Požadavek na legislativní orgány o vypuštění povinnosti instalace TRV z vyhlášky

Reklama
IB ing.Miroslav Belica @ing.miroslav.belica před 20 roky29.01.2004 08:34:00
Požadavek na legislativní orgány o vypuštění povinnosti instalace TRV z vyhlášky

Sleduji 1,5-roční diskusi na tomto portálu, kde si však pouze my povinní vzájemně pláčeme na rameni - aniž si toho všimnou a zareagují kompetentní orgány. Bohužel zákonný termín 1.1.2005 se nezadržitelně blíží a tak jsem napsal na předsedu hosp.výboru poslanecké sněmovny parlamentu ČR, předs.podvýboru pro energetiku, naše oblastní senátory a poslance následující žádost, kterou tímto dávám diskutujícím rovněž na vědomí:

Žádost o úpravu Vyhl. 152/01 Sb. a Zákona 406/00 Sb.

Prosíme o upřesňující úpravu odst. 1c) § 6 prováděcí Vyhlášky 152/2001 Sb.,ve vazbě na § 6 Zákona 406/2000 Sb.

Zdůvodnění:
Vycházíme ze záměru zákonodárců, deklarovanému i preambulí Hlavy IV Zákona 406/2000 Sb.“…zvyšování hospodárnosti užití energie“, které je při narůstajících nákladech na teplo také logickým přáním všech obyvatel.
Pro zvýšení motivace racionálního hospodaření s teplem jsme již na jaře 1997 každý radiátor vybavili měřičem spotřebovaného tepla (IRTN). Od r. 2000 má každý dům vlastní objektovou předávací stanici, vybavenou počítačem řízenou regulací teploty otopné vody ve vazbě na aktuální venkovní teplotu, a také časovou regulací – kdy je od 22 hod. do 6 hod. teplota otopné vody snížena o 10°C. Tato výrazná redukce topného výkonu po celou 1/3 denního cyklu přináší každému domu významnou úsporu v řádu desítek tisíc Kč ročně.
O tuto úsporu by však bohužel všichni měli navždy přijít počínaje 1.1.2005, kdy pod pokutou až 5 mil. Kč (§ 12 Zák.406) vstoupí v platnost povinnost opatřit navíc všechny radiátory termostatickými ventily (TRV) – viz odst. 1c) § 6 Vyhl. 152/2001 Sb. Tyto TRV sice přinesou určitou úsporu – vlivem započítání některých tepelných zisků (oslunění, vaření) – která však zdaleka nevyrovná eliminaci výše zmíněné redukce tepelného výkonu výměníkové stanice po celou 1/3 denního cyklu. Tato redukce sníží v noci teplotu v místnosti o 2 až 3°C – což je nejen pro spaní zdravější, ale z hlediska úspory energií a nákladů i žádoucí.
Instalací TRV však k tomuto žádoucímu poklesu uživatelem zvolené denní teploty např. 23°C na nočních 20°C logicky nemůže dojít. Termostatický ventil z titulu své funkce otevřením většího průtoku i méně teplé otopné vody (např. místo 62°C – 52°C) bude i v noci zcela zbytečně, škodlivě a nehospodárně nadále udržovat nastavenou teplotu 23°C! A tím samozřejmě zcela eliminuje užitečnou snahu výměníkové stanice o redukci a úsporu!

Pozn.: Lze uvést, že tomu by šlo zabránit, kdyby si všichni obyvatelé 2x denně nařídili budíky, aby ve všech místnostech každý den přestavovali TRV – ráno přidali a na noc úměrně utlumili. Tomu ovšem doufám nikdo nevěří! Zdrcující většina obyvatel si na ventily (ať již ruční nebo automatické) nevzpomene ani několik měsíců.

Závěr:
Řešením úpravy Vyhlášky by alespoň bylo, kdyby montáž TRV byla variantně ponechána na rozhodnutí vlastníků / nájemců bytů – např. ve smyslu bodu 3c) § 6 Zák. 406/2000 Sb.
Umožnilo by to každému domu rozhodnout se svobodně dle konkrétních podmínek . Dnes již všichni vnímají vysoké náklady na teplo, jehož cena zvláště v našem městě patří k nejvyšším v republice (363 Kč/ GJ).
Proto si např. vlastníci postupně šetří na zateplení panelového domu, které výrazně omezí značné úniky tepla. Tuto žádoucí investici by však o mnoho let oddálil cca čtvrtmiliónový náklad na Vyhláškou 152 nařízenou instalaci TRV, která navíc v příštích letech nehospodárně zvýší náklady na teplo – což je v rozporu s původním záměrem zákonodárců. (Jediný profit to přinese výrobcům TRV a montážním organizacím.)

Pozn.: O tom, že nejde o nějaký náš lokální problém se lze přesvědčit v 1,5 roku probíhající rozsáhlé diskusi na internetovém portálu www.tzb-info.cz kde např. Ing. Bechyně již 9.8.02 vyslovil naději, že vyhodnocení příspěvků bude podkladem pro změny legislativních norem.

Děkujeme předem za pochopení a prosíme o informaci o stanovisku zákonodárců k uvedenému problému.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.