Instalace TRV ano nebo ne?

Autor: Eva Jílková
Datum: 01.12.2005 09:23

Dobrý den, společenství vlastníků panelového domu o 48 bytových jednotkách bude realizovat instalaci termoregulační techniky. S ohledem na nekvalifikovaný přístup výboru k této akci jsme těsně před podpisem neprůhledné smlouvy tuto akci zastavili. Dodávka a montáž TRV by měla obsahovat:
- termostatické ventily Oventrop, typ RF V 6
- termostatické hlavice Oventrop, typ UNI - LH
- radiátorová uzavíratelná šroubení Oventrop, typ Combi 4
- stoupačkové smyčkové regulační ventily Oventrop, typ Hydrocontrol
- stoupačkové regulátory difrerenčního tlaku Oventrop typ Hydromat DP
- patní smyčkový regulační ventil Oventrop typ Hydrocontrol F
- elektronické dvoučidlové rozdělovače topných nákladů Siemens WHE3OZ

Můžete nám někdo poradit, co instalovat musíme, co je zbytečné vyhazování penět a možná, se kterou firmou máte dobré zkušenosti.

Děkuji

Eva Jílková
Praha 8

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
juro31.01.2006 07:32
Miro02.12.2005 19:54
Martin Polák02.12.2005 14:49
Eva Jílková02.12.2005 08:44
Miro01.12.2005 23:56
Miro01.12.2005 23:46
Viktor Novák01.12.2005 22:37
Martin Polák01.12.2005 14:05

Datum: 31.01.2006 07:32 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
hydrocontrol je regulacia prepustanim.skor doporucujem regulaciu skrtenim.inak je tam vsetko potrebne. az na ten patni ventil. ten vam doda dodavatel tepla,aj s meračom.teda aspon v SR.

Autor: Miro
Datum: 01.12.2005 23:56 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pan Novák Vám to napísal presne. Tiež nepoznám dvojčidlové rozdelovače vykurovacích nákladov od firmy Siemens.
Ako som tu už pisal, základ úspechu je to, že si každý zaplatí to čo spotrebuje

Autor: Viktor Novák
Datum: 01.12.2005 22:37 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Paní Jílková,
Váš dotaz je trochu v obecné rovině a není z něj zřejmé, o jaký nekvalifikovaný přístup vašeho výboru konkrétně šlo a v čem spočívala podle Vás neprůhlednost smlouvy s dodavatelem, což obojí vedlo k pozastavení realizace montáže ventilů.
Jde tedy o to, zda o montáž ventilů z nějakých důvodů nestojíte nebo zda se vám z vašeho pohledu zdají některé z uváděných komponent zbytečné. Pokud snad o montáž ventilů v zásadě nestojíte, potom odkazuji na svůj předchozí příspěvek v této diskuzi jako doplnění příspěvku pana Sekyry.
Jestliže však nejste proti montáži ventilů, potom se musíte smířit se skutečností, že pro správnou funkci otopné soustavy po montáži termoregulačních ventilů je nezbytně nutné důsledné hydraulické vyvážení systému, a to jsou ty ostatní prvky ze specifikace nabídky mimo vlastních ventilů, hlavic a samozřejmě i rozdělovačů topných nákladů. Z tohoto pohledu tedy závadnost nebo neprůhlednost nabídky nevidím.
Na konci Vaší specifikace uvedený dvoučidlový rozdělovač topných nákladů jsem podle typového označení nenašel ani v platném katalogu regulačních a měřících prvků firmy Siemens, ani na jejich webových stránkách. Předpokládám tedy, že se jedná o poměrový měřič spotřeby tepla. K tomu podotýkám, že dřívější povinnost jejich montáže ze zákona byla již dříve zrušena. Na druhou stranu je třeba říci, že samotné termoregulační ventily bez měřičů spotřeby tepla vám sotva nějaké úspory v nákladech na vytápění přinesou, protože zde potom chybí motivační prvek pro lidi. Je to smutné, ale je to bohužel tak, že i v tomto případě platí pro dosažení žádoucího výsledku pouze ten příslovečný „bič“…
Dále mi není z Vašeho dotazu zřejmé, zda v cenové nabídce, která vám byla předložena, byla zahrnuta i cena za hydraulická měření, hydraulické vyvážení soustavy a závěrečnou hydraulickou zkoušku. Je třeba vidět, že tyto zcela nezbytné úkony a postupy často v ceně přesahují cenu vlastní dodávky a montáže ventilů s hlavicemi. Na druhou stranu, vypustit tyto pro správnou funkci topení zcela nezbytné úkony, je doslova „sebevraždou“ a náklady na samotné ventily s montáží se potom stávají investicí, "vyhozenou oknem" !
Otázka montáže termoregulačních ventilů do již provozovaných systémů je trochu složitější, nežli se z laického pohledu může zdát a jak jí bohužel v některých případech pojímají i některé montážní firmy.
Radit dobrou firmu si Vám netroufnu, ale pro možnost porovnání nabídky nabízím odkaz, na kterém si můžete na příkladu kalkulace provést porovnání s nabídkou, která vám byla předložena : http://www.inmes.cz/
Na závěr snad malou poznámku. V současné době jsou již i na našem trhu k dispozici tzv. termostatické kombiventily s integrovanou regulací diferenčního tlaku. Při jejich použití odpadá hydraulické vyvažování soustavy, čímž odpadají jinak nezbytné regulační prvky (jsou na Vašem seznamu) a nevznikají ani rušivé hluky v soustavě, zapříčiněné nadměrným průtokem topného média při nedostatečném hydraulickém vyvážení. Kombiventily vyrábějí podle mých znalostí m.j. firmy Siemens a Danfoss a jejich montáží se zabývají některé firmy i v pražském regionu.

Autor: Martin Polák
Datum: 01.12.2005 14:05 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
dobrý den....pokud se týká povinosti instalace TRV, tak to bylo povinné (tuším k 1.1.2005), ale teď je ta povinnost snad odložena o dva roky, ale nevím přesně, snad se k tomu někdo vyjádří přesněji. Možná, že ta povinnost už byla i zrušena a u SVJ je možné, že se to dá ovlivnit i nesouhlasným hlasováním shromáždění.
Dle mého ta povinost instalace TRV do starých baráků je (či byla) největší zhovadilost zákonodárců...řekl bych příjemný a úspěšný lobismus pro určitou skupinku obchodníků. (zákon406...vyhl.151...nevím samozřejmě, jak je ten váš dům starý a jak topíte dosud, já mluvím o rozvodu starším 35let).
Dovolil bych si to přirovnat k zákonu, který by nařizoval indiánům striktně vyhodit luky a šípy a používat jenom kuše...ale výroba kuší je drahá a tak by indiáni platili a platili...no prostě, já bych to nechal na jejich vlastním rozhodnutí, čím budou střílet na jeleny....
S odstupem dvou let mohu říci, že instalace TRV v našem případě neušetřila prakticky nic a tím pádem se vlastně nikdy nezaplatí vstupní investice.
Pokud ale máte odsouhlaseny rozdělovače topných nákladů (ve vašem případě musí souhlasit 32 bytů...pokud máte tedy všech 48 bytů stejných), tak určitě ušetříte, protože nejvíc šetří lidé a až někde vzadu šetří ten systém (mluvím tedy o osazení starého topného rozvodu jen TRV). A pokud šetří lidé, tak modernější systém jim v těch možných úsporách ještě více pomůže, takže v tomto případě jsem pro.
Určitě bych si na Vašem místě nechal udělat alespoň tři nabídky a pak bych se rozhodoval. Součástí nabídky musí být i hydraulické vyvážení, aby to pak někde nepřetápělo a někde nedotápělo, aby se z potrubí a z ventilů nelinuly roztodivné zvuky, atd. ....
Já mám dobrou zkušenost s firmou Techem a Somatherm, na měřiče třeba Vipa, ale je jich spousta a i ta vaše nemusí být vůbec špatná, třeba zrovna ta nejlepší...
Lze se zeptat třeba na SMBD, pokud jste členy, tam taky mohou poradit i pomoci, mají i technický servis...
Každopádně držím palce, protože SVJ a zákon 72/1994 a jeho desítky novelizací je taktéž velmi "zdařilý" výplod naší zákonodárné moci.

Datum: 01.12.2005 23:46 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
U nás sme tiež inštalovali termoregolačné ventily a urobili hydraulickú reguláciu. Máme však úplne iné skúsenosti so šetrením. Podľa mojich meraní sme šetrili asi takto:
- termoregolačné ventily - okolo 4-5%
- hydraulická regulácia - okolo 7-8%
Základ úspechu celého šetrenia bol však v tom, že sme namontovali pomerové rozdelovače vykurovacích nákladov. Až keď si ľudia uvedomili že budú musieť platiť podľa toho koľko tepla spotrebujú začalo šetrenie. Tu sa začalo šetriť asi 12%.
Celkom sme začali šetriť asi 25% tepelnej energie za rok.
Po prvých platbách si na vlastné náklady namontovali termostatické ventily aj tí, čo ich pôvodne odmietli.
Nám sa vložené náklady vrátili za dva roky.

Autor: Martin Polák
Datum: 02.12.2005 14:49 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
nemyslím si, že máme jiné zkušenosti...zajímalo by mne, za kolik let by se vám vrátili náklady, kdyby jste neměli poměrové měření tepla a také kolik by jste ušetřili, pokud by jste jenom namontovali poměrové měřiče...já jsem netvrdil, že TRV neušetří nic, ale bez toho biče nad lidmi jsou to opravdu jen jednotky procent...v našem případě se nám to vrátí asi tak za dvanáct let, není to bůhví co, ale lepší než drátem do oka :-)...problém je, že když porovnáváte dvě zimy, tak se musí porovnávat alespoň srovnatelný počet topných dní a podobné průměrné teploty, já jsem si s tím dal tu mravenčí práci a vyšla mi ta úspora po instalaci TRV i hydraulickém vyvážení kolem 4%....může to být třeba i tím, že orientace domu je nepříznivá, že je vše staré a TRV se prostě tak neuplatní, že lidé plýtvají více než předtím a mne to pak vychází tak málo, nebo, že jsem to měřil blbě.... ale já si myslím, že kdybych jenom zateplil severní štítovou stěnu a vyměnil na ní okna, tak mám úsporu větší při stejných nákladech...ale to nemohu dokázat....podle mne jsou TRV dobrá věc, ale měli by se montovat se vším všudy...prostě projekt od kotelny, přes čerpadla, rozvody až po otopná tělesa...a měly by se montovat dle uvážení a ne dle zákona, pokud mluvím o bytech v osobním vlastnictví, protože peněz není nikdy nazbyt ...

Datum: 02.12.2005 19:54 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Je to o tom spoplatnení.
U nás je volne k videniu (1x za polrok dáme odpočty na nástenku) kto má akú spotrebu. ľudia sa porovnávajú a svojím spôsobom "súťažia"
Pokiaľ sme šli všetci na rovnako (bez merákov), nešetrilo sa otvárali sa okná keď bolo teplo

Autor: Eva Jílková
Datum: 02.12.2005 08:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Děkuji všem, kteří se vyjádřili k mému laickému dotazu. Všechny informace jsou pro nás cenné, neboť nejsme odborníky v této oblasti.
Chtěla bych reagovat na obsáhlou odpověď pana Nováka na obsah smlouvy. O hydraulickém vyvážení otopné soustavy je v předmětu smlouvy uvedeno pouze, že firma dodá vypracování prováděcí projektové dokumentace, ne že ji provede či zajistí. Dále, že dodávka a montáž elektronických dvoučidlových rozdělovačů top. nákladů vč. provádění odečtové a rozúčtovací služby je dle samostatné smlouvy o dílo - ta předložena nebyla, takže podmínky neznáme. A další ustanovení - že v případě poruchy funkce armatury zn. Oventrop způsobené nečistotou v potrubí otopného systému nelze uplatnit bezplatnou záruční výměnu či opravu. U 7 podlažního panelového domu 30 let starého si myslíme, že firma by v podstatě tímto ustanovením vyklouzla z případných reklamačních řízení.

Ještě jednou děkuji Eva Jílková

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.