TZB-info - Solární ohřev venkovních…
Česká republika patří v rámci EU k zemím s energeticky nejnáročnějším hospodářstvím a s tím spojená produkce CO2 na osobu patří rovněž k nejvyšším v EU. Jedno z ekonomicky nejlepších opatření ke…
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Plné znění článku: Instalace solárně-termických kolektorů aneb proč (ne)podporovat malé solární soustavy
Dobrý den, Ve Vašich příspěvcích na téma solárů jsem objevil zmínky o konkrétních typech a cenách vč. porovnání.…
před 14 roky
Potřebuji poradit s ideální konstrukcí nádrže na ohřev vody pro zahradní sprchu. Mám představu plochá nádrž umístěná…
před 14 roky
pokud se Vám jedná jen o bazén, doporučuji informace na www.solpool.info, stručný výtah je i na…
před 15 roky
105 odpovědí
Zobrazit všechny reakcePotřebuji poradit s ideální konstrukcí nádrže na ohřev vody pro zahradní sprchu. Mám představu plochá nádrž umístěná na šikmé střeše, dole nátok studené-ohřev v nádrži-odtok nahoře. Mám ale více pochybností zda to bude fungovat jestli se studená voda nebude rychle promíchávat s teplou atd. budu rád za každou radu děkuji 1tulda at seznam.cz
Dobrý den,
pozorně jsem pročetla celou diskusi ve snaze najít odpověď na svoji otázku. Ale je vidět, že tu jsou odborníci a tak mám spoustu informací a nedokážu se orientovat. Takže: chtěla bych solární soustavu pro ohřev TV a bazénu do 30m3. Jde mě především o ten bazén, který byl "mladickou nerozvážností". Letos jsme se díky počasí koupali jednou. Oslovila jsem firmu Proplus s kolektory Suntime. Vzhledem k tomu, že moje profese je nahony vzdálená solárním kolektorům, vybírala jsem podle, a teď se asi pousmějete - internetových stránek firmy. Takže moje otázka zní zda je to dobrá volba nebo jaká jsou Vaše doporučení. Předem děkuji za reakce. Ela
EH Eliška Horová @eliska.horovapokud se Vám jedná jen o bazén, doporučuji informace na www.solpool.info stručný výtah je i na
https://oze.tzb-info.cz/solarni-kolektor…
pokud máte zájem o ohřev TV + bazénu, doporučuji porovnat nabídky více firem, například ThermoSolar, Strojírny Bohdalice, TWI, adresář firem je na https://www.tzb-info.cz/vyrobky/solarni-…
žádejte vždy kolektory se selektivním absorberem, dosud jsou nabízeny i kolektory neselektivní, jsou velmi levné, nedoporučuji
podmínky je možné si vyzkoušet tady - mají to pěkně udělané http://www.setrnebudovy.cz/spoctete-si-s… a člověk získá představu i o návratnosti opatření s a bez dotace
HP Honza Purket @honza.purketna posledním řádku je upozornění
"Jedná se o velmi přibližné výpočty a nelze je použít pro výpočet v rámci dotace programu ZELENÁ ÚSPORÁM !!!"
Dobrý den,
nevíte, kde je k dispozici ta metodika (Matuška 2009), podle které se má dělat výpočet energetických zisků pro program Zelená úsporám?
Díky, Zdeňka Kováříková
ZK Zdeňka Kováříková @zdenka.kovarikovahttp://www.opzp.cz/ke-stazeni/335/4497/d…
Jen bych chtěl podotknout , že pro větší bytové domy vychází velmi dobře teplené čerpadlo vzduch /voda, které zajišťuje předehřev TUV , která je pak dále dohřívána plynovým kotlem nebo CZT.
Výhody - levná jednoduchá instalace , malá akumulační nadrž na TUV , pořizovací náklady do 200 tis velký topný faktor
příklad :
40 bytových jednotek spotřeba 6 tisíc litrů denně
předehřev z 10 na 40°C spotřeba tedy cca 210kWh denně při topném faktoru 3,5 šetříme cca 150kWh denně
původní náklady :
210x 365 = 76 650 kWh /rok = 276GJ
při ceně 400kč GJ tedy cca 110 400 kč.
náklady na provoz TČ jsou při topném faktoru 3,5 cca 44 tisíc korun ( při ceně 1kWh 2kč - dnes je nižší)
úspora 66 tisíc /rok
při investici maximálně 240 tisíc máme návratnost 4 roky.
díky stálému využítí TČ během celého roku se dostáváme na velmi dobrou návratnost investice. Mimimální spotřeba místa ! V letních měsících se vyplatí přihřívat i výše než na 40°C a tím dále šetřit náklady na TUV. Bohužel řešení odporuje zelené ideologii a tak není podporováno.
AA Aleš Aleš @ales.ales741Pane Aleši,
Musím reagovat na Váš příspěvěk. Zdá se mi totiž zněčně zkreslený:
- Píšete cena do 200000 Kč, můžete to nějak rozepsat, co jste všechno myslel v této částce, tedy tepelné čerpadlo o výkonu cca 11 kW (240kW/22 (délka sazby TČ), dohřev CZT nebo případně plynový kotel, a akumulační nádrže (6m3), výměníky... Nějak se mi nezdá že by se něco podobného dalo do 200000 Kč pořídit.
- Výpočet úspory, to stejné, počítáte s tím, že topný faktor je stále 3,5. To taky není úplně přesné.... Bylo zde už ale x krát probíráno viz npř... https://www.tzb-info.cz/2432-jak-je-to-v…
- Nároky na ohřev TUV jsou po celý rok prakticky stejné, tedy tato vlastnost má značný vliv na životnost a spolehlivost celého systému. Tepelné čepradlo bude muset při správném dimenzování pracovat prakticky nepřetžitě, tedy jeho životnost se značně zkrátí.
Z uvedených důvodů se mi tedy zdá využití tepelného čerpadla pro ohřev TUV v bytovém domě krajně nevhodným, ať již z důvodu návratnosti investice, tak i "ekologičnosti" celého řešení.
Dobrý den.
Ano , můžete žádat o dotaci na solární kolektor.
S pozdravem
Karel Pitelka
projektový manažer
Státní fond životního prostředí ČR
Olbrachtova 2006/9, 140 00 Praha 4
www.sfzp.cz
Bezplatná informační linka pro OP Životní prostředí 800 260 500
"petr kocina"
18.04.2009 07:38
Komu
Kopie
Předmět kocina
dobry den.
mam postaveny pasivni dum.topeni je vsak primotopy.
zajimalo by me, zdali se na me bude vztahovat dotace na solarni kolektory pro ohrev TUV vcetne vytapeni pro tento typ domu.
kolaudace domu probehla 17.6.2008.
s pozdravem KOCINA petr
Dobrý den,
propočítával jste někdo jak to vychází se Zelenou úsporou pro bytové domy v oblasti ohřevu TV solárním systémem?.
Dám příklad: bytový dům o 24 byt.jednotkách,dlouhodobá průměrná měsíční spotřeba tepla na ohřev TV je 15GJ. Jednoduchým propočtem se dostanu na denní spotřebu 2200l o teplotě 60°C. V případě dotace potřebuji solární pole o velikosti cca 50m2. V letních měsících to vede k ohřevu 3200 na teplotu 60°C. Pletu se ?
PK Pavel Kařín @pavel.karinNepletete se. U bytových domů je požadované množství tepla značně předimenzované. Pravděpodobně si autoři nezjistili kolik se v průměrném bytě spotřebuje vody, nemluvě o tom, že nejefektivnější a nejjednodušší je používat solární energii pro předehřev vody, efektivita poté roste nad 700 kWh/m2.
Dobrý den,
naleznu někde postup jak tedy spočítat "reálný" zisk energie z kolektorů v kWh/m2/rok? Přece nemůžu asi pro svůj domek použít hodnoty od výrobce. Hodnoty od výrobce asi budou v ideálních podmínkách a já potřebuji reálnou hodnotu..dle postavení mého domu.
PČ Petr Čajka @petr.cajkaPrezentaci postupu naleznete na odkazu + je mozne na sekretariatu STP zrejme jeste zakoupit zbornik textu k prednaskam
http://solab.fs.cvut.cz/Dokumenty/STP4/3…
www.zelenausporam.cz - první co na vás vyskočí na oficiálních stránkách je dům, který má na své střeše fotovoltaické panely a vypadá to(dle špalet u oken), že není zateplen. Jako reklama mi to příjde minimálně divné, neboť fotovoltaika v této podpoře chybí. Je tedy pravdou, že k té pěkné "modré" střeše by bylo ještě dobré přes tu novou fasádu přetáhnout pár cm polystyrenu, ale asi to sem nepatří.
To je odpověď na celou diskuzi zde na TZB.
Všechno je narychlo a nikdo nic neví. Na SFŽP neberou raději telefon a pokud jste výrobci a nejste "vyvolení", kteří byli zapsání do seznamu přednostně (dle nám záhadného klíče), nemáte po urgenci mailem žádnou šanci zjistit co máte udělat proto, aby jste tento seznam rozšířili.
Můj názor na věc je, že jde v první řadě opět o peníze a jsou zde prošlapané cesty, pro koho a kam.
Držme palce, ať jsou prostředky vynaloženy na správnou věc a bez zbytečných komplikací a např. výkonových omezení. Každá kW, nebo GJ ze slunce bude přínosem nejen pro majitele zatepleného domu, ale pro nás všechny!
Odpovědí na dimenzování je následující:
1. držet se striktně normy, tedy 82 l/os.den (nevidím důvod proč solár navrhovat na míru, dle reálných spotřeb a tím jej znevýhodňovat a např. plynové ohřívače dimenzovat dle normy)
2. v případě malých instalací- 200 l zásobník a 2 ks kol. (celkem 4m2 plochy) trvdit, že jsou v domě 3 nebo 4 osoby
3. používat kvalitní vysoceselektivní kolektory (u Turků, Řeků a Číňanů bude problém dosáhnout rozumných dotačně limitních výkonů)
Poslední rekace na pána s levnými Čínskými kolektory a větší plochou za stejné peníze:
Pokud použijete více výkonově horších kolektorů, uděláte akorát to, že v létě budete mít extrémní přebytky tepla a v přechodových měsících nedostanete skoro nic. Levná "čína" pojede v létě skoro stejně, jako nejdražší kolektor z EU. Je to u strmosti účinnostní křivky, kdy křivka horšího kolektoru od hranice optické účinnosti strmě padá, kdežto výkonostní křivka kvalitního kolektoru, je tzv. plošší, což zaručuje jeho vyšší účinnost při nižších teplotách okolí a nižším radiačním záření. (odkazuji na laboratoř Ing. Matušky a Ing. Šourka SOLab: www.http://solab.fs.cvut.cz/seznam.htm - porovnejte si mezi několika měřenými kolektory sami)
S pozdravem AP
AP Aleš Prokopec @ales.prokopec154zde reakce pána s levnými Čínskými kolektory:
Jenže ony kolektory mají účinnostní křivku dostatečně málo strmou (vakuum i nízkoemisivní vrstvy fungují), jen s účinností začínají o něco níž (mají horší faktor konverze), tj. větší plochou zde kompenzuji nižší účinnost plnohodnotně, ne "pouze někdy".
Jinak jsem touto námitkou měl na mysli opravdu hodně špatné čínské kolektory, které se dají koupit doslova "za pusinku". Ve skutečnosti čínské kolektory střední cenové hranice vůbec není možné označit za špatné. Prostě, než příště do něčeho začnete kopat, zkuste si o tom něco zjistit. Například stačilo rozkliknout mnou zmiňované webové stránky zkušebny z Rapersvillu, a věděl byste, že účinnostní křivky čínských kolektorů jsou dost podobné kolektorům evropským, a tedy logicky jsou o hodně lepší než křivky sebelepšího plochého kolektoru. Na stránkách Vámi odkazované laboratoře jsem nenašel jediný (mě známý, ale zřejmě tam není žádný) kolektor čínského původu. Čína je solární velmoc, to je známá věc již řadu let, ale každopádně po váhavém začátku už dávno neplatí rovnice: kolektor z Číny = nízká kvalita. Zkuste schválně hádat, kde se asi vyrábí jeden z nejkvalitnějších trubicových kolektorů na trhu - Sunda Seido (byť se oficiálně tváří jako německý)...
vzhledem k tomu, kolik je v publikovaných materiálech překlepů bych toto nedopatření zařadil do stejné kategorie, jednou dokonce z názvu SFŽP vypadlo celé jedno slovo ("Ředitel Státního životního prostředí České republiky", viz ZelenaUsporam_Prirucka_pro_zadatele.pdf, str. 3)
když srovnám tento bod s ostatními dotacemi z programu Zelená úsporám, napadá mě, že záměr byl dotovat solární systémy s roční produkcí "do" 2000 kWh, tedy malé, protože i v ostatních bodech je obvykle nějaký strop velikosti
BB Bronislav Bechník @bronislav.bechnik351Silně pochybuji, že bylo původně myšleno "do" 2000 kWh. Který jiný program má nějaký takovýto strop? Většinou tam jsou stanovené minimální dosažené parametry (minimálně PD, minimálně NED apod.), ne maximální. Maximum je ve všech programech omezeno pouze stropem finančním, ne technickým.
Pro pořádek:
"minimem" a "maximem" zde myslím minimum/maximum přínosu nebo zisku pro uživatele, ne minimální/maximální hodnotu té které fyzikální veličiny, protože tam lze vždy použít veličinu inverzní (omezení minimální hodnotou R je totéž jako omezení maximální hodnotou U, ale z pohledu výsledné užitné hodnoty je to v obou případech omezení hodnoty minimální).
Dobrý den,
s tímto článkem nemůžu souhlasit, připadá mi to, aby to odradilo zájemce o pořízení solárního systému a získání dotací.
Porovnáváte výpočtové hodnoty s realitou. V posudku pro dotaci vždy počítáte s teoretickou hodnotou zisku daného solárního systému, kde bez problémů u většiny solárních kolektorů orienetovaných na jih, sklon 45° dosáhnete 600-700kWh/m2, takže dosáhnete minimálního ročního předpokládaného zisku energie 350 kWh/m2, a budete potřebovat minimálně 2 kolektory (3-4m2)aby jste splnili druhou podmínku 2000 kWh.
Myslím, že je to nastaveno dobře i pro malé systémy pro 2 osoby. Jde spíš o to, aby se to orientovalo na J s maximálním možným ziskem a ne na Z, V atd.
Autoři článku spíše řeší účinnosti/výtěžnosti systémů než teoretické podmínky pro záskání dotace, uvedené příklady jsou nepřesné.
TK Tomáš Kazda @tomas.kazda351Při zisku 350 kWh/m2 potřebujete na splnění podmínky 2000 kWh celkem téměř 6 m2 kolektorové plochy (2000/350 = cca 5,7), tj. 3-4 kolektory. To je docela dost a u malé spotřeby TUV (málo osob v domácnosti) bude při tak velké ploše nízká využitelnost získaného tepla, čímž klesne původní měrná hodnota zisku pod 350 kWh/m2...
...to je právě rozpor, na který poukazuje článek. Obě hodnoty najednou nejsou u malých soustav splnitelné. Pokud samozřejmě nepůjde projektant cestou, kdy si "v papírech" prostě vycucá z prstu dostatečně vysokou spotřebu TUV.
ono stejně spotřeba je závislá na spotřebě a to je to co mě děsí, při optimalizované spotřebě vůči optimálímu komfortu mi 50L tatramatka si se svou eknomikou šlape na paty efektu solárnímu ohřevu tuv.
Jedině co mě utišuje, že chystém solár na letní topení a mám vanu Love story, takže s 50L tatramatkou z toho moc nenadělám.
Návratnost uvažuje 70let, možná až bude stát šťáva 15kč za 1kwh tak se návrtanost neprtně zkrátí.
Bod 3 nechápu.
Je zde počítáno s využitím na vytápění 30 procent potřeby tepla, což je poměrně optimistické, ale na druhou stranu zde zcela chybí využití kolektorů na přípravu TUV!!! Mám to chápat tak, že autoři uvažují systém, který je využíván výhradně na vytápění? To má ale pak od "bez diskuse technicky vhodné aplikace" dost daleko. Správně navržený solární systém by měl být vždy spojen s přípravou TUV, tj. k výsledku je nutné připočítat ještě využití na TUV, tj. dle počtu lidí ještě další cca 1,5-3 MWh/rok. Pak podmínku celkového využití splní systém naprosto bez problémů.
S body 1 a 2 souhlasím. Program zapomíná na fakt, že i v RD mohou bydlet pouze 2 nebo 3 osoby. Ono celé rozdělení na RD a byt je neopodstatněné, protože spotřeba TUV je závislá na počtu osob, a nikde není psáno, že v bytě musí bydlet méně odob než v RD.
K oněm limitům lze vznést ještě jednu námitku - proč jsem nucen používat účinné kolektory (první limit je vztažen na m2 plochy), když mohu použít levné kolektory (svépomoc, čínský dovoz apod.), které mají sice např. o třetinu nižší účinnost, ale jsou třeba o polovinu levnější? Při instalaci dvojnásobné plochy tak získám vyšší celkový výkon za stejnou cenu, ale nedostanu dotaci kvůli nesplnění limitu měrného zisku...
JŠ Jaroslav Špor @jaroslav.spor430Těch 30% (ale spíš) kolem 25% je samozřejmě míněno pro kombi soustavu, tady příprava TVa přitápění. Vyplývá to z řady parametrických simulaci v TRNSYSu.
Dávám Vám za pravdu už několik dní počítám a dospěl jsem ke stejnému závěru. Vyplatí se soustava pro 4 a více osob nebo soustava s bazénem. každopádně vámi uváděných 50l/osoba je nadnesený údaj skutečnost je kolem 40l (i když norma uvádí 82l)
U nového domu je možnost část vody využít v pračce a myčce, případně část tepla si vezme cirkulace. Každopádně v domě se dvěmi osobami na dotaci nedosáhnete, a u třech osob bude nutné čarovat.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.