Předmět: srovnání tepelných čerpadel Autor: Radek Soviš Datum: 06.08.2002 14:32 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Vážený pane Ing., stavím rodinný dům a vážně uvažuji o tepelném čerpadle. Nedávno jsem slyšel názor , že v našich klimatických podmínkách(Morava) je nejvhodnější instalace TČ typu vzduch/voda , protože těch opravdu chladných dnů v roce je málo a výkonnost tohoto typu na jaře a podzim má větší účinnost než TČ země/voda, kde je účinnost konstantní.Tudíž co v zimě ztratí na účinnosti, to v podstatě na jaře a podzim dožene. Mám rodinný dům se ztrátou 14 , nevím který typ TČ zvolit(připadají v úvahu ještě vrty). Dík za Vaši odpověď
|
|
Předmět: Konec životnosti zemního kolektoru Autor: Radim Polášek Datum: 20.04.2002 12:08 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Co se stane, až nemrznoucí kapalina ze zemního kolektoru na konci životnosti se dostane do půdy a do podzemních vod? Jak moc a jak dlouho bude příslušná plocha zamořena vzhledem k používaným nemrznoucím kapalinám a používanému množství? Radim Polášek
|
|
 | Předmět: Re: Konec životnosti zemního kolektoru Autor: Miroslav Hořejší Datum: 20.04.2002 23:34 odpovědět upozornit redakci |
reakce na ... | Zemní kolektor se nejčastěji vyrábí z plastového poletylenového potrubí. Není mi známa přesná doba životnosti polyetylenu uloženého v zemi, ale určitě daleko přesahuje životnost celé stavby. Pokud se přece jen přestane kolektor z nějakého důvodu používat, lze nemrznoucí směs vypustit, aby se nikdy nemohla dostat do půdy. Jako teplonosná látka se navíc používají ekologicky nezávadné směsi s vodou - solanka, glykol, Antifrogen, atd.
|
|