve výkupních cenách. Na tyto dotace nejsou třeba žádní úředníci.
Systémovost MŽP vychází z kvalit jejich zaměstnanců, resp. řídících zaměstnanců. Manžerské schopnosti se projevily už při přípravě OP ŽP......
S humbukem zveřejněné podpory (snad všechna média - politické body)nejsou nic jiného než každoročně vyhlašovaný Státní program na podporu úspor a OZE. Ten je vyhlašován od roku 1999 spolu s MPO, MZe atd. Redukce programů je alibismus a předpokládaných cca 100 mil. Kč bude stačit max pro 2 tis. žadatelů. Novináři jsou bohužel bezmozci a klidně papouškují, že těmito prostředky se vyřeší 450 tis. domácností, které topí uhlím. Mám obavu, že stejně neumí počítat na MŽP, ale holt volby se blíží a "důležité jsou body a jedno jak..."
Pan Novák asi nemá radost z toho, jakou diskusi jeho článek vyvolal. Nemám čas na filosofování stylu, který je v diskusi ke čtení, takže přímo k věci. Nevím, kde pan kolega čerpal informace v souvislosti s dotacemi na fotovoltaiku, ale jsou nesprávné. Zájemci o dotace, kteří je skutečně i dostali, jsou na stránkách SFŽP, je jich mnohem víc než 3 a peníze už mají. Patřím mezi ně. Článek ing. Nováka, který se pokoušíme diskutovat, je věcný a výstižný. Kroky ministra Bursíka pak jsou těžko pochopitelné, rozhodně nesystémové a vzhledem k vývoji situace je řada spoluobčanů může právem považovat za - nebojím se toho výrazu - podraz.
RO Roman @roman811A přímo odkaz by nebyl? Na jejich stránkách aby se prase vyznalo.
Fotovoltaickými elektrárnami mám na mysli fotovoltaické elektrárny v řádech stovek kWp, ne prdítka do 5kWp co si lidi montují na střechy.
V této kategorii dotace prakticky neexistují.
Znám jednoho člověka, co takovou fotovoltaiku stavěl mezi prvními a dodnes ty peníze nemá, i když dotaci získal (aktuálně nevím, ale před měsícem teda ještě peníze nebyly).
Ukažte mi někoho, kdo při investici do něčeho takového, co je opisováno v článku, počítá s dotacemi. Čímpak lidi přemýšlíte? Ušima? Nebo tím, co máte mezi nima?
Vemte si jen ten celý potenciální dotační balík a podělte to potenciálními zájemci o dotace. Z výsledného čísla je i blbovi jasné, že s dotacemi je dobré spíše nepočítat než počítat.
Se zamezením instalací tepelných čerpadel v místech, kde je plynofikace - s tím mohu jen souhlasit!
Dnešní plynové kotle jsou schopny účinnosti přes 90%. Tj. jsou schopny přeměnit v topné teplo až 90% primárního tepla v palivu.
Na druhou stranu tepelné čerpadlo má sice mechanickou účinnost tak možná 94% a topný faktor 3:1, jenže problém je ten, že konverze primárního tepla v palivu na elektřinu je dnes cca 33% (včetně distr. ztrát).
I při topném faktoru 3:1 nám to vychází pouze 0,94x0,33x3=93%. Díky tepelnému čerpadlu tedy dosáhneme zužitkování primárního tepla v palivu na úrovni 93%, tj. tohle je REÁLNÁ účinnost TČ. A tato je srovnatelná se špičkovými plynovými kotli. Defacto jsme tedy pomocí TČ pouze "vykompenzovali" prachmizernou bilanci výroby elektřiny.
Pokud vezmeme navíc v úvahu, kolik surovin a energie je třeba na výrobu a údržbu TČ oproti plynovému kotli (několikanásobně více) - tak použití tepelného čerpadla v místech s plynofikací nebo CZT je vysloveným mrháním primárními zdroji!!!
O podporu fotovoltaik bych se nebál, a nic na tom nezmění ani neexistence dotací (od doby, co lze "teoreticky" získat dotace na fotovoltaiku, tak tuto dotaci získali POUZE 3(!) záměry a peníze na účtu nemá, i přes přiznání těchto dotací, dodnes stále nikdo) - samy výkupní ceny elektřiny a fakt, že koruna posiluje... Üž jen to je zárukou toho, že se lidi po tom můžou DOSLOVA utlouct...
Přinejmenším u fotovoltaiky jde o pěkný podvod, protože výroba fotočlánků je natolik energeticky náročná a produkuje tolik skleníkových plynů, že se rozhodně nejedná o ekologický zdroj, ale o náhradu měděných drátů, které by se jinak musely natáhnout někam do pustiny.
Co se týče tepelných čerpadel typu vzduch voda, tak se vzhledem k nízkému COP za ekologický zdroj považovat nemohou. Tepelné vrty pro typ země voda představují nebezpečí pro podzemní vody a zatím jsme jedna z mála zemí, kde pro jejich provádění neplatí žádné závazné technické předpisy. Ekologickým zdrojem se stanou teprve tehdy, až bude jejich provádění podmíněno letním ukládáním balastního tepla do země pro jeho zimní využití a splněním závazných technických norem. Převážná většina těchto vrtů u nás byla provedena mizerně, mají vysoký tepelný odpor, jejich životnost je nejistá a v mnoha případech mohou v budoucnosti omezovat vlastnická práva majitelů sousedních pozemků.
PČ Petr Čížek @petr.cizek500Pane doktore, prosím vás, nějaké balastní teplo a permafrostování půdy pomocí TČ... to má každý dnes u prd*.
ENERGIE - to je to, oč tu běží. Lidé doslova prahnou po ENERGII, a je jim zcela u prd*, jestli při jejím získávání zařve 1000 brouků a nebo kus lesa i s polovinou dědiny.
Investice do JAKÝCHKOLIV vytápěcích systémů je z dlouhodobého hlediska nesmysl!!!!!!!!!!
Až U.S.A. začnou těžit ve velkém ze dna Mexického zálivu hydráty methanu coby náhradu zemního plynu (=poslední fáze fosilní apokalypsy), tak si můžeme zamnout ruce. A to si pište, že s těžbou začnou... dali si to jako závazek do příští desetiletky!
Do konce příští dekády se díky tomu zvedne teplota atmosféry o cca 3st.C (methan má 20x silnější skleníkový efekt než CO2, a při jeho těžbě ho pěkných pár desítek % unikne) a máme s topením, či spíše s netopením, vystaráno napořád... :-)))
V průběhu věkův vyhynulo 99,9999% veškerých živočišných druhů, které se kdy na této planetě objevily od dob první bakterie. A ani my nebudeme výjimkou - jen to zkrátka bude o hodně dřív než u jiných druhů. I ti největší ekologové si doma rádi rozsvítí žárovku, zapnou počítač nebo si přitopí, když je jim zima. I tito ekologové spotřebovávají podstatně více energie, než sami vyprodukují. Jen plné huby řečí, ale skutek utek. Vždycky mě nadchne, jak ve svých dokumentech rozhořčeně vypráví o znečištění, skleníkovém efektu, apd., ale přitom na sobě mají perfektně vyžehlenou a vypranou košili, a do příjemně vytopeného TV studia přijeli autem, které jezdí na fosilní palivo.
Všechno tohle jsou FALEŠNÍ EKOLOGOVÉ - jako my všichni ostatně. Posledními pravými ekology byli severoameričtí indiáni - 100%ní recyklace, 100% využití obnovitelných zdrojů.
Já jsem taky FALEŠNÝ ekolog. V jádru mi nejde o nic jiného, než abych si tu ještě "užil" těch cca 40-50let. To půlstoletí to tady zkrátka MUSÍ ještě vydržet v relativním klidu.
A pak to může jít do pekel s náma všema...
Země už byla ostatně v horších sračkách, dokonce několikrát. Až zmizíme coby otravná plíseň konečně v propadlišti dějin, tak bez problému vyzdraví...
ale to je dobře, pane inženýre.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.