Kotel Protherm tiger 12KTZ

Autor: Martin Hospodka
Datum: 07.12.2007 21:47

Dobrý den,potřebuji opět trochu poradit.Mohu použít tento typ pokojového termostatu Siemens-RVE 200 společně s Kotlem PROTHERM TYGER 12 KTZ?Předem děkuji za odpověd.

S pozdravem Martin Hospodka

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 35   starší >>
Datum: 05.12.2011 17:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107851
reakce na ...
Zdravím, mám kotel Protherm Tiger 12 KOZ často se stává že kape přetlakový ventil zásobníku vody ve spodní části kotle.V mojí lokalitě je dost vysoký tlak vody v řádu...Potřeboval bych vědět přesný postup jak správně dopouštět expanzomat,nejsem si jist jestli to dělam správně....Díky za pomoc....

Autor: svaton tesko.cz
Datum: 05.12.2011 17:23 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100030
reakce na ...
expanzomat se musi dotlakovavat pri odtlakovanem systemu a pokud mate vysoky tlak vody v radu tak je potreba namontovat redukcni ventil na vstupu do objektu

Autor: Martin Bosak
Datum: 06.12.2011 20:03 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
mě šlo o to jestli se tlakování má provádět při vychladlá soustavě nebo se studenou vodou v zásobníku a jestli při tom mám nechat otevřený kohoutek teplé vody na baterii..díky

Autor: Roman Hrazdil
Datum: 06.12.2011 20:37 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102973
reakce na ...
pokud se pamatuji dobře, tak technik foukal expanzku při vypuštěné vodě z kotle a to myslím na 1,6 ATM (BAR). Na stejný tlak pak napustil systém.
Pravda je, že zanedlouho klesl tlak v systému na cca 1,2 BAR a tam se pak stabilně držel a vše fungovalo bez problému (až do nedávna, ale to je zas bolest špatně spínajícího mikrospínače kontroly tlaku).

I od jiného člověka dělajícího do kotlů jsem slyšel, že tlak 1,6 je zbytečně vysoký a zatěžuje systém, že 1,2 stačí.

Autor: Martin Bosak
Datum: 11.12.2011 19:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ale já mam na mysli tlakování expanzky která je k zásobníku teplé vody.

Datum: 11.12.2011 19:16 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
musite foukat bez tlaku vody. to znamena zavreny privod vody a otevrenou baterii na vytoku. pote nafoukat na 4 bary.

Datum: 13.12.2010 11:11 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
zdravím,
možná by se hodilo info pro Vás ostatní - chybu F0 jsem vyřešil drobnou úpravou mikrospínače - je dělaný trochu nešťastně, že oska která jej spíná je dosti krátká a tak tak že ho sepne. Je vhodné ji po sundání mikrospínače něčím lehce máznout. Také jsem pomocí obyč isolepy udělal v místě dotyku s oskou tlustší vrstvu a nyní se vždy kdy má sepne. To byla Vyřešena F0.

Nyní se bohužel už několikrát denně stává, že i bez chybové hlášky kotel prostě nesepne. Někdy jej stačí restartnout, někdy se musí nechat odpočnout a pak po delší době zase naskočí, jindy je tam i po restartu F1 a zážehem se jí nezbavím, nijak nereaguje, zase jedině nechat odpočinout. Přijde mi jakoby se neotevřelo proudění do radiátorů (ale nerozumím tomu), nějaké snímače v kotli mají třeba odněkud informaci že je vše ok, třeba když sáhnu na trubky v kotli jsou žhavé, přitom termostat už je sepnut, že se má topit, protože je zima, ale kotel se nezapálí.
Takže většinou zkouším restart, otočení koleček nastavení teploty vody úplně na nulu (to se tam něco pohne a trubky v kotli okamžitě vychladnou jak do nich nateče studená voda), pak zas kolečka nastavím, ale většinou se jen odněkud do trubek nahrne horká voda a často nesepne.
Často při zážehu chytne jen prostřední řada trysek a chvíli trvá než chytne levá polovina trysek a pak zas až po chvíli pravá polovina (takže konečně hoří vše). Jak kdy. Už jsem kotel asi 4x komplet odkrytoval, vysál spalovací komoru a vše co jsem viděl, pohýbal se vším možným, ...
Protherm bych si do svýho baráku za boha nedal, ale teď jsem v pronájmu a musím si to pořešit. Pokud tuhle diskuzi ještě čte uživatel "technik technik" - pan M. tak bych poprosil o reakci, případně se Vám zkusím někdy ozvat na telefon. Není to úplně akutní, zatím to vždy rozběhnu, ale je tam možná nějaká blbost, kterou Vy byste mohl znát.
Ta zanesená trubička co jste u nás v Útěchově čistil je zatím ok, teplá voda teče normálně, ale to automatické spínání / nespínání je už problém.

Díky všem za odpověď.

Datum: 18.08.2009 09:50 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
rád bych se ohledně těchto kotlů zeptal - máme asi hodně tvrdou vodu a ta kotel někde zanáší tak, že prakticky už skoro neteče teplá voda, má velmi malý tlak. Sousedi (jsem v pronájmu) jej prý asi každý rok nechávají čistit a kontrolovat, ale ta částka co mi paní řekla mi přijde šílená za každoroční kontrolu. Nemáte nějaký tip co by si člověk mohl zkontrolovat nebo udělat sám, nebo není jiné cesty než servisák ? Jsem z Brna - Útěchova, pokud byste příp. měli kontakt na člověka co tyto práce za rozumnou cenu provádí budu rád. Případně cokoliv k tématu. Neznám bohužel ani přesný typ kotle, jen že je to nejmíň 7 let starý ProTherm Tiger, špatné obrázky jsem už před časem vkládal tady - http://forum.tzb-info.cz/105994-kotel-protherm-tiger-12ktz/vsechny-prispevky#text12
Díky

Autor: technik technik
Datum: 18.08.2009 20:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Nebydlíte náhodou v lokalitě nových domků hned na začátku Útěchova po pravé straně za vadením VVN?
Je tam nějaká anomálie s bludnými proudy a voda se zanáší v místě spoje měděné trubičky přívod studené vody do zásobníčku. Je potřeba vypustit zásobník (raději studený) a demontovat tuto trubku. Vyčistit, dát nové těsnění a je po problému. I s roční prohlídkou jsem to zvládal za dvě hodiny. To je 700,- plus cesta. Všichni tam mají stejný kotel, domky stavěla jedna firma a vybavila je stejnými kotly a dělají to všechny. Stejné typy kotlů v Brně tento problém nemají.

Datum: 19.08.2009 14:20 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
ano, je to to ta lokalita, díky za informaci. To mě moc nepotěšilo, protože myslím že i ze zdravotního hlediska - bludné proudy = geomagnetické pole (nemýlím-li se) a to může znamenat zdravotní problémy a rizika.
Váš popis vyřešení problému s tlakem vody nezní nějak extrémně složitě, skoro jako by to byl schopen zvládnout vyčistit i člověk sám ? Určitě bych si na Vás vzal kontakt (pokud už není napsaný na kotli, nějaké jméno kdo se o něj už staral tam určitě je), můžete mi ho napsat na můj mail - rh na atlasu ? Díky.

Datum: 19.08.2009 21:37 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Tak jak jsem to napsal to vypadá jednoduše, ale pokud nemáte skušenosti s vodou, potažmo s kotly protherm, tak zas tak jednoduché to není. Abych se tam dostal musím rozebrat půlku kotle a pak zase složit. Proto ty dvě hodiny práce! I servisák který kotle protherm dělá, ale tohle konkrétně nemá nacvičené (dělal jsem jich tam asi 10) tak se u toho zapotí. Zkuste se zeptat u sousedů, třeba vám někdo na mně dá reference, případně i telefon. Pokud sem dáte email poslal bych Vám i aktuální telefon.

Datum: 20.08.2009 01:05 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
email je už v příspěvku výš - rh (zavináč) atlas cz. Budu rád když mi napíšete jméno i telefon.

Datum: 10.01.2010 00:49 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3 obrázek č. 4 obrázek č. 5
zdravím Vás,
přidám nový problém s F0 a dotaz a prosím Vás někoho ze znalých o odpověď.

Přestože před 5ti měsíci byl na kotli proveden servis, tak mimo to, že již krátce po něm vícekrát denně hlásil chybu F1 a bylo třeba jej restartovat (při odjezdu na více dní se vracíme do vymrzlého domu), navíc nyní hlásí trvale F0 a nepomáhá ani restart.

Jestli máte nějakou radu co zkusit, a co bych zvládl sám, budu rád, protože jinak netopíme ani nemáme teplou vodu.
Podle manuálu je F0 buď porucha průtokového snímače (hádám že to by mohlo být ono), nebo čerpadlo (to podle zvuku běží a přepnutím pačky na polohy I, II nebo III se mění intenzita), nebo nedostatek vody (dopustil jsem až na tlak 2 BAR takže asi ne) a nebo zavzdušnění (také ne, zkusil jsem odvzdušnit všechny radiátory).

Pokud by to byl ten průtokový snímač - jak finančně náročná je to oprava ? Je možné jej třeba nějak dočasně vyřadit, nebo sám zkontrolovat a opravit nebo vyměnit ? Jsem v tomto laik v pronajatém bydlení, takže případnou radu prosím aspoň trošku blbuvzdorně, přestože jsem kdysi byl strojař.

V jedné diskuzi na http://efilip.sk/Default.aspx?ReplyTo=0&ContentID=1010&ThreadID=235014&sortBy=lastAnswer&ShowMessages=all#msg237357 někomu pomohlo vypustit a napustit systém, ale dosud jsem s F0 problém neměl. Nevím jestli bych byl schopen to zvládnout sám, nerad bych teď v zimě moc laboroval s něčím čemu houby rozumím.

Také jsem sáhl a lehce pootočil s takovým červeným kolečkem (viz poslední 3 obrázky) vpravo dole v kotli, (je na něm napsáno KRAMER s šipkou ve směru hodinových ručiček a na černém středu 2,5 BAR) - z trubky mířící dolů z kotle začala valit voda a nešla zastavit otočením na žádnou stranu, pohybem kolečka na jakoukoliv stranu tekla víc. Nevím co je to zač, jestli nějaký pojistný ventil, ale to že jsem se jen jen lehce dotkl a málem nás vyplavil mě trochu děsí. Skutečně má být ta trubka na čtvrtém obrázku vedle modrého napouštěcího ventilu jen tak otevřená ?

Díky za případnou radu a odpověď.

Autor: Radek Mesner
Datum: 20.01.2011 19:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103629
reakce na ...
Roman Hrazdi napsal, cituji: "Také jsem sáhl a lehce pootočil s takovým červeným kolečkem (viz poslední 3 obrázky) vpravo dole v kotli, (je na něm napsáno KRAMER s šipkou ve směru hodinových ručiček a na černém středu 2,5 BAR) - z trubky mířící dolů z kotle začala valit voda a nešla zastavit otočením na žádnou stranu, pohybem kolečka na jakoukoliv stranu tekla víc. Nevím co je to zač, jestli nějaký pojistný ventil, ale to že jsem se jen jen lehce dotkl a málem nás vyplavil mě trochu děsí. Skutečně má být ta trubka na čtvrtém obrázku vedle modrého napouštěcího ventilu jen tak otevřená ? "
Mě by zajímalo, jakou má tento ventil funkci. Začla mi při ohřevu unikat voda. Kape, čím dál víc. Už pomalu začínám vylévat kýble vody. Nemůžete poradit, co s tím. Omlouvám se, ale jsem naprostý laik. Děkuji

Datum: 20.01.2011 22:35 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
to je pojistovaci ventil. zespodu je do nej 1/2" zavit, takze se do nej da nasroubovat odtokova hadice a zaustit do kanalizace. pokud zacne prokapavat tak staci nekolikrat ho protocit ve smeru hodinovych rucicek. je v nem nejaka rohatka, takze nekolikrat cvakne. po docvaknuti ho nechat v te poloze a dale s nim neotacet, protoze tim se zacne zase nadzvedavat ta kuzelka. melo by to pomoci, nebo pokud je tesneni uz spatne tak je potreba ho vymenit.

Datum: 20.01.2011 22:37 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
zdravím,
je to přetlakový ventil, pokud se tlak v systému dostane cca přes 2-2,3 BAR tak propustí vodu a tlak sníží. Protože je v systému ale občas binec, tak už si nemusí dokonale sednout zpět a protíká. Je třeba jej rychlým otočením doprava "přecvaknout", nelekněte se že z něj povalí v té chvíli voda, závěr se oddálí a zase zapadne zpět, může být potřeba to udělat i několikrát, aby si to správně sedlo. Nejsem tak chytrej ale nedávno jsem to řešil a měl na servise místního uživatele "technik", můžu jen doporučit. Kotel už zas šlape, neteče, spíná a nepadá do poruchy. V případě zájmu pošlu kontakt na mail.

Datum: 20.01.2011 23:01 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji moc, za informaci. Ventil jsem teď zkusil asi 3x "přecvaknout", ale pořád kape. Pokusím se o to až zítra, teď v noci nebudu provokovat sousedy;] Ozvu se, jak jsem dopadnul. Ještě jednou děkuji!

Datum: 20.01.2011 23:56 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jen jeste jedna takova otazka: Kdyz otocenim ventilem nepomuze a budu ho muset vymenit, zvladnu to i sam nebo budu muset volat odbornou pomoc? Take se mi zda, ze se mnohem rychleji zveda tlak, nez predtim. Behem 10 minut uz je tlak pres 2 bary, je to normalni? Vrele dekuji za odpoved.

Datum: 21.01.2011 00:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
jak složitá je výměna nevím, to bohužel neporadím. Ten nárust tlaku normální není a je způsoben tím, že je vyfouknutá expanzní nádoba. Je v ní membrána, z jedné strany má být vzduch, při vypuštěné vodě o tlaku 1,1 BAR, z druhé voda. Když není vzduch, tak při ohřevu vody to nemá kam uhnout, tak vylítne tlak a valí to přetlakovým ventilem ven.
Na expanzce je autoventilek zakrytý plastovou čepičkou, ale pokud nevíte co s tím tak to zas tak jednoduchý není. Teoreticky by to šlo nafouknout autopumpou, současně se musí vypouštět přebytečná voda a měřit tlak vzduchu.
Kdy naposled Vám dělal někdo údržbu / revizi toho kotle ? Je toho víc co se hodí prohlídnout nebo vyčistit.

Autor: Filip Kavan
Datum: 20.02.2011 19:28 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104158
reakce na ...
Zdravim Romane, mam stejny problem s stejnym kotlem, strida se F1 s F0 (u F1 musim nahore vlevo odblokovat tepelnou pojistku, u F0 restartovat kotel). Mam Proterm Tigra.

Nevidel jsem v diskuzi, ze se Vam nejak podarilo problem vyresit, muj servisak tady uz byl 3x a nic nevyresil, ted chce menit trojcestny ventil !! :-¨¨ Zda se me, ze nevi kam ma sahnout nebo si chce vydelat...

Datum: 21.02.2011 10:59 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
já mám vyřešeno, pozval jsem si technika, pokud jste z Brna můžu dát kontakt, nevím jak daleko od Brna by za Vámi zajel, možná to není problém. Tento se vyzná a nechce člověka oškubat. Kromě tohoto mám jen jednu zkušenost, a to velice negativní, s panem Salačem, takže toho nebrat. (popisoval jsem v jiné diskuzi - dojel synek, doma jen přítelkyně, ustřihnul funkční mikrospínač, dal za 800 !!!! nový a jediné co udělal, že vytáhl podložku z pod osky ovládající mikrospínač. Byl pryč během půl hodiny a naúčtoval si asi 1850 Kč. Následně jsem si hodně hlasitě povídal s jeho tatíkem. Žádný Salač mi nepřekročí práh !)
U nás stačilo provést standardní roční údržbu + (a to hlavně) byly studené spoje v zapalovací automatice, kterou pokud by jen vyměnil by vyšla cca kolem 3-3500 Kč. Chvilku se na tu desku koukal, pak přepájel 4 kontakty a kotel ... Ťuk ťuk jede zatím bez chyby.
Je to uživatel z tohoto fóra "technik technik", kdyžtak mi napište na mail rh na Atlasu a dám Vám kontakt.

Autor: Patrick Patrick
Datum: 09.07.2011 22:13 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105503
reakce na ...
můžete mi poslat kontakt na toho technika z Brna, kotel mi vyhazuje pijistky, nevím co s tím. děkuji

Datum: 11.07.2011 17:30 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
napište mi na rh na Atlasu a pošlu Vám jej, do fóra jej mohl dát sám kdyby chtěl, takže budu respektovat, že jej zveřejňovat nechce.

Autor: Jaromír Sladký
Datum: 08.12.2007 18:31 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Elektricky si to sedí(teda našel jsem REV-200), jen nastavení kotle pak provést podle návodu str. 10-12 ( http://www.protherm.cz/upload/1141820126.pdf )
Jinak osobně regulátory od Siemens jsou skvělé a komfort který jsem kdysi měl s jejich předchůdci (REV22 a Tiger 12/ale s elektronikou ON/OFF hořák/) byl skvělý.

Autor: Martin Hospodka
Datum: 09.12.2007 19:39 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Omlouvám se za chybu,samozřejmě REV 200.Nevadí že nebudu využívat ekvitermní regulaci?Nikde jsem totiž nenašel,zda tento termostat disponuje podporou pro tuto regulaci.Máme totiž termostat BT 10 a chtěl bych přeci jenom něco lepšího.Nerad bych pořídil termostat, který má fukce, které nebudu moci využívat.

Děkuji za odpověď Martin Hospodka

Autor: Jaromír Sladký
Datum: 09.12.2007 21:42 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Jak jsem se dočetl ve zmíněném návodu ke kotli, ekvitermní regulace se zapíná přímo v kotli a PT se může používat s ekvitermní regulací nebo bez ní. Mám dojem, že bez ní poběží kotel jen ON/OFF a to by mohlo zapříčinit o několik % vyšší spotřebu danou větším počtem startovacích cyklů. Obecně však zvláště pro samoučící schopnost regulátoru REV-200 je jednodušší zdroj tepla spíše výhodou, ale s kotlem Tiger s touto elektronikou nemám vlastní zkušenost.

Datum: 27.12.2007 20:48 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Rád bych Vám objasnil funkci ekvitermy v kotli Protherm.
Za prvé, pokud chcete funkci ekvitermní regulace využít, musíte mít nainstalované čidlo venkovní teploty (nejlépe na severní fasádě). Není součástí dodávky kotle. Pokud ho nemáte zapojené a přesto nastavíte na kotli ekvitermní křivku, bude vám to hlásit chybu F5 - vadné venkovní čidlo. Pokud ho máte napojené, jen dobře.
Po nastavení ekvitermní křivky a posunu řídí elektronika výstupní teplotu z kotle dle venkovní teploty a to včetně modulace výkonu po přiblížení k požadované teplotě.
Pokojový termostat může, ale i nemusí být připojen. Někdy bývá problém výběru referenční místnosti, pak je lepší bez pokojového termostatu.
Při řízení jen pokojovým termostatem vám kotel natopí systém na nastavenou teplotu na kotli. Většinou bývá zvolena vysoko, aby člověk nemusel podle ochlazení běžet ke kotli. Po vyladění ekvitermy vám kotel topí právě na takovou teplotu, jakou potřebujete. Rozdíl je v tom, že s ekvitermou jede kotel téměř pořád, ale jen na teplotu, kterou si spočítal a většinou na minimální výkon. Bez ekvitermy jede kotel stylem zapne, jede na plný výkon aniž by dosáhl požadované teploty (nastavené zbytečně vysoko) a zase vypne.
Moje vlastní zkušenost: po namontování asi 30 venkovních čidel vždy došlo k úspoře v množství spotřebovaného plynu.

Autor: Jozef Homola
Datum: 28.12.2007 17:56 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Jsem taky uživatel kotle PROTHERM TIGER 12 KOO a nemohu souhlasit s tím co o něm tvrdíte. Podle mne nemá možnost plynuje regulovat výkon, protože pracuje pouze se dvěma tlaky plynu před tryskou. Jinak jsem s ním spokojen a pracuje poměrně optimálně a ne tak jak popisujete. Pro představu mám teplotu vody nastavenou na 55°C omezovacím termostatem a točítkem modulace teplotu asi 42°C. Takže kotel zapne a na plný výkon a poměrně brzy ohřeje vodu na 42°C a poté přejde na nízký výkon a ten v 95%-tech určitě neumožní dosáhnout omezovací teploty a tím „násilně“ přerušit otopný cyklus. Ten přeruší až pokojový termostat. Pokud se stane, že soustava odebírá tepla více vlivem většího poklesu teplot, tak jak jede na nižší výkon, nastane pokles teploty vody pod rozhodovací úroveň modulace (42°C) a jen se rozhoří se z malého plamene na plný výkon a po přehoupnutí se nad tuto mez opět sníží výkon a čeká na pokyn pokojového termostatu. Je faktem, že když venkovní teploty v prosinci poklesnou více pod nulu je zapotřebí točítkem zvýšit jak teplotu modulace tj. úroveň kdy z plného výkonu přechází na nízký tak úměrně tomu povýšit hodnotu na omezovacím termostatu. To mu umožní pracovat s vyššími parametry otopné vody aniž by nějak cykloval.

Datum: 29.12.2007 20:32 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Máte starší verzi kotle, který nemá ještě elektronické řízení, ale je řízen jen termostaty. Ten váš tudíž nemá ani tu ekvitermu, ani vám nemůže hlásit typ poruchy (Fx). Tak jak píšete že kotel pracuje je to správně.

Datum: 06.10.2008 14:46 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
nemáte prosím někde návody ke starším verzím kotlů Protherm Tiger? Stěhujeme se do domku, kde je kotel Protherm Tiger, ale bohužel se nedostanu ke štítku s označením přesného typu. nevím co přesně na něm lze nastavovat a jak. Na přední straně má 2 kolečka zřejmě na nastavení ohřevu vody a topení a pak (nejsem právě u něj) asi 4 kolébkové vypínače - zapnuto/vypnuto, sluníčko/vločka, pak asi plamínek a víc si teď nevzpomenu.

Pokud by někdo měl odkaz na návod nebo ve zkratce vysvětlil použití budu vděčen.

zobrazuji 1 - 30 z 35   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.